Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У генеалогії тосканців не знайшлося місця етрускам

За межею віків 12244 перегляди

Опубліковано - 2.06.2006 08:54 | Всі новини | Версія для друку

«Саркофаг подружжя» із Черветері. Eтрурія (Італія).
«Саркофаг подружжя» із Черветері. Eтрурія (Італія).
Учені зі Стенфордського університету використали статистичне комп'ютерне моделювання для аналізу демографічних процесів, які здійснювали вплив на населення Тоскани за останні 2500 років. Результати ретельних досліджень виключили генетичний зв'язок між древніми етрусками, що жили в центральній Італії, і сучасними жителями цієї області.

Етруски - прадавні племена, що населяли в першому тис. до н.е. північний захід Апенінського півострова (древня Етрурія, сучасна Тоскана). Вони створили розвинуту цивілізацію, що передувала римській і чинила на неї значний вплив, повідомляє CNews.ru.

«Результати моделювання змушують пропонувати, що або якась подія змусила етрусків раптово залишити цей район, або ті люди, останки яких збереглися, були представниками соціальної еліти, яка не мала нічого спільного з справжніми предками сучасних тосканців», – коментує свою роботу Джоанна Маунтін (Joanna Mountain), професор антропологічних наук.

«Дуже часто ми задовольняємося найпростішим поясненням наявних фактів, – продовжує проф. Маунтін. – Так, наприклад, коли ми знаходимо у визначеній місцевості які-небудь поховання, цілком природно припустити, що це останки предків тих людей, що мешкають тут сьогодні. Але чи часто нам удається це перевірити?»

Попередні археологічні розкопки установили, що етруська культура існувала в центральній Італії в проміжку між восьмим і другим сторіччями до нашої ери. Походження цього народу все ще спірне: деякі древні історики, включаючи Геродота (набл. 430 до н.е), припускали, що етруски мігрували в Італію з Малої Азії. Сучасні археологи дотримуються думки Діонісія Галікарнаського (набл. 100 до н.е.), що етруська цивілізація, починаючи з 10 віку до н.е., розвивалася локально. В 2 в. до н.е. етруски одержали римське громадянство і незабаром після цього утратили свою національну мову.

Етруски багато в чому відрізнялися від інших етнічних груп древньої Італії. Археологічні знахідки свідчать, що їхня мова не належала до індоєвропейської спільноти. Культурні й лінгвістичні особливості цього народу дотепер залишаються загадкою для вчених.

В даний час із усіх давніх народів Європи детальному генетичному аналізу піддалися тільки етруски. Два роки тому італійські генетики дістали жіночі мітохондріальні ДНК із кісток, узятих з 27 могил, розташованих на 6 різних етруських похованнях у Тоскані. Були узяті також ДНК у 49 чоловік, що живуть у тій же області в даний час.

При порівнянні даних ДНК були знайдені певні розходження, але щоб остаточно з'ясувати питання, чи є етруски предками сучасних жителів Тоскани, дослідниками була застосована спеціальна комп'ютерна програма «Serial SimCoal», повідомляє TerraDaily. Програма моделює генетичний розвиток популяції в залежності від різних сценаріїв. Програма дозволяє розраховувати малі (25 тис.) і великі (300 тис.) популяції постійного, або такого що збільшується, розміру з урахуванням міграції й селекції. Програма була розроблена аспірантом Стенфордського університету Крістіаном Андерсоном (Christian Anderson) і використовувалася для аналізу ДНК прадавніх тварин.

Професор Маунтін уперше застосувала програму до ДНК людини. Незважаючи на різні сценарії моделювання і великої кількості вихідних даних, генетичний зв'язок між древніми етрусками і сучасними жителями Тоскани знайти не вдалося.

Отримані результати породжують безліч інших питань. Що ж трапилося з древніми етрусками? Виходить, що вони зникли, за історичними мірками, майже раптово. Можливо, етруски мігрували - якщо ж ні, - то що тоді викликало настільки стрімке скорочення їхньої чисельності? Залишається сподіватися, що археологи коли-небудь знайдуть відповідь на ці питання.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.