Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Білорусь відстоює свої державні інтереси

Світ навколо нас 7432 перегляди

Опубліковано - 8.01.2007 15:24 | Всі новини | Версія для друку

Білорусь відстоює свої державні інтереси
Білорусь відстоює свої державні інтереси
У ніч з 7 по 8 січня Польща перестала отримувати російську нафту по трубопроводу “Дружба”. Окрім Польщі ту ж нафту повинна отримувати Німеччина.

Цієї ночі постачання російської нафти в Німеччину та Польщу зупинилися на білорусько-польському кордоні. Про це повідомив польський оператор нафтогонів. Інформацію підтверджено Міністерством економіки Польщі.

Причина зупинки - тривала енергетична суперечка Москви та Мінську. Білоруси хочуть обкласти податком транзит російської нафти у відповідь на рішення Газпрому подвоїти їм ціну за газ.

Російська “Транснєфть” платити податок відмовляється, а офіційна Варшава вимагає пояснень і заспокоює співгромадян що запасів нафти в країні вистачить на вісімдесят днів.

Раніше Міністерство економіки Польщі повідомило про проблеми, що виникли з постачаннями нафти в країну нафтопроводом "Дружба". Пізніше цю інформацію підтвердив і польський оператор трубопроводів PERN.

"Постачання нафти нафтопроводом "Дружба" в Польщу та Німеччини було припинено вночі. Ми надіслали лист до Білорусі, просячи пояснень. На даний момент ми не знаємо, чому постачання було зупинено", - повідомив Reuters прес-секретар PERN Томаш Закржевські.

Білоруський концерн “Бєлнєфтєхім” поки ніяк не прокоментував ситуацію.

Як повідомляє РБК, експерти вважають, що проблеми з нафтопоставками можуть бути пов'язані з недавньою суперечкою Росії та Білорусі щодо ціни на газ. Як повідомлялося, з 1 січня 2007р. Росія більш ніж у 2 рази підвищила ціну на газ для Білорусі. Одночасно Мінськ ввів мито на нафту, яка проходить транзитом через білоруську територію. Москва вважає цей захід незаконним.

Вчора в Мінську президент Білорусі Олександр Лукашенко і заступник голови російського ВАТ "Газпром" Олександр Медвєдєв обговорили ситуацію, що склалася у двосторонніх відносинах у сфері енергетики. Подробиці переговорів не відомі. Проте, як передає білоруське телебачення, О.Лукашенко вчора ввечері заявив, що союз держав може будуватися тільки на рівноправній основі.

"Ми добре знаємо, чого хочуть від нас супротивники, тепер знаємо і ціну того, чого хочуть від нас друзі", - сказав він. Президент особливо підкреслив, що "суверенітет і незалежність не продаються ні за газ, ні за нафту".

Від "Аратти". Варто було б дослухатися до цих державницьких слів і українським можновладцям...
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.