Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Луганський регіонал Заблоцький порівняв Голодомор із Холокостом

Національне питання Регіон: Луганська область 10190 переглядів

Опубліковано - 16.11.2006 20:08 | Всі новини | Версія для друку

Пам`ятник жертвам Голодомору
Пам`ятник жертвам Голодомору
Семінар «Голодомори в Україні в ХХ столітті» відбувся сьогодні в Луганську.

Науково-практичний семінар у рамках циклу національно-патріотичного виховання «Голодомори в Україні в ХХ столітті» відбувся сьогодні в Луганському обласному Палаці культури.

Як відзначив у ході семінару в.о. заступника голови Луганської облдержадміністрації Володимир Заблоцький, історія свідчить про численні випробування голодом, що припали на долю українського народу. До ХХ століття його причинами були переважно стихійні явища природи, причому голодували не тільки селяни, але й жителі міст. При цьому наслідки масового голоду ніхто не приховував, навпаки шукали порятунку для постраждалих людей. Упродовж 1891-1894 років були створені комітети порятунку, селяни об'єднувалися в хліборобські артілі, разом долали біду. Під час голоду 1921-1923 років із голоду загинули сотні тисяч осіб, але причиною була засуха і поганий урожай.

«Голод 1932-1933 років став справжньою катастрофою для України, порівнянною, за соціально-демографічними наслідками і масштабами, із наслідками єврейського холокоста», - відзначив Володимир Заблоцький.

За його словами, тепер, коли історики отримали доступ до архівних джерел, на яких стоїть гриф „секретно”, стає очевидним, що з голоду наших співвітчизників загинуло більше, чим за роки Першої світової й Громадянської війни.

Відповідь на питання «Чому протягом чверті століття в Україні виникли три голодомори: у 1921-1923, в 1932-1933, в 1946-1947 році?», «Як могло трапитися, що голодувала селянська країна, яка до революції 1917 року годувалася власним хлібом і вивозила його за кордон? Випадковість це або злочин?» чекає істориків і архівних працівників в результаті вивчення матеріалів, пов'язаних із Голодомором. «Сподіваюся, що робота нашого семінару теж сприятиме встановленню істини», – заявив Володимир Заблоцький.

Учасники семінару «Голодомори в Україні в ХХ столітті» ознайомилися з документальними свідоцтвами періоду 1921-1923 р.р. – першого голоду в Україні. Обговорили історико-політичні наслідки геноциду українського народу в 1932-1933 р.р., а також післявоєнного голодомору 1946-1947 р.р.

З фактами і живими свідоцтвами того, що відбувалося в період Голодомору 30-х років на Луганщині, ознайомила учасників семінару Ірина Магрицька – голова Луганської обласної філії Асоціації дослідників Голодомору, доцент кафедри журналістики Східноукраїнського університету ім. Даля. На семінарі вивчався також досвід викладання учням і студентам історії голодоморів.

Семінар проводився під патронатом Луганської облдержадміністрації. У його роботі взяли участь керівники козачих підрозділів Луганщини, творча інтелігенція, студентська молодь, представники громадськості Луганська, Сіверодонецька, Краснодону, Лутугіно, Брянки, Кіровська, Новоайдара, Лисичанська, Біловодська та Первомайська, повідомляє прес-служба облдержадмiнiстрацiї.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.