Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Перший приватний космічний корабель вирушив до МКС

Технології 7052 перегляди

Опубліковано - 22.05.2012 11:59 | Всі новини | Версія для друку

Перший приватний космічний корабель вирушив до МКС
Перший приватний космічний корабель вирушив до МКС
Ракета-носій Falcon 9 із космічним кораблем Dragon у вівторок, 22 травня, стартувала з космодрому на мисі Канаверал у США до Міжнародної космічної станції.

Пуск був здійснений о 10:44 за київським часом, старт ракети транслюється в прямому ефірі на сайті NASA.

Це друга спроба запуску апарата. У минулу суботу, 19 травня, старт зірвався через несправний клапан в одному з дев’яти двигунів першого ступеня ракети Falcon 9.

Dragon, розроблений американською компанією SpaceX, став першою приватною космічною вантажівкою, яка відправилася до Міжнародної космічної станції (МКС).

Незабаром Dragon повинен відокремитися від ракети-носія та розкрити сонячні батареї, а через дві з половиною години повинні почати працювати датчики зближення на кораблі, без яких неможливо буде підійти до МКС і з’єднуватися зі станцією.

Політ розглядається як випробувальний - фахівці мають намір перевірити всі системи корабля, і проведуть складну багатоступеневу процедуру зближення з космічною станцією. Тільки на третій день після виходу на орбіту і серії перевірок систем навігації, двигунів, здатності швидкого виходу з орбіти, Dragon почне наближатися до МКС.

На четвертий день корабель поступово почне рухатися вгору, постійно зупиняючись, і, нарешті, наблизиться до станції настільки, що астронавт Дон Петіт (Don Pettit) зможе захопити його 17-метровим маніпулятором Canadarm2 і пристикувати його до модуля Harmony.

На наступний день, після перевірки якості повітря всередині корабля астронавти відкриють люки і почнуть розвантаження корабля. Dragon може виводити на низьку навколоземну орбіту близько 6 тонн вантажу і повертати з орбіти 3 тонни, проте в цей випробувальний політ він взяв лише 520 кілограмів вантажу - "необов’язкові" предмети, без яких екіпаж у разі чого зможе легко обійтися.

SpaceX витратила на розробку корабля Dragon чотири роки - в грудні 2010 року він здійснив перший політ на орбіту і успішно приводнився в Тихому океані. Таким чином, SpaceX стала першою приватною компанією, яка вивела в космос корабель і успішно повернула його на Землю. Раніше це вдавалося лише трьом державам - США, Росії та Китаю.

Загальні витрати на проект в цілому на цей момент склали близько 1,2 мільярда доларів, з них близько 390 млн - фінансування NASA, а ще 100 мільйонів - витрати засновника і гендиректора SpaceX Елона Маска.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.