Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У престолі храму знайшли повстанські прапори

Народний Вісник Регіон: Рівненська область 15789 переглядів

Опубліковано - 12.07.2010 15:42 | Всі новини | Версія для друку

У престолі храму знайшли повстанські прапори
У престолі храму знайшли повстанські прапори
Село Плоску, що у Дубенському районі Рівенської області, чимало старожилів називають столицею повстанського краю.

Та навряд хто зміг би здогадатися, що ще донині з тих часів збереглися два вишиті національні прапори, котрі знайшли нещодавно у престолі сільського Покровського храму.

Про ці реліквії у селі переповідали легенди, але не могли віднайти їх, попри численні намагання. З часом люди почали вважати, що це проста вигадка. “Коли я прийшов сюди служити, мені вже тепер покійний паламар розповідав, що у нашому храмі зберігається реліквія. Був такий момент, що ми зривали підлогу, але нічого не знайшли. Хоча, якщо логічно уявити, то як реліквія могла зберігатися у землі? – розповів місцевий настоятель. – Минув час, і ми перестали шукати ці прапори. Та ось нещодавно я запропонував поміняти престол на новий, адже старого шершень поточив. І матерія на ньому вже старенька. Для цього слід було зняти розміри попереднього престолу, аби замовляти новий. Бачите, престол має свій одяг – сорочку, ризи. Коли знімали внутрішні розміри, не хотілося облачення із престолу знімати. Я акуратно підняв сорочку, дивлюсь, якась матерія виглядає. Як ще трішки вище підняв облачення – побачив приколені шпильками два вишиті прапори”.

Цікаво, хто і коли заховав у храмовий престол два українські прапори? На це питання плосківчани конкретної відповіді дати не можуть, і невідомо чи вже дадуть. Залишилися знову ж перекази, згідно з якими нібито у церкві був священик, котрий брав також безпосередню участь у бою під Гурбами 1944 року разом з іншими повстанцями. Знайдені святині вирішили залишити у прихожій храму, аби кожен прихожанин зміг розглянути та навіть доторкнутися до історично важливого предмета. Нині прапори знаходяться у дерев’яному обрамленні, котре невдовзі засклять.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Народний Вісник»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.