Аратта - На головну

8 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Дніпропетровську розробили двигун, який за три дні доставить ракету на Місяць

Технології 7025 переглядів

Опубліковано - 18.08.2011 21:37 | Всі новини | Версія для друку

 У Дніпропетровську розробили двигун, який за три дні доставить ракету на Місяць
У Дніпропетровську розробили двигун, який за три дні доставить ракету на Місяць
Дніпропетровські вчені розробили двигун злітно-посадочного модуля для доставки дослідницької апаратури на поверхню Місяця і Марса.

Цей проект здобув призове місце в міжнародному конкурсі космічних напрацювань «Політ у майбутнє». Розробка українських вчених принципово нова. До того ж, сам двигун в десятки разів дешевший за аналоги іноземного виробництва. Як скоро проект можуть втілити в життя, коли українці можуть розпочати досліджувати Місяць і Марс?

Двоє молодих співробітників конструкторського бюро «Південне», яким ще не виповнилось і тридцяти, та їхній науковий керівник – ось і вся група, яка працювала над розробкою. В основу свого винаходу, кажуть, поклали напрацювання 40-річної давнини: за радянських часів дніпропетровські конструктори працювали над проектами обладнання для польотів на Місяць, але потім їх згорнули.

Дніпропетровський двигун-модуль, пояснюють творці, – це маленький космоліт. Він може сісти на планету, взяти проби і знову злетіти в космос, де його підбере великий космічний корабель.

Профінансують розробку Китай чи США?

«Ми використали якісь наші напрацювання, якісь – готові рішення, але запровадили й принципово нові технології. Зокрема, в системі постачання пального, що дозволило покращити технічні характеристики двигуна. За нашим бізнес-планом, через 8 років має наступити окупність», – сказав молодий науковець Андрій Кухта.

Головна ж особливість розробки, кажуть творці, та, що її вже можна застосовувати на практиці. Вчені зазначають: конструювання готові розпочати хоч зараз, а за чотири роки вже продемонструють і сам диво-двигун, на якому ракета за 2-3 дні долетить до Місяця і за 260 днів – до Марса.

«Цей двигун затребуваний: існує багато програм з освоєння космічних тіл, об’єктів космічного простору. Двигуна із такими, як у нас характеристиками і з такою вартістю, немає у світі», – зазначив розробник Микола Ковальчук.

Але поки реалізація проекту наштовхується на фінансову перешкоду. За словами вчених, щоб зробити двигун «у залізі», треба понад 4 мільйони доларів США. Це, кажуть, небагато в порівнянні з сумами, які витрачають на інші космічні розробки. Та все ж коштів поки ніде взяти, зазначає науковий керівник Володимир Шульга. За його словами, в Україні наразі нема державної програми вивчення космічних об’єктів.

«В Україні діє космічна програма до 2032 року, але в ній немає ні пілотованих, ні посадочних проектів. На сьогодні немає. Але є проекти розробки нових носіїв, інше питання, як програма буде фінансуватись», – каже науковий керівник проекту.

Розробники зазначають: швидше за все, інвестором проекту буде приватна компанія з однієї із країн, які вкладають великі кошти в космічну індустрію, – це можуть бути США, Китай, Індія, а також країни Євросоюзу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.