Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Землі почалася магнітна буря

Довкілля 8607 переглядів

Опубліковано - 2.03.2011 14:08 | Всі новини | Версія для друку

На Землі почалася магнітна буря
На Землі почалася магнітна буря
Учора ввечері на Землі почалася магнітна буря, спровокована викидом плазми на Сонці три дні тому.

Як повідомляється на сайті центру космічної погоди американського метеорологічного відомства NOAA, станом на вечір вівторка, 1березня, індекс Kp, що характеризує геомагнітну активність, вже досяг значення 6. У цій шкалі є 10 рівнів, значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - збуреній, а рівні з 5 по 9 - магнітним бурям п'яти класів.

"На Сонці близько трьох днів тому були дві маленькі корональні діри - зони з підвищеною швидкістю сонячного вітру і відкритим магнітним полем. Крім того, відбувалися викиди сонячної плазми. Саме вони і долетіли зараз до земної магнітосфери", - пояснив керівник Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль Сергій Гайдаш.

За його словами, магнітну бурю з індексом Kp = 6 можна охарактеризувати як бурю помірної сили. Значних збурень магнітосфери найближчим часом не очікується, однак 3 березня може відбутися і сильніша буря.

З 2000 року на Землі сталося 12 магнітних бур вищого, п'ятого рівня, які приводили до виходу з ладу енергосистем, відключень радіозв'язку і полярних сяйв, що спостерігалися аж до екватора. Остання буря п'ятого рівня сталася 11 вересня 2005 року. В останні роки Сонце перебуває у фазі рекордно довгого мінімуму активності і зараз сонячна активність повільно зростає.

Нагадаємо, напередодні глава Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль ім. Н. В. Пушкова Сергій Гайдаш заявив журналістам, що в наступні два весняні місяці, згідно з прогнозами, очікується посилення сонячної активності і зростання ймовірності магнітних бур.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.