Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Археологи сподіваються, що держава повернеться до фінансування розкопок

Економіка Регіон: м.Київ 12302 перегляди

Опубліковано - 18.05.2006 17:53 | Всі новини | Версія для друку

Петро Петрович Толочко, директор Інституту археології НАН України, народний депутат четвертого скликання
Петро Петрович Толочко, директор Інституту археології НАН України, народний депутат четвертого скликання
Коштів для фінансування археології в української держави не вистачає. Про це вчора, 17 травня, на своїй прес-конференції заявив директор Інституту археології Національної академії наук України Петро Толочко, донедавна народний депутат і 48-й номер в списку Народного блока Литвина, який не пройшов у Верховну Раду п’ятого скликання.

Як повідомляє ЛігаБізнесІнформ, П. Толочко з жалем констатував, що за всі роки української незалежності інвестицій у польові археологічні дослідження практично не було. Сьогодні держава фінансує працівникам археологічної галузі тільки зарплату і утримання приміщень, в яких вони працюють. Гроші на проведення польових досліджень, а також на публікації археологи намагаються добувати самостійно (у рік на дослідження витрачається приблизно 1 млн.грн.).

За словами колишнього народного депутата, а нині директора Інституту археології, яким він фактично залишався і під час свого депутатства, на пропозиції вкласти кошти в археологію українська влада відповідає, що держава бідна і коштів для цього немає. В державному бюджеті на цей рік на це також нічого не передбачено.

П. Толочко вважає обов'язком держави фінансувати археологічні розкопки. Зараз ці дослідження переважно проводяться за рахунок коштів будівельних організацій, що здійснюють будівництво в археологічній зоні в різних регіонах України. Також гроші на польові дослідження археологи одержують завдяки кооперації з іншими країнами в обмін на необхідну інформацію. Приміром, українська сторона укладає угоди з Німеччиною на роботи на території Бєльського городища, при сприянні Румунії ведуться роботи на півдні Білгород-Дністровського, разом із французами досліджується палеолітична стоянка в Полтавській області. Дослідження на великому Трипільському поселенні вже кілька років підряд проводяться завдяки гранту американської організації.

П.Толочко сподівається, що часи безгрошів’я в Україні пройдуть і "держава повернеться до фінансування археологічних досліджень". От тільки що зробив за час свого депутатства сам П. Толочко на користь вітчизняної археології, якою раптом почав опікуватися?
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.