Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Здобутки проФФесіоналів. Куди прямує «Луганськтепловоз»?

Економіка Регіон: Луганська область 8022 перегляди

Опубліковано - 24.01.2013 12:36 | Всі новини | Версія для друку

Здобутки проФФесіоналів. Куди прямує «Луганськтепловоз»?
Здобутки проФФесіоналів. Куди прямує «Луганськтепловоз»?
«Укрзалізниця» планує поповнити свій рухомий склад вантажними електровозами закордонного виробництва. Цього разу не корейськими, а російськими.

350 локомотивів планують закупити у Новочеркаського електровозобудівного заводу в Росії. Сума угоди оцінюється у понад 2 мільярди доларів. Такі само електровози міг би випустити «Луганськтепловоз», але схоже, що українських машинобудівників велике замовлення в черговий раз омине.

На самому «Луганськтепловозі» скромно говорять: нічого поганого немає у тому, що локомотиви виготовлятимуть у Росії. До виконання замовлення, можливо, залучать і «Луганськтепловоз», каже керівник прес-служби луганського підприємства Володимир Спектор.

«Передбачається, що «Луганськтепловоз» братиме участь у кооперації з випуску електровозів. Скоріше за все – або елементи кузова, або рама. Це те, що краще за всіх робить саме наш завод. Але ще не відомо, це лише припущення», – сказав Радіо Свобода Володимир Спектор.

Внесок луганського підприємства якщо й буде, то незначний. Все начиння виготовлятиме новочеркаський завод. І луганський, і новочеркаський заводи належать одній компанії – російському «Трансмашхолдінгу». Володимир Спектор пояснює таке рішення російського власника тим, що електровози – це непрофільна продукція луганських машинобудівників. Щоправда, на сайті «Лугансьтепловоза» у розділі «Основна продукція» розміщено фотографію електровоза 2ЕЛ5. Таких локомотивів «Луганськтепловоз» випустив 18 одиниць.

Меморандум, який не виконується

Позаторік підписано меморандум між «Луганськтепловозом», «Трансмашхолдінгом», «Укрзалізницею» та Луганською облдержадміністрацією про те, що «Луганськтепловоз» випустить для українських залізниць 292 електровози. Тоді керівництво «Укрзалізниці» наполягало, аби ці машини випускали саме у Луганську.

«Луганськтепловоз» є найбільшим платником податків у Луганську. Зараз на ньому працює 6 тисяч робітників. Розміщення такого солідного замовлення, яке розраховане на 5 років, могло б збільшити чисельність працівників у рази.

«Луганськтепловоз» працює на російський ринок

Втім в обласній адміністрації проблем не бачать. Голова Луганської ОДА Володимир Пристюк, який до речі підписував меморандум 2011 року, каже, що відбувається своєрідний обмін. Мовляв, ми для Росії випускаємо тепловози, а вони для нас електровози.

«Домовленості залишаються в силі. Але міняється система. Для того, щоб «Укрзалізниця» замовила у росіян, аналогічну кількість росіяни мають замовити у нас. Я зустрічався з генеральним директором, і він мені сказав, що на наступний рік у нас взагалі немає проблем, будемо додатково брати людей на роботу», – сказав Володимир Пристюк.

Луганські тепловозобудівники і справді нарощують виробництво. Цього року для «Російських залізниць» запланували випустити 250 секцій тепловозів (один тепловоз складається з двох секцій) – це на 70 відсотків більше, ніж торік. У планах – запросити додатково 800 робітників.

Сибірські простори потребують потужних тепловозів, які у Луганську спроможні випускати. Хоча заводу, звичайно, необхідна глибока модернізація. Робітники розповідають, що у цехах можна побачити верстати ще часів Другої світової війни.

Мізерні замовлення «Укрзалізниці»

Як стверджують джерела в Луганській ОДА, росіяни хочуть грати на своїй території – їхній завод випускає, їхній банк кредитує. Так простіше і менше ризиків. Варто лише сказати, борги української держави перед «Луганськтепловозом» з повернення ПДВ – понад 300 мільйонів гривень. А підготовка додаткової лінії потребувала б і часу, і робітників, і додаткових коштів.

Інше питання, чи зможе «Укрзалізниця» фінансово подужати замовлення і якими будуть умови кредиту? Останнім часом грошей на нову техніку вітчизняного виробництва у залізничників катастрофічно бракує. Торік «Луганськтепловоз» виготовив для «Укрзалізниці» лише два дизель-потяги.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.