Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чорна тінь Чорнобиля: 25 років після катастрофи на ЧАЕС

Довкілля 10188 переглядів

Опубліковано - 26.04.2011 10:45 | Всі новини | Версія для друку

Чорна тінь Чорнобиля: 25 років після катастрофи на ЧАЕС
Чорна тінь Чорнобиля: 25 років після катастрофи на ЧАЕС
Чверть століття тому Україна пережила безпрецедентну катастрофу - аварію на Чорнобильській атомній електростанції.

Але питання безпеки станції не вирішене й досі: саркофагу через 5 років загрожує руйнування, а новий об'єкт "Укриття" досі не зведено.

26 квітня 1986 року вибухнув четвертий енергоблок ЧАЕС. Радіоактивна хмара накрила не тільки Україну, Білорусь і Росію, але також Східну і Північну Європу.

30-кілометрова зона навколо станції виявилася зараженою радіацією. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях.

Кількість жертв і постраждалих в результаті чорнобильської трагедії невідома досі. Про "інцидент на АЕС" у той день повідомили лише маленькою заміткою на останній шпальті однієї з радянських газет.

Про масштаби трагедії світ дізнався лише через кілька діб. Всі ці дні наслідки аварії ліквідували пожежники, солдати-строковики і добровольці без якого-небудь захисту від радіації, про яку тоді ліквідатори навіть і не підозрювали. А евакуювати жителів із зараженої зони почали тільки через три доби.

Через десятки років відсутність людей у зоні відчуження, яка зазнала радіаційного зараження, призвела до того, що природа там розквітла пишним цвітом і зараз у куди кращому стані, ніж до катастрофи. Показання дозиметрів свідчать про те, що перебувати в зоні відчуження цілком безпечно. Туди постійно возять туристів, їм показують саму атомну станцію і влаштовують обід в їдальні Чорнобильської АЕС.

Робота станції була зупинена 5 грудня 2000 року. Тим не менше 3,5 тисячі людей як і раніше працюють на АЕС. Ядерне паливо не вивантажено з реакторів, і за ситуацією треба стежити.

Після аварії над четвертим реактором ЧАЕС був зведений саркофаг, який в останні роки поступово руйнується. Приблизно через 5 років він може стати непридатним для "стримування" процесу витоку радіоактивних речовин зі зруйнованого енергоблоку.

Українська влада хоче забезпечити безпеку шляхом спорудження об'єкта "Укриття": це унікальна конструкція у вигляді арки висотою 105 метрів, шириною 257 метрів, довжиною 150 метрів, яку зберуть поряд із четвертим реактором на рейки і "насунуть" на руїни реактора.

Всередині "Укриття" "навішають" масу дорогого і унікального обладнання, щоб за його допомогою упродовж тривалого часу "розгребти" кілька десятків тонн радіоактивних матеріалів і захоронити їх у могильник на десятки тисяч років.

Будівництво об'єкта "Укриття" постійно відкладається, зараз проект на стадії проектування. Країни "великої сімки", які вимагали закриття ЧАЕС і обіцяли грошей на об'єкт "Укриття", досі так і не виконали свої обіцянки.
У переддень 25-х роковин Чорнобильської катастрофи в Києві відбулася грандіозна міжнародна конференція, метою якої було, вкотре, привернути увагу світової громадськості до проблем безпеки атомних електростанцій, а також спробувати залучити кошти, необхідні для реалізації проекту "Укриття".

Враховуючи те, що конференція пройшла на тлі аварії на японській АЕС "Фукусіма-1", її результати виявилися досить вражаючими.

За підсумками конференції президент Віктор Янукович повідомив, що всього на ній вдалося зібрати 550 мільйонів євро (точніше, учасники конференції - країни та організації - зобов'язалися ці гроші виділити).

До конференції оприлюднювалися дані, що для реалізації проекту "Укриття" не вистачає близько 740 мільйонів євро.

Що ж до впливу катастрофи на АЕС на людей, то реальні її наслідки, на думку вчених, стануть відомі лише до 2026 року: покоління, що потрапило під прямий вплив радіації, тільки почало заводити сім'ї і народжувати дітей.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.