Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшість українців не відчувають обіцяного владою “пакращення”

Громадська думка 7632 перегляди

Опубліковано - 23.07.2013 11:08 | Всі новини | Версія для друку

Більшість українців не відчувають обіцяного владою “пакращення”
Більшість українців не відчувають обіцяного владою “пакращення”
69% українців вважають, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку.

Про це свідчать дані опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного у травні цього року.

Згідно із результатами дослідження, лише 16% українців вважає, що справи у країні йдуть правильно. Ще 16% не змогли визначитися з даного питання.

Соціологи зазначили, що порівняно з аналогічними дослідженнями за 2011-2012 роки, оцінки майже не змінилися. Винятком є лише вересень 2012 року, коли чверть вважали, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, а майже 60% – у неправильному. Це говорить про те, що напередодні парламентських виборів очікування громадян покращилися (додалась емоційна складова), проте вже за півроку зафіксовано аналогічний показник, що був у 2011-2012 роках.

Більшість опитаних вважають, що найважливішими проблемами для України є безробіття (53%), корупція у державних органах (51%) та низький рівень виробництва (45%). Крім того, респонденти відзначили контроль за ростом цін (26%), соціальний захист бідних (25%), некомпетентність уряду (22%), політичну нестабільність (21%) та злочинність (15%).

Порівняно з вереснем минулого року, найбільш відчутно зросла кількість опитаних, які серед основних проблем країни виділили корупцію в державних органах (з 37 до 51%), низький рівень виробництва (з 40 до 45%), некомпетентність уряду (з 13 до 22%) та політичну нестабільність (з 16 до 21%).

Серед проблем, які турбують громадян особисто, опитані відзначили контроль за цінами (54%), безробіття (50%) та соціальний захист бідних (37%). Також особисто громадян турбують корупція у державних органах (27%), низький рівень виробництва (22%), затримки з виплатою зарплат чи пенсій (21%).

Менше людей турбують злочинність (12%), некомпетентність уряду (12%), нестача або ймовірність відключення газу, електроенергії, води (10%), падіння курсу гривні (9%), політична нестабільність (9%), питання права власності на землю (7%).

Дослідники наголосили, що безробіття та некомпетентність уряду є більш важливими проблемами для мешканців Заходу; контроль за ростом цін, корупція, відносини з Росією – для мешканців Півдня та Сходу; соціальний захист бідних – для мешканців Центру країни.

Жінки гостріше відчувають проблему росту цін та соціального захисту, чоловіки – корупції, низького рівня виробництва, безробіття та злочинності.

Молодь більше відчуває проблеми корупції, некомпетентності уряду, політичної нестабільності; люди середнього віку – безробіття, низького рівня виробництва; старші – росту цін та соціального захисту малозабезпечених.

Опитані не відзначили відчутних позитивних змін за переважною більшістю сфер життєдіяльності країни.

Так, 73% вважають, що за останні два роки ситуація з цінами погіршилася, 24% – не змінилася і лише 2% покращилася. Понад половина опитаних відзначили погіршення впродовж останніх 2-х років у сферах охорони здоров’я, працевлаштуванні, досягненні політичної стабільності, а також у професіоналізму влади, розвитку сільського господарства та економіки країни, а також у боротьбі з корупцією. Понад 40% відзначили погіршення у сферах розвитку малого і середнього бізнесу, забезпеченні соціального захисту, наданні житлово-комунальних послуг.

Позитивніше респонденти оцінили зміни у сферах євроінтеграції України, ситуацію з мовами, забезпечення виплат зарплат і пенсій, стабільності гривні, відносини з Росією.

72% опитаних громадян підтримали б на референдумі закріплення у Конституції та законах норми про право громадян звільняти з посад чиновників, депутатів, суддів, керівників правоохоронних органів усіх рівнів, не підтримали б пропозицію лише 8%. Ще 10% – не визначилися з цього приводу, а 11% – не брали б участі у такому референдумі.

43% опитаних громадян підтримали б приєднання України до Європейського Союзу, не підтримали б – 26%. Ще 19% – не визначилися з цього приводу, а 11% – не брали б участі у такому референдумі.

40% опитаних громадян підтримали б приєднання України до Митного Союзу Білорусі, Казахстану та Росії, не підтримали б – 33%. Ще 16% – не визначилися з цього приводу, а 11% – не брали б участі у такому референдумі.

36% опитаних громадян підтримали б обрання Президента України лише в одному турі виборів, стільки ж (37%) – виступили б проти. Ще 17% – не визначилися з цього приводу, а 10% – не брали б участі у такому референдумі.

33% опитаних громадян підтримали б запровадження виключно мажоритарної системи виборів народних депутатів, чверть виступили б проти. Водночас, майже 30% – не визначилися з цього приводу, а 14% – не брали б участі у такому референдумі.

Лише 16% опитаних громадян підтримали б запровадження двопалатного парламенту, третина проголосували б проти. Водночас, третина не визначилися з цього приводу, а 16% – не брали б участі у такому референдумі.

Протягом 14-28 травня 2013 року опитано 1200 респондентів, віком старше 18 років. Статистична похибка для національної вибірки не перевищує 2,8%. Фінансування здійснено The National Endowment for Democracy (NED), дослідження проведено Baltic Surveys/The Gallup Organization від імені The International Republican Institute (IRI), польові дослідження проводилися Rating Group Ukraine.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Громадська думка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.