Аратта - На головну

21 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна для людей. Поліщук вважає, що медична реформа робиться для чиновників

Добробут 6306 переглядів

Опубліковано - 26.04.2013 12:01 | Всі новини | Версія для друку

Україна для людей. Поліщук вважає, що медична реформа робиться для чиновників
Україна для людей. Поліщук вважає, що медична реформа робиться для чиновників
Лише 10-15% коштів, що виділяються на медицину в Україні, йдуть на потреби пацієнтів.

Про це заявив колишній голова МОЗ Микола Поліщук в інтерв’ю ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, медична реформа в Україні спрямована на людину, "але проводиться не для людей, а для чиновників".

"Справа в тому, що в усьому світі медична сфера фінансується для задоволення потреб пацієнта. У нас... заявлено, що вона необхідна дійсно для потреб пацієнта. Але виконується реформа на місцях, а також у центрі - в Кабміні - не заради пацієнтів, а заради сфери охорони здоров’я як такої. Це велика біда", - розповів Поліщук.

"Від 85 до 90% коштів, що виділяються на медичну допомогу, йде на утримання самої - я підкреслюю - сфери охорони здоров’я, в тому числі на виплати зарплат. За різними даними, лише 10-15% коштів іде на потреби пацієнтів. А в країнах, де медицина розвинена нормально, на потреби пацієнтів йде 30-40%. В Естонії, наприклад, виділяють 30%, в Бразилії - 40%", - додав він.

За словами Поліщука, основна маса грошей витрачається на будівництво нових кардіологічних, хірургічних, перинатальних центрів.

"Тобто розвиваємо вузькопрофільну медицину. Центри начиняють обладнанням, яке коштує десятки мільйонів, і трапляється, що за кілька років ці центри простоюють, не працюють. А потім вони вже і не будуть працювати - обладнання ж морально застаріває. А у пацієнтів між тим немає грошей на ліки", - сказав він.

"Виділено гроші - 2,9 мільярди - на будівництво радіоцентру в Донецьку. Ця сума - більша, ніж річний "медичний бюджет" Києва! У цьому центрі на рік пролікують, ну, нехай тисячу, нехай дві тисячі хворих. Питається: вартість і користь рівноцінні? Навіщо будувати таке, коли люди сьогодні не можуть дістати гроші на лікування?", - додав Поліщук.

На його думку, вкладення грошей у вузьких фахівців істотно не знизить захворюваність і смертність.

"Мінздоров’я проголосило правильний курс: розвиток первинної медичної допомоги, але це не виконується. А по первинці якраз фіксується 86-90% звернень до лікарів. Ми розвиваємо вузькоспеціалізовану медицину, де хворих не більше 10%. І на неї виділяємо близько 80% всіх грошей", - сказав Поліщук.

"Ми будуємо амбулаторії, витрачаємо гроші на ремонти, але зовсім не витрачатися на невідкладну допомогу пацієнтам. У медиків немає мотивації працювати на первинній ланці", - додав він.

"Почавши ліквідувати первинну медицину, ми ліквідуємо і вторинну, яка теж обслуговує значну кількість пацієнтів. Зате ми розвиваємо третій рівень, де хворих не більше 10%. І на цей третій рівень - вузькоспеціалізовану медицину - виділяємо близько 80% всіх грошей", - сказав також Поліщук.

На його думку, противниками медреформи є "медична еліта, адміністративний апарат медичних закладів та професура, і еліта буде обґрунтовувати неможливість реформи будь-якими причинами".

"Медична еліта живе дуже добре, небідно, і доводить необхідність відкриття нових вузькопрофільних центрів. Меделіта має доступ до структур влади. Звичайний дільничний лікар, медик райлікарні не зустрінеться за круглим столом з прем’єром і міністрами, а ці можуть", - сказав Поліщук.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.