Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росія як каталізатор зростання почуття державної незалежності в українцях

Громадська думка 6912 переглядів

Опубліковано - 17.07.2011 19:02 | Всі новини | Версія для друку

Почуття незалежності в українцях прокидається через Тузлу, Чечню, Грузію
Почуття незалежності в українцях прокидається через Тузлу, Чечню, Грузію
Кількість прихильників незалежності України різко зростає в моменти загрози агресії з боку Росії або під час війн і терактів на території північного сусіда.

Про це свідчать дані 20-річного мониторингу Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

За даними КМІС, кількість прихильників суверенітету в 2011 році — така ж, як і 20 років тому (76,4% опитаних). На референдумі в грудні 1991 року державну незалежність підтримали 76,03% усього дорослого населення України (90,3% від 84,2% тих, хто взяв участь у голосуванні). Потім підтримка стала падати.

Помітне зростання кількості прихильників незалежності відбувався в 1994-1996 роках, з розгортанням Росією воєнних дій у Чечні. «Багатьом нашим людям тоді ставало зрозуміло: якби ми були однією державою, то й наші діти воювали б і гинули там… За цей період кількість прибічників незалежності зросла з 56 до 71%», — повідомив президент КМІС Валерій Хмелько.

Потім у динаміці кількості прихильників української незалежності був спад до 60%, пов'язаний з кризою 1998-1999 років. «Наступний підйом — до 72% — відбувся наприкінці 1999-го — на початку 2000 років з приходом першого уряду Віктора Ющенка з Юлією Тимошенко на посаді віце-прем’єра, яка організувала перекриття тіньових фінансових потоків за рубіж і поновлення виплат пенсій і зарплат у бюджетній сфері. А в листопаді 2002 року в опитуванні, яке відбулося відразу після драматичних терористичних захоплень заручників у концертному залі в Москві, рівень підтримки державної незалежності — 77% дорослого населення — уперше перевищив рівень, засвідчений референдумом 1991 року», — зазначив президент КМІС.

«На початку жовтня 2003 року опитування зафіксувало підтримку незалежності на рівні лише 71,5%, але після цього з боку Росії почалися дії в районі острова Коса Тузла, які поставили під загрозу територіальну цілісність України. І тоді протягом тільки одного місяця кількість прибічників незалежності України збільшилася з 71,5 до 77,6%. Результати опитування наприкінці жовтня показали, що наші люди знову відчули підйом національної самосвідомості — і найбільше в Східному та Південному регіонах України. Щоправда, на цьому рівні кількість прихильників незалежності протрималося недовго, і вже за місяць знову становила 72%», — розповів В. Хмелько.

Однак у 2008 році, під час військового конфлікту Росії з Грузією, протягом одного тільки серпня було зафіксовано ще значніше збільшення підтримки державної незалежності України — з 71,5% до 82,8%.

«Вибір, який роблять деякі люди перед загрозою втратити цілісність своєї країни й зазіхання на її суверенітет, виявляється більш громадянським, ніж вони вважають у дні, обтяжені лише буденними проблемами», — резюмував президент КМІС.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Громадська думка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.