Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На ринок виходить дешифратор ДНК у вигляді USB-флешки

Технології 8745 переглядів

Опубліковано - 20.02.2012 20:50 | Всі новини | Версія для друку

Дешифратор ДНК GridION (ліворуч) його молодший побратим у вигляді USB-флешки радикально спрощують розшифровку генома на всіх етапах - від підготовки зразка самої ДНК до отримання результату (фото Oxford Nanopore Technologies).
Дешифратор ДНК GridION (ліворуч) його молодший побратим у вигляді USB-флешки радикально спрощують розшифровку генома на всіх етапах - від підготовки зразка самої ДНК до отримання результату (фото Oxford Nanopore Technologies).
У Великобританії створено найкрихітніший автоматичний розшифровувач геному в світі. Він з’явиться на прилавках вже в нинішньому році, причому - з доволі привабливим цінником. А компанію йому складе не менш цікавий ДНК-аналізатор, створений у вигляді сервера.

Компанія Oxford Nanopore Technologies продемонструвала мініатюрний одноразовий визначник послідовності основ молекули ДНК - MinION повідомляє Membrana.ru.

Повністю автономний прилад, що за розміром трохи більший пам’яті-флешки, підключається до USB-порту ноутбука або ПК. Він містить всі елементи, необхідні для повного секвенування генома: мікропотокові системи, унікальний сенсор і спеціалізовану електроніку.

Точність роботи новачка - на рівні існуючих систем секвенування, стверджують творці приладу. Апарат виконує пряме зчитування «літер» ДНК і в реальному часі відображає їх на екрані, а також записує в пам’ять комп’ютера.

Дослідники можуть заздалегідь визначити, який обсяг інформації їм потрібен для отримання результату того чи іншого дослідження, або який фрагмент генетичного коду вони шукають, і припинити розшифровку відразу після досягнення результату, щоб швидко перейти до нового експерименту.

Підготовка зразків для системи MinION теж не вимагає великих зусиль. Прилад працює з дволанцюжковою ДНК, причому йому не потрібна попередня ампліфікація (метод збільшення кількості необхідних фрагментів ДНК за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) або молекулярного клонування).

В деяких випадках сенсор може виділити молекулу відразу ж з проби крові або сироватки, а іноді може знадобитися невелика попередня обробка суміші.



Ще цікавіше, що прилад MinION є побічним проектом, що народився під час створення більш великої і потужної багаторазової системи секвенування - GridION. Обидві використовують одну технологію розшифровки генома, над якою група біохіміків з Британії і США працювала близько 20 років (рахуючи від появи голої ідеї).

В основі механізму лежить полімерна мембрана з вбудованими нанопорами. Ця частина приладу отримана комбінацією натуральних (білки) і синтетичних молекул.

Нанопори в мембрані спроектовані так, щоб пропускати строго певні молекули. Спеціально розроблений фермент, що додається в розчин з пробою, підхоплює молекулу ДНК і послідовно продавлює її через пору, як через фільєру.

В цей час підключена до пори електронна схема фіксує електричні коливання. За їхнім специфічним профілем апарат обчислює кожну базову пару, що проходить крізь пору, причому з високою точністю навіть для дуже довгих фрагментів «молекули життя».

На відміну від свого крихітного побратима система GridION являє собою щось на зразок комплексу серверів-дешифраторів (компанія називає їх вузлами - GridION node).

Кожен такий вузол має слот для одноразового картриджа. Останній містить весь набір реагентів, необхідних для повного аналізу ДНК, і власне чіп-аналізатор з двома тисячами описаних вище нанопор.

Вузол GridION node з високою точністю вимірює іонні струми усередині чипа, розшифровує їх і виводить на дисплей результат секвенування. Паралельно послідовність генетичного коду записується на зовнішній жорсткий диск або інший комп’ютер (через USB або Мережу).
Нанопори в мембрані спроектовані так, щоб пропускати строго певні молекули (ілюстрація Oxford Nanopore Technologies)
Нанопори в мембрані спроектовані так, щоб пропускати строго певні молекули (ілюстрація Oxford Nanopore Technologies)
За добу один GridION node здатний видати десятки гігабайт даних за послідовністю основ у досліджуваних ДНК.

Апарат GridION може бути налаштований на пошук не тільки в зразку і аналіз ДНК, а й інших молекул - потрібних вченим білків або, приміром, вибухових з’єднань.

Хоча «сервер» GridION node здатний працювати як самостійне настільне обладнання, найбільш вражаючий результат досягається, коли кілька таких апаратів об’єднуються в серверну стійку (розміри і роз’єми GridION node відповідають звичайному серверу стандартної ширини 19 дюймів) і діють узгоджено, обмінюючись даними прямо в ході декодування.

У 2013 році повинна вийти версія GridION node вже на 8000 нанопор, і вона повинна працювати швидше попередньої моделі.

За інформацією розробників, 20 таких машин в одній серверної стійці зможуть декодувати весь геном тієї чи іншої людини лише за 15 хвилин.



Обидва апарати, і GridION (у першій версії), і вражаючий MinION, намічено випустити на ринок в 2012 році. Виробник має намір встановити конкурентноздатні ціни, в порівнянні з останніми технологіями швидкісної розшифровки генома.

Зокрема, «секвенсор ДНК - флешка» буде коштувати менше $900, передає Technology Review.

Тут потрібно згадати, що трохи більше року тому американська компанія Life Technologies представила настільний персональний розшифровувач геному Personal Genome Machine, що коштує трохи менше $100 000. Принцип, застосований в ньому, відрізняється від технології GridION, але є і загальна риса: для автоматизованого секвенування вчені теж розробили мікрочіп, що поєднує в собі електроніку з хімією.

У січні 2012 року Life Technologies (вірніше, її дочірня фірма Іон Torrent) показала свою нову модель дешифратора генома ПІД назвою Ion Proton. Ця машина оцінена вже в $149 000, але зате чіп-аналізатор, що прихований всередині, в 1000 раз потужніший, ніж колишній зразок.

Всі згадані апарати повинні усунути, як кажуть вчені, одне з вузьких місць в цілому переліку біологічних і медичних досліджень - повільне декодування генома.

Тепер таке завдання можуть брати на себе порівняно дрібні лабораторії, а у випадку з розшифровувачем-флешкою ​​можна сказати, що технологія декодування ДНК знаходиться на порозі того, щоб прийти чи не в кожну оселю, подібно до того, як зараз люди самостійно аналізують вміст цукру в крові.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.