Аратта - На головну

12 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Що підписали у Брюсселі? Російське і Європейське розуміння документів

Газоват 6068 переглядів

Опубліковано - 31.10.2014 12:22 | Всі новини | Версія для друку

Що підписали у Брюсселі? Російське і Європейське розуміння документів
Що підписали у Брюсселі? Російське і Європейське розуміння документів
Оскільки часто-густо трапляється, що після підписання документів на міжнародно-правовому рівні у Кремлі змінюють тлумачення підписаного тексту, варто звернути увагу на позиції сторін одразу, після підписання.

Отже, як розуміють домовленості, досягнуті на тристоронніх газових переговорах у Москві і ЄС.

Версія «Газпрому»

«Газпром» може почати поставки газу до України протягом 48 годин, все залежить від попередньої оплати і погашення боргу в розмірі 1,450 млрд доларів.

Про це голова «Газпрому» Олексій Міллер сказав в інтерв’ю телеканалу «Росія 24», повідомляє УНІАН.

«Через дві доби після виконання умов угоди, підписаної 30 жовтня, поставки буде відновлено», - сказав Міллер.

Він зазначив, що Україна не виключає можливості збільшення закупівель газу до кінця року більш як 4 млрд кубометрів, обумовлених у «зимовому пакеті». За його словами, в кулуарах переговорів українська сторона називала суму в обсязі до 7 млрд кубометрів.

За словами Міллера, Україна повинна зробити попередню оплату в розмірі 760 млн. доларів у листопаді і такий самий платіж у грудні.

«Те, що стосується 378 (ціна газу для України в 4-му кварталі - УНІАН), ми помножимо на два, одержуємо трохи менш як 760 млн. доларів. Це плата, яка має бути зроблена для того, щоб почати поставки газу в листопаді. Відповідна сума - і на грудень», - сказав Міллер

При цьому він повідомив, що постанову уряду РФ щодо знижки (скасована російською стороною за Харківськими угодами в односторонньому порядку після анексії Криму) на газ для України в 100 доларів може бути підписано завтра.

«Без сумніву, першим кроком є погашення суми 1,450 млрд доларів. Доповнення до контракту починає діяти з моменту його підписання, відповідно, думаю, буквально завтра може бути підписана постанова щодо 100-доларової знижки. Відповідно, буде нова ціна - 378 доларів. Україна робить попередню плату 1,450 мільярда, ми виставляємо після цього рахунок за новою ціною», - сказав Міллер.

Він вважає, що ризики для проходження зими залишаються, так у ПСГ України знаходиться 11 млрд кубометрів активного газу при необхідних 18 млрд кубометрів.

Європейська версія

Україна до кінця року виплатить Росії 4,6 млрд дол., включаючи суму боргу за паливо, поставлене в попередні періоди, в обсязі 3,1 млрд дол., а також ще 1,5 млрд дол. як передоплату за близько 4 млрд кубометрів палива, які також можуть бути поставлені до кінця 2014 року.

Про це сказано в прес-релізі Європейської комісії, текст якого має УНІАН.

«Після семи раундів переговорів сторони за посередництва єврокомісара Гюнтера Еттінгера дійшли згоди реалізувати пакет домовленостей на загальну суму 4,6 млрд дол. і забезпечити безперебійні поставки газу в Україну і, відповідно, до Європи», - йдеться в прес-релізі.

Коментуючи досягнуті домовленості, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, зокрема, зазначив, що в ході переговорів «економічна логіка перемогла».

«Я радий, що завершення мого перебування на посаді президента Єврокомісії ознаменувалося досягненням успіху і завершенням переговорів між Україною і Росією за всеосяжної підтримки Євросоюзу. Я радий, що у вирішенні боргового спору, а також досягненні проміжної угоди з поставок газу в зимовий період, політична відповідальність і економічна логіка перемогли», - цитує Баррозу прес-реліз.

Своєю чергою єврокомісар Еттінгер зазначив, що досягнуті угоди - це не тільки вирішення газового питання, а й «крок у бік деескалації конфлікту між Росією і Україною».

В Єврокомісії зазначили, що пакет домовленостей включає два документи - протокол, підписаний у тристоронньому форматі Україна - Росія - Євросоюз, а також доповнення до існуючого контракту на поставку газу, підписане керівництвом Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» і російського газового монополіста «Газпром».

Домовленості поширюються на період до кінця березня 2015 року і включають такі пункти. Україна зобов’язується виплатити заборгованість за вже поставлений газ за ціною 268,5 дол. за тисячу кубометрів на загальну суму 3,1 млрд дол. двома траншами - 1,45 млрд дол. негайно і 1,65 млрд дол. до кінця 2014 року. «Водночас остаточний обсяг боргу «Нафтогазу» перед« Газпромом буде визначений рішенням Арбітражного суду в Стокгольмі», - уточнили в Єврокомісії.

Що стосується нових поставок газу, то вони будуть оформлені на умовах передоплати з українського боку, причому ціна палива становить 385 дол. за тисячу кубометрів, згідно з формулою існуючого контракту і з урахуванням скасування експортного мита з російського боку. «Україна може запросити стільки газу, скільки буде потрібно, оминаючи принцип «бери або плати», як передбачено в чинному контракті. Україна передбачає купити близько 4 млрд кубометрів до кінця 2014 року на суму близько 1,5 млрд дол.», - зазначили в Єврокомісії.

Крім того, в ЄК звернули увагу, що останніми тижнями чиновники Комісії інтенсивно працювали з міжнародними фінансовими організаціями з метою організації фінансової допомоги Україні для оплати поставок газу в зимовий період.

«Безпрецедентний рівень підтримки України з боку Євросоюзу буде надано вчасно. Також про можливе надання коштів для оплати газу заявляв Міжнародний валютний фонд. Надалі ми плануємо продовжити діалог з міжнародними фінансовими організаціями для того, щоб домогтися надання необхідного фінансування для України», - резюмували в Єврокомісії.

Як повідомлялося раніше, в ніч на 31 жовтня Україна, Євросоюз і Росія досягли домовленостей про приставки газу в Україну. Напередодні позицію української сторони озвучив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, вона була затверджена у формі окремого протоколу на засіданні уряду.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.