Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Чернігівщині розкопали унікальне поховання вікінгів

За межею віків Регіон: Чернігівська область 12664 перегляди

Опубліковано - 25.09.2006 11:55 | Всі новини | Версія для друку

На Чернігівщині розкопали унікальне поховання вікінгів
На Чернігівщині розкопали унікальне поховання вікінгів
На Чернігівщині у селі Шестовиці розкопали унікальне поховання вікінгів. У ньому знайшли тіло й обладунки скандинавського військового вождя. Інше маштабне відкриття нещодавно зробили у гетьмАнській столиці - Батурині. Там відшукали залишки Мазепинського Собору Святої Трійці.

Численні кургани навколо Шестовиці поступово зникають внаслідок господарської діяльності. Історики ваажають, що значна частина могильника вже втрачена. І все ж за час досліджень в Шестовиці вже знайшли чотири могильники вікінгів . Усі четверо були поховані разом зі своїми кіньми. Але цього літа під зруйнованим насипом кургану у великій гробниці площею 18 квадратних метрів археологи виявили поховання знатної особи, яка, схоже, поєднувала функції військового вождя та жерця.

У похованні знайшли і найдавніше в Європі сідло некочівного типу, прикрашене бронзою, а також фрагменти вуздечки. На жіноче поховання вказують рештки шкіряної сумочки. Аналоги таких поховань часів формування Київської Русі, де б в одному місці зберігся такий великий набір речей, історикам не відомі. Не менш цікаві знахідки у Батурині, який археологи досліджували впродовж серпня. Родзинкою сезону стало відкриття руїн Собору Святої Трійці кінця сімнадцятого - початку вісімнадцятого століть.

Олександр Терещенко, кафедра історії та археології ЧДПУ:
- Це був найдавніший храм свого часу, який можна порівняти з Київською Троїцею. Це каже про маштабність досліджень. Це справа не одного сезону. Розкопки можуть стати епохальними в дослідженнях Батурина.

Археологи сподіваються, що наступний рік розкопок у Батурині принесе чимало нових відкриттів щодо історії козацької доби
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.