Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Регіональна російська мова - порушення Конституції

Політика 11155 переглядів

Опубліковано - 10.05.2006 19:12 | Всі новини | Версія для друку

Міністерство Юстиції заявляє, що рішення місцевих органів самоврядування про надання російській мові статусу регіональної суперечать Конституції та законам України, і прокуратура має їх опротестувати.

Відповідний юридичний висновок, оприлюднений міністром юстиції Сергієм Головатим, поширила прес-служба Мінюста.

Згідно із висновком, було порушена 10 і 92 статті Конституції, за якими порядок застосування мов визначається виключно законами, тому місцеві ради вийшли за межі повноважень.

Також міністерство наводить рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року, за яким українська мова як державна є обов`язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Однак, згідно із цим рішенням, поряд з державною мовою при здійсненні повноважень органами місцевого самоврядування можуть використовуватися російська та інші мови національних меншин у межах і порядку, що визначаються законами України.

Щодо посилання прихильників регіонального статусу на Європейську хартію регіональних мов або мов національних меншин, Мінюст зауважує що об’єктом Хартії є захист мов, котрим загрожує зникнення, а не мовні права національних меншин.

Неправильне розуміння Хартії спричинено тим, що ратифікація Україною цієї Харті 15 травня 2003 року, об’єктивно спричинила виникнення в Україні низки гострих проблем юридичного, політичного та економічного характеру через неправильний офіційний переклад тексту документа українською мовою.

Цілком очевидним є те, що російська мова жодним чином не потрапляє під визначення регіональної або міноритарної мови, зазначає Мінюст.

Раніше Харківська і Севастопольська міськради та Луганська облрада, ухвалили рішення про визнання російської мови регіональною.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.