Аратта - На головну

19 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Криміналістичний тест розкаже про колір волосся і очей за ДНК

У світі науки 6524 перегляди

Опубліковано - 27.08.2012 22:14 | Всі новини | Версія для друку

Криміналістичний тест розкаже про колір волосся і очей за ДНК
Криміналістичний тест розкаже про колір волосся і очей за ДНК
Вчені розробили криміналістичний тест, який може передбачити колір волосся і очей підозрюваного за зразками ДНК з місця злочину.

Команда, яка розробила тест, стверджує, що він може надати цінну інформацію у випадках, коли злочинців неможливо ідентифікувати за допомогою ДНК-профілювання.

Система Hirisplex може дозволити слідчим значно звузити велику групу потенційних підозрюваних.

Подробиці опубліковані в журналі Forensic Science International: Genetics.

Передбачення фенотипів - таких зовнішніх рис, як колір волосся або очей, за допомогою інформації ДНК – це новий підхід у криміналістиці.

Наразі використовується так зване генетичне профілювання, в якому застосовується порівняння ДНК з місця злочину з ДНК підозрюваного або з профілем, збереженим у базі даних.

Але для цього необхідно, щоб або людина була в числі підозрюваних, ідентифікованих поліцією, або її профіль зберігався у базі даних ДНК.

Такі інструменти як Hirisplex можуть бути корисними в тих випадках, коли злочинець є абсолютно невідомим владі, каже професор Манфред Кайзер, який очолював дослідження.

За його словами, тест "включає в себе 24 найкращих на сьогодні прогностичних ДНК-маркерів кольору очей і волосся. При його розробці ми подбали про те, щоб тест міг впоратися з проблемами криміналістичного аналізу ДНК, такими як незначна кількість матеріалу".

Професор Кайзер з Медичного центру Університету Erasmus у Роттердамі, Нідерланди, додав: "Тест є дуже чутливим і дає остаточні результати з використанням ще меншої кількості ДНК, аніж та, що зазвичай використовується для створення криміналістичних профілів ДНК".

Він розповів BBC News, що стаття в журналі описує все, що необхідно для проведення тесту в криміналістичній лабораторії, але його команда також співпрацювала і з промисловою галуззю.

Ступінь точності

Система тесту включає в себе шість маркерів ДНК, які раніше використовувалися у тесті на колір очей, відомому як Irisplex, поєднуючи їх з прогностичними маркерами для волосся.

Під час дослідження автори використовували Hirisplex для передбачення фенотипів кольору волосся у зразку, взятому з трьох європейських популяцій.

В середньому точність їх прогнозів склала 69,5% для білявого волосся, 78,5% для каштанового, 80% для рудого і 87,5% для волосся чорного кольору.

Результати аналізу зразків ДНК з усього світу були подібними, незалежно від географічного походження людини.

Команда змогла визначити, з точністю передбачення близько 86%, чи був кароокий, чорноволосий чоловік європейського чи неєвропейського походження (за винятком деяких прилеглих районів, таких як Близький Схід).

Отримані результати цього тижня оприлюднили також на шостій конференції Європейської академії криміналістики в Гаазі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.