Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Цього тижня Україна відзначатиме річницю найстрашнішої трагедії ХХ століття – штучного Голодомору 30-х років

Національне питання Регіон: Луганська область 9192 перегляди

Опубліковано - 21.11.2006 00:14 | Всі новини | Версія для друку

Цього тижня Україна відзначатиме річницю найстрашнішої трагедії ХХ століття – штучного Голодомору 30-х років
Цього тижня Україна відзначатиме річницю найстрашнішої трагедії ХХ століття – штучного Голодомору 30-х років
Цинічній жорстокості цього злочину, визнаного десятьма країнами Європи і Америки, але досі не названого геноцидом в самій Україні, “Факти” телеканалу ICTV присвячують репортажний серіал.

Олег Гулик об'їхав регіони України, де пам'ятають, як міняли золото на жменьку борошна. Перший репортаж з Луганщини, де свідчення очевидців не залишають сумнівів: Голодомор мешканців України не був випадковістю.

Конюшні на цвинтарі. На початку тридцятих навколо знаменитого Новоолександівського кінного заводу від голоду вимирали цілі села. Вгодовані ваговози і скакуни – експортне золото царської, згодом більшовицької Росії – цінувалися більше, ніж селяни. У голод приходили просити милостині у тварин. Від людей чекали лише смерті.

Ганна Перегняк, очевидець Голодомору:
"Їм давали вівса і ячменю. А якщо ти вкрадеш у коней – вісім років тобі давали за це. Так люди боялися красти у коней, тому що у тюрму посадять".

Ганна Перегняк – з роду старих, ще імператорських конюхів. На 98-м років - два найяскравіші спомини. Від останнього управителя конюшнями ховає на горищі подарунки – крісла і кисет. Від більшовиків у пам’яті – страшний голод. І прикрість тих часів - у сусідніх з Луганщиною російських селах голоду не було.

Віра Андріївна - місцева вчителька. За двадцять років вона зібрала двісті спогадів таких, як у Ганни Перегняк. Усі спеціально завірила у сільрадах, бо через кілька років, каже, у такі згадки мало хто повірить – у тридцятих українські села вимирали, а через кордон - люди збивали статки. Від мешканки сусідньої російської Карпівки пані Віра записала таке.

Віра Анус, дослідник Голодомору:
"А вона і каже: "Я, дочечко, із Карпівки. У нас, у Карпівці, не голодували. Ми навіть трішки нажилися, коли голодували, бо із Бараниківки, Злодіївки і Зеленківки несли усе – і рушники, і полотно, і кожухи. І за гнилі бурячки можна було виміняти таку річ, яку купити навіть неможливо".

На кордоні з Росією НКВС виставили кордони із комсомольців. З того боку не пускали продукти, з цього – жебраків. Люди сновигали між селами, просячи харчу у таких же голодних, як і вони самі. На 98-му році баба Ганна кається, що не змогла тоді допомогти – родина, аби прогодуватися, продала усе золото до спеціальних приймалень. За золоту мамину обручку – торбинка насіння льону.

Ганна Перегняк, очевидець Голодомору:
"Ось так сумочку мучки дали і льону пригоршні дві. Ми його взяли, а там купа гороб’ячого гімна. Ми його взяли, потовкли і зробили такі ліпеники".

У Луганській області селянство вимерло. Ті, хто хотів урятуватися, кидали землю і тікали до копалень. Ідейно підкутих пролетарів годували ліпше.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Релігія це зітхання пригнобленої тварі, серце безсердечного світу, подібно до того як вона - дух бездушних порядків. Релігія є опіум народу ”
Карл Маркс

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.