Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Сонячний літак» успішно завершив свій перший міжконтинентальний переліт

Технології 8830 переглядів

Опубліковано - 7.06.2012 03:28 | Всі новини | Версія для друку

«Сонячний літак» успішно завершив свій перший міжконтинентальний переліт
«Сонячний літак» успішно завершив свій перший міжконтинентальний переліт
Літак «Сонячний імпульс» (Solar Impulse), який минулого місяця вирушив у свій перший трансконтинентальний переліт без краплі палива, без проблем прибув 5 червня ввечері з аеропорту Мадрида в міжнародний аеропорт «Рабат-Сале» столиці Марокко.

Посадив "сонцеліт" на злітну смугу о 23.30 за місцевим часом співзасновник і натхненник проекту, психіатр і аеронавт Бернар Піккар.

Політ і посадка транслювалися на інтернет-сайті проекту, який реалізує Федеральний політехнічний інститут Лозанни (Швейцарія) за підтримки приватних компаній і Європейського космічного агентства.

На унікальний літальний апарат чекали в Марокко весь день. Мадрид "Сонячний імпульс" залишив у вівторок, 5 червня, на світанку (5.23 за місцевим часом). Назагал переліт з Центральної Європи в Африку, без урахування часу перебування на землі, забрав у "сонцельота" близько 36 годин.

Піккару влаштували дуже теплий прийом під покровом африканської ночі. Пілота зустрічала його дружина Мішель, представницька група офіційних осіб, з-поміж них співробітники Марокканського агентства сонячної енергії (МАСЕ), іноземні та місцеві журналісти.

54-річний аеронавт, який мав стомлений, але дуже задоволений вигляд, вийшовши з кабіни "Сонячного імпульсу", радісно вигукнув: "Вітаю, Марокко! Дякую за прийом!"

Він відразу ж поділився враженнями від вдало завершеного польоту. "Марокканці дуже добре підготували цей переліт, я захоплений ними і дякую їм", - сказав, не приховуючи своїх емоцій, відомий на весь світ швейцарський шукач пригод.

"Це історична подія", - підкреслив зі свого боку голова МАСЕ Мустафа Баккурі, чиє відомство займається масштабним проектом з будівництва в низці регіонів Марокко великих сонячних батарей, покликаних трохи знизити залежність країни від вуглеводневих джерел енергії.

У свій перший трансконтинентальний політ протяжністю 2,5 тис км "сонцеліт" відправився 24 травня з місця свого основного базування - військового аеродрому швейцарського міста Пайєрн.

Провівши в повітрі майже 17 годин і подолавши за цей час відстань 1,2 тис км, він приземлився в аеропорту "Мадрид-Барахас". На першому відрізку шляху Пайєрн - Мадрид машиною кермував другий співзасновник проекту, інженер і льотчик Андре Боршберг.



Літак вагою 1,6 тонни, потужністю всього 40 кінських сил, з розмахом крил, як у аеробуса А340 (63,4 м) і вартістю 80 млн євро мав продовжити політ і приземлитися в Рабаті ще минулого тижня. Однак виліт відклали через несприятливі погодні умови, до яких надто чутливий цей моноплан, що рухається з середньою швидкістю 50 км на годину за допомогою чотирьох електродвигунів, які працюють від 12 тисяч спеціальних фотоелементів.

У 2014 році учасники проекту "Сонячний імпульс" сподіваються облетіти Землю без краплі палива в кілька етапів і довести, що альтернатива непоновлюваним джерелам енергії є. Для цього готується новий літак, який прийде на зміну нинішньому "сонцельоту".

В цілому схожий на нинішній, він буде більш досконалим з технологічного погляду, а також з поліпшеним кокпітом для єдиного пілота, що важливо для довгих перельотів через океан, які можуть тривати від трьох до п’яти днів.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.