Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Всі у копанки? Донбас очікує нова хвиля закриття шахт

Зона економічного дива 20008 переглядів

Опубліковано - 28.01.2013 12:01 | Всі новини | Версія для друку

Всі у копанки? Донбас очікує нова хвиля закриття шахт
Всі у копанки? Донбас очікує нова хвиля закриття шахт
Уряд цього року запанував закрити низку шахт, які вважають нерентабельними. Шахтарів обіцяють забезпечити роботою, однак, за даними профспілок, без засобів до існування залишаться мільйони.

Урядовці вважають за необхідне позбутися збиткових шахт. Між тим і експерти, і окремі представники вугільного бізнесу наголошують, що з точки зору заміщення газу вугіллям в енергетичному балансі України, краще зробити ці шахти рентабельними, ніж закривати їх.

Шахтарі Львівсько-Волинського вугільного басейну протестують проти запланованого на 2013 рік закриття трьох шахт об’єднання «Львіввугілля», як збиткових. За їхніми словами, у двох із цих копалень вугілля вистачить ще на декілька років роботи, однак для цього треба вкладати кошти в модернізацію, каже Ігор, шахтар «Львіввугілля».

«Шахті 50 років, одна лава – добра, друга – гірша. Все спирається на «проходку», на продовження видобутку, тобто – на найнебезпечніші роботи. Якою може бути шахта, коли в неї нічого не вкладають останні роки, взагалі нічого, а вугілля ще є?»

Відповідно до планів уряду, закриття шахт торкнеться і східного регіону – Донецької та Луганської областей. У шахтарських містечках, де немає інших виробництв, окрім вугільних, це матиме катастрофічні наслідки, розповідає Артем, шахтар об’єднання «Краснодонвугілля», що на Луганщині.

«Якщо закриють всі шахти, то життя не буде. Бо в нас окрім них жодних інших виробництв немає. Якщо в більших містах, таких як Луганськ, може бути інша робота, то в нас – ні. В нас живуть переважно шахтарі. Решта працюють або в магазинах, або на ринку. Але ж якщо шахти закриються, в них теж не буде роботи, бо ніхто нічого не купуватиме! Декілька міст просто зникнуть», – каже Артем.

«Наші міста просто вимруть» – шахтар

Програма розвитку вугільної галузі передбачає закриття 28 державних і приватних шахт Донецько-Луганського та Львівсько-Волинського басейнів (ідеться про консервацію), і ще 35 шахт – припинять роботу для їхньої реконструкції. Однак в обох випадках йдеться про руйнування вугільної галузі, заявив у коментарі Радіо Свобода голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

«Згадайте 1990-ті роки. Десятки шахт були закриті під тими ж вивісками – консервація чи реконструкція. Вони досі не працюють В цьогорічному ж бюджеті немає ні копійки на реконструкцію шахт, які нібито для цього закривають, зокрема, у Львівсько-Волинському басейні. В уряді говорять, що звільняти людей не будуть. Але наша профспілка цьому не вірить. Закриття торкнеться ста тисяч шахтарів, і ще 700 тисяч працівників суміжних підприємств. Якщо ж помножити на три (на середню кількість членів родини), то побачимо, що це торкнеться мільйонів українців», – прогнозує Михайло Волинець.

За повідомленням урядового порталу, за 2013-2015 роки через закриття шахт втратять роботу більше 8 тисяч шахтарів, і лише кожен десятий з них отримає роботу на інших шахтах. Зі свого боку, Президент Віктор Янукович пообіцяв, що решта шахтарів зможуть працювати на інших промислових підприємствах, які створять на базі закритих копалень.

Михайло Волинець бачить альтернативу закриття шахт. На його думку, проблемою має опікуватися не одне профільне міністерство: її мають разом вирішувати уряд, науковці, громада та інвестори. Щоб відродити шахти, які визнали неперспективними, необхідно вкладати кошти в їхню модернізацію, відмовитися від недоцільного імпорту вугілля до України та подолати корупцію в галузі, підсумовує профспілковець. Інакше, на його думку, нічого не зміниться.

Втім, в Україні є окремі випадки, коли інвестори викуповують та модернізують проблемні шахти. Цей крок у підсумку є набагато вигіднішим, адже ліквідація шахти може призвести до того, що її вугільне родовище стане недоступним назавжди, заявив у коментарі Радіо Свобода фінансовий директор компанії «East Coal» Олег Вітик.

«Всі шахти України за привабливістю можна умовно поділити на рентабельні й привабливі, які вже успішно розробляються; на нерентабельні, але перспективні (як правило, мають проблеми з інвестиціями); на нерентабельні й неперспективні шахти, які необхідно консервувати, – вважає Олег Вітик. – Компанія «East Coal» переконана, що перспективні шахти повинні розвиватися. Тим більше, що розвиток вугільної галузі є загальнонаціональною стратегією (Енергетична стратегія України до 2013 року) і сприяє підвищенню енергонезалежності України. Зокрема, компанія залучає інвестиції для розвитку перспективних шахт в Луганській області (шахти «Марія-Глибока» та «Вертикальна»). Ми віримо, що за умови вкладання інвестицій в обладнання та підземні роботи чимало українських шахт можна вивести на прибутковий рівень».

За словами Олега Вітика, компанія East Coal вважає злочином повну ліквідацію гірничо-видобувних підприємств, навіть якщо вони нерентабельні та неперспективні на даний час. Адже за кілька років можуть з’явитися більш ефективні методи видобутку вугілля, пояснює вуглевидобувник. Він наводить приклад Великобританії, де уряд закрив низку шахт, а коли ціна на вугілля зросла, вугільні пласти покинутих шахт стали недоступними.

Зі свого боку, Михайло Волинець висловлює думку, що чинна влада має комерційний інтерес саме щодо ліквідації шахт. На це, з одного боку, виділяються значні бюджетні кошти. З іншого – ідеться про обладнання, яке містить багато чорних і кольорових металів, які можна здати на брухт.

У Міненерговугілля будь-які коментарі з цього приводу давати відмовилися.

У парламенті пропонують закривати небезпечні шахти

Щороку українських шахтах гине понад сто гірників – такою є статистика Держпромгірнагляду. Відтак саме безпека виробництва має бути визначальною, коли ухвалюють рішення закривати шахту, чи ні, вважає депутат-регіонал Михайло Чечетов.

«На чільне місце має ставитися економіка й безпека робіт. Я сам працював у місті Єнакієве, у шахті на глибині 800 метрів. Зараз там глибини – більше 1000. А це – зростання небезпек, аварії, викиди газу, тощо. І там, де шахти небезпечні, де економіка не виправдовує себе, треба їх закривати. З іншого боку, щоб люди не були викинутими на вулицю, на випередження треба готувати робочі місця», – зауважує Михайло Чечетов.

Михайло Чечетов пропонує створювати такі місця у сфері малого та середнього бізнесу. Однак ні в парламенті, ні в уряді не називають, як саме це робитиметься, які саме підприємства коли і де з’являться на заміну тій чи іншій шахті.

Реформи вугільної галузі досі не були неефективними – експерт

Енергетичний експерт Геннадій Рябцев вважає, що закриття шахт – це крайній захід. І якщо до нього вдаватися, треба спершу спланувати розвиток шахтарських містечок та створити робочі місця на заміну копальні.

«Якщо проаналізувати трати бюджету цього року, то помітно, що значна його частина має піти на ліквідацію збиткових шахт та на розвиток вугільної галузі. Якщо в галузь вкладається більше коштів, аніж отримується від реалізації вугілля, то нема сенсу підтримувати такий видобуток. Просто закрити шахти – це погіршення соціального становища, і масові акції протесту. Треба не лише прорахувати економічну ефективність шахти, але й розробити план розвитку міст, за умови, що шахта зупиниться. На жаль, той досвід, який існує, свідчить, що ані модернізація шахт на Донбасі, ані спроби замінити вугільне виробництво іншими робочими місцями не призвів до покращення життя регіону»,– вважає Геннадій Рябцев.

Геннадій Рябцев прогнозує, що якщо так само закриватимуть і модернізуватимуть шахти й надалі, невдовзі Україна залишиться без достатньої кількості власного вугілля.

Зі свого боку, Михайло Волинець вказує на те, що саме вугільна галузь потребує розвитку і нових працівників, оскільки Енергетична стратегія передбачає заміну газу вугіллям, і вже зараз воно забезпечує понад 95% потреб теплоелектростанцій. Окрім того, на Луганщині передбачаються нові фабрики з газифікації вугілля, а відтак попит на вугілля зростатиме саме там, де шахти хочуть закривати.

Між тим, Михайло Волинець нагадує, що саме вугілля для всіх енергетичних потреб України вистачило б на 400 років уперед – його поклади перевищують 46 мільярдів тонн. У порівнянні з цим, запаси нафти й газу є мізерними. На думку Волинця, для того, щоб значна кількість збиткових шахт стали рентабельними, державі достатньо просто закрити тіньовий ринок вугілля – 7 мільйонів тонн на рік, і зменшити його імпорт.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Зона економічного дива»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.