Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи не заплатять українці за новий саркофаг своїм здоров’ям?

Довкілля 9057 переглядів

Опубліковано - 16.03.2012 11:28 | Всі новини | Версія для друку

Чи не заплатять українці за новий саркофаг своїм здоров’ям?
Чи не заплатять українці за новий саркофаг своїм здоров’ям?
Україна почне у квітні будувати новий саркофаг на Чорнобильській АЕС. На споруджені об’єкту працюватиме до трьох тисяч робітників: переважно молодь з хорошим здоров’ям.

На Чорнобильській АЕС у квітні Україна почне будувати нове укриття для четвертого енергоблоку. Підготовчі роботи вже проведені: створена інфраструктура, збудований майданчик, на якому «конфайнмент» буде зібраний, а потім насунутий на енергоблок. «Площа під арку - як чотири футбольні поля. Конструкція сягатиме 120 метрів у висоту. Термін служби укриття складе більше 100 років», - запевняє голова Держагентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша. Як відомо, будівельні роботи виконуватимуть кілька українських субпідрядників, яких найняв французький концерн «Новарка» - генеральний підрядник будівництва «Укриття».

Спочатку саркофаг, потім гроші

Впоратися зі зведенням нового саркофагу спеціалісти обіцяють до кінця 2015 року. «Ми рухаємося до реалізації і впровадження цього проекту. Наша функція - контролювати виконання робіт», - каже провідний радник Європейського банку реконструкції та Розвитку Антон Усов. Він розповів Deutsche Welle, що країни-донори назбирали на будівництво нового укриття на ЧАЕС та сховища відпрацьованого ядерного палива 750 мільйонів євро. Хоча українська сторона говорить вже про 980 мільйонів євро. «Це з запасом», - уточнює Володимир Холоша. Втім, у ЄБРР переконують, що додаткові гроші не знадобляться. «Ми не передбачаємо подорожчання проекту. Суми у 750 мільйонів євро має вистачити», - сказав Deutsche Welle Антон Усов.

Всі витрати ЄБРР, як розпорядник Чорнобильського фонду «Укриття», ретельно контролює за правилами міжнародної фінансової організації, каже представник європейського банку. За його словами, система співпраці з субпідрядниками докорінно відрізняється від української державної системи тендерних закупівель та освоєння бюджетних коштів. «Ми платимо підряднику тільки за фактом виконаних робіт після суворої перевірки того, що зроблено», - наголосив Усов.

"Все під контролем"

На зведення «конфайменту» планується залучити до трьох тисяч працівників. Володимир Холоша зауважує, що на об’єкті надзвичайно суворий контроль за охороною праці. «Все засипано гравієм і забетоновано. Радіаційний фон там відносно невеликий ... За минулий рік жодним з працівників не був досягнутий навіть контрольний рівень (15 мЗв) », - зазначив Холоша. Голова держагентства також повідомив, що його відомство веде переговори з Міністерством охорони здоров’я та Держатомрегулювання про можливість проведення робіт без додаткових засобів захисту.

Інформацію про «комфортні» умови роботи на буд майданчику на ЧАЕС підтверджує представник Чорнобильської організації Профспілки робітників атомної енергетики та промисловості Микола Тетерен. За його словами, працівники перед тим, як стати до роботи, проходять суворий медогляд. Основним критерієм відбору претендентів має бути здорова щитовидна залоза та серце, відсутність хронічних захворювань. «Обов’язковий дозиметричний контроль, люди повинні працювати вахтовим методом, аби не перевищувати дози опромінювання. Всі у спецодязі мають бути», - пояснює Тетерен. Він розповів, що зі всіма співробітниками генпідрядник будівництва концерн «Новарка» підписує контракт, де обумовлені всі аспекти роботи і охорони здоров’я робітників.

Профспілки не буде

Втім, за словами Миколи Тетерена, компанія не дозволила створити профспілку робітників, які споруджуватимуть новий конфаймент. Він зауважив, що більшість робітників на спорудження об’єкту «Укриття» вже набрали. Здебільшого це некваліфіковані працівники, які робили фундамент для майданчика, де збиратимуть конструкцію. «Це молоді хлопці з прилеглих до зони відчуження сіл. Менше є з Києва. Там хороша зарплатня, тому наші співробітники з ЧАЕС перейшли працювати в Новарку», - прокоментував представник профспілки атомників. Яку саме платню за роботу на потенційно небезпечному об’єкті отримуватимуть українці, ніхто не береться озвучити. Володимир Холоша наголошує, що це - комерційна таємниця компанії «Новарка».

Холоша зазначає, що бажаючих працювати на споруджені саркофагу не бракує. В рекрутингових компаніях підтверджують, що раніше компанія «Новарка» набирала робітників для робіт на ЧАЕС. Нині майже всі вакансії закриті. Однак рекрутери сподіваються, що з активізацією робіт на будмайданчику у квітні генпідрядник спорудження об’єкту «Укриття» знову звертатиметься за їхніми послугами з пошуку робітників.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.