Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Грошi вiд... УПА

Невідоме Регіон: Івано-Франківська область 20528 переглядів

Опубліковано - 11.05.2006 21:02 | Всі новини | Версія для друку

Бофон УПА 1947 року (без номіналу) Напис: Христос Воскрес - воскресне Україна! Фото - www.ukrcol.com
Бофон УПА 1947 року (без номіналу) Напис: Христос Воскрес - воскресне Україна! Фото - www.ukrcol.com
Унiкальнi грошi - бофони, якi випускала Українська повстанська армiя в 40 - 50-тi роки минулого столiття, i ще низку раритетiв представлено на виставцi «Бонiстика України: минуле i сучаснiсть», вiдкритiй в Iвано-Франкiвську.

У паперових грошах, якi випускали рiзнi держави, знайшла вiдображення драматична iсторiя України. Як вiдомо, українськi паперовi грошi вперше випущено наприкiнцi 1917 року, у часи Центральної Ради. Були вони в обiгу за Михайла Грушевського, гетьмана Скоропадського, Симона Петлюри, бiльшовикiв, генерала Денiкiна.

Виставку "Бонiстика України: минуле i сучаснiсть" презентував Клуб колекцiонерiв Iвано-Франкiвської областi, повідомляє Експрес.уа.

"Iсторiю тепер абсолютно нiхто не висвiтлює, не роблять цього музеї, адже державного фiнансування немає, - каже колекцiонер Михайло Коцаба.

- Комерцiйнi структури в цьому не зацiкавленi, пропаганда колекцiонування i предметiв старовини непопулярнi. Все робиться в дуже вузькому колi й не афiшується".

На виставцi презентованi також так званi бофони, грошовi знаки, Української повстанської армiї - армiї без держави.

Перші такі документи з'явилися у Галичині, а з 1943 року набули поширення на Волині та Рівненщині. Цікаво, що побутували вони на території, котра сягала рівня середньоєвропейської держави й функціонували досить тривалий період. У 1945-46 роках командування УПА- "Північ" випустило "волинську" серію бофонів. Їх автором був відомий графік, випускник Варшавської Академії мистецтв, а під час Другої світової війни — член УПА Ніл Хасевич. Бофони Ніла Хасевича випускалися номіналом 10, 25, 50, 100, 200, 500, 1000 карбованців і слугували своєрідним мистецьким еталоном для інших підпільних художників-графіків.

Випускаючи свої грошовi знаки, українськi повстанцi, крiм усього, прагнули заявити, що їхня боротьба має державницький характер.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.