Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В центрі Європи назріває збройний конфлікт

Світ навколо нас 4674 перегляди

Опубліковано - 20.03.2018 17:10 | Всі новини | Версія для друку

В центрі Європи назріває збройний конфлікт
В центрі Європи назріває збройний конфлікт
Боснія і Герцеговина – невелика країна на південному сході Європи найбільше відома через криваву війну в 1990-х може знову зіткнутись зі збройним конфліктом.

Про це пише видання Newsweek.

Новий звіт дослідницького центру Foreign Policy Research Institute "Боснія на російській обробній дошці: загроза насильства та як цьому запобігти" повідомляє про значне нарощування збройних сил в Боснії і Герцеговині. В документі зазначається, що російський президент Путін підтримує етнічних сербських сепаратистів. Це може спричинити конфлікт у центрі Європи, подібно до того, що було в Україні.

Нарощування збройних сил відбувається в Республіці Сербській, автономному регіоні Боснії і Герцеговини, де більшість населення – серби.

Місцева поліція та інші посадовці з безпеки проходять російське військове навчання, накопичують військове устаткування, свідчать документи отримані Newsweek, і все більше стають схожими на добре навчених та добре озброєних військових.

Водночас Москва також підтримує формування націоналістичних угруповань бойовиків в Боснії і Герцеговині.

"Для Москви (Республіка Сербська) є дуже зручним фактором, який вони можуть використовувати для дестабілізації Європи коли захочуть", - зазначив Майкл Карпентер, колишній високопосадовець Пентагону США.

Республіка Сербська значно збільшила витрати на зброю, закупивши біля 4000 автоматичних гвинтівок за останні два роки. Президент Республіки Сербської Додик також будує нове сховище біля регіонального аеропорту, а колишні бараки югославської армії переробляються на "навчальні центри поліції", повідомляє місцева преса.

Нова дорога, що пов’язує навчальний центр зі сховищем, дозволяє поліції діяти як справжня армія. "Для будівництва цієї дороги немає причин, - наголошує Ричард Креймер, один з головних авторів звіту, - дорога йде через покинуті села і не має жодної цілі, крім прихованого переміщення зброї та військових".

Дослідники виявили щонайменше 78 таких формувань, які можуть відіграти ключову роль в просуванні інтересів Росії в Боснії і Герцеговині та на Балканах взагалі.

Деякі аналітики все ж вважають, що небезпека не є нагальною і що Москва продовжить підтримувати Додика для дестабілізації регіону, але не буде провокувати ризикований збройних конфлікт або масштабний сепаратистський рух.

"Політичний конфлікт таких масштабів спинить інтеграцію Боснії до Заходу. Москва виграє", - зазначив балканський аналітик Дімітар Бечев.

"З іншого боку, це може втягнути Росію до конфронтації з Заходом на ще одному фронті. Теперішній стан – повільний конфлікт і обструкція від Додика найкраще служить інтересам Росії", - наголосив Бечев.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.