Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російськомовним жителям СНД запропонували повернутися на батьківщину

Світ навколо нас 6381 перегляд

Опубліковано - 25.12.2006 22:48 | Всі новини | Версія для друку

Російськомовним жителям СНД запропонували повернутися на батьківщину
Російськомовним жителям СНД запропонували повернутися на батьківщину
За кордоном у даний час проживають близько 30 млн. співвітчизників, з них у близькому зарубіжжі - 20 млн осіб, пише російська “Независимая газета”.

На пострадянському просторі існують два полюси неблагополуччя для російськомовного населення - країни Балтії і частина Центральної Азії. Але якщо утиски росіян у Прибалтиці носять інституціональний характер (статус "негромадян" і т.п.), то в таких центрально-азіатських країнах, як Туркменія, права і свободи російського населення обмежуються паралельно з обмеженням прав корінного населення.

Аналізуючи національний склад "російських громад" держав Південного Кавказу і Центральної Азії, вірніше говорити не стільки про росіян, скільки про російськомовних, не приналежних ні до однієї з місцевих титульних національностей. Пік результату російськомовного населення з колишніх республік Радянського Союзу припав на 90-ті роки. Розвал СРСР і пропаганда тези, що слідувала за ним, про пріоритет інтересів титульної нації, адміністративно-вольове руйнування великих промислових підприємств, розквіт націоналістичних настроїв, у тому числі й антиросійських, економічна нестабільність змусили багатьох росіян шукати кращого життя в інших місцях. А тим, хто залишився, необхідно було адаптуватися до нових умов життя в незалежних від Москви державах. Російські співвітчизники виявилися в статусі етнічної меншості в цих регіонах, що стали для них культурно, релігійно і соціально далекими.

Нинішньою осінню на третьому Конгресі співвітчизників було вирішено, що Росія візьме на себе зобов’язання по наданню допомоги співвітчизникам, що повертаються на історичну батьківщину. З 1 січня 2007 року починає діяти державна програма добровільного переселення співвітчизників з-за кордону в Росію, і Федеральна міграційна служба (ФМС) очікує першу хвилю припливу переселенців у РФ вже в березні наступного року. Глава ФМС Костянтин Ромодановський пообіцяв тим, хто приїхав в Росію, швидке - протягом двох-трьох місяців - одержання громадянства, стартовий капітал - "піднімальні", оплату переїзду, житло, працевлаштування і соцпакет. На ці цілі в російському бюджеті зарезервовано близько 17 млрд. руб. (за три роки планується переселити до 300 тис. осіб). ФМС уже відкрила представництва в Туркменії, Вірменії і Таджикистані, а до кінця наступного року відкриються офіси ФМС на Україні, у Казахстані, Молдові, Узбекистані, Азербайджані, Грузії.

Проблема тільки в тому, що за 15 років після розпаду Союзу більшість співвітчизників уже вирішили проблему з переїздом. Сьогодні в країнах Південного Кавказу і Центральної Азії (за винятком Казахстану) залишилися в основному люди старшого віку. У Казахстані ж, де росіян ледь менше половини населення, думки з приводу переїзду розділилися - на історичну батьківщину бажають виїхати в основному малозабезпечені люди. Та й вони задаються питанням, що їх чекає на історичній батьківщині?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Слово, що йде від серця, проникає в серце”
Нізамі

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.