Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Нагірний Карабах: загинули 84 вірменські військові, наступ Азербайджану триває

Політика 1484 перегляди

Опубліковано - 29.09.2020 10:40 | Всі новини | Версія для друку

Нагірний Карабах: загинули 84 вірменські військові, наступ Азербайджану триває
Нагірний Карабах: загинули 84 вірменські військові, наступ Азербайджану триває
Вночі в Нагірному Карабаху тривали запеклі бої між азербайджанськими та вірменськими військовими. Кількість жертв конфронтації продовжує зростати.

Міноборони невизнаної Нагірно-Карабаської республіки визнало втрату 26 військових під час боїв у понеділок. Загалом, його втрати з неділі досягли 84 військових.

Міністерство оборони Вірменії з початку спалаху бойових дій не оприлюднило цифри загиблих. Водночас у Карабаху служать військовослужбовці з міжнародно визнаної території Вірменії - армія Вірменії та Нагірного Карабаху фактично є єдиною.

Азербайджан не повідомляє офіційну інформацію про втрати. Водночас обидві сторони конфлікту стверджують про сотні вбитих військових супротивника.

Нинішня військова конфронтація Вірменії та Азербайджану є найбільшою з 1994 року, коли закінчилася війна між двома країнами. У боях використовують бронетехніку, артилерію, безпілотні апарати та обмежено - авіацію.

Раніше президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про готовність "повністю вирішити" проблему конфлікту в Карабаху та "відновити історичну справедливість".

Водночас прем’єр Вірменії Нікол Пашинян відзначив, що вірмени готові до війни: "Вірменський народ готовий до війни, адже завжди усвідомлював, що насаджувана в Азербайджані вірменофобія, ворожнеча і ненависть не могли призвести до інших результатів".

Водночас він попередив, що конфлікт може вилитися у велике міжнародне зіткнення.

Обидві сторони конфлікту запровадили воєнний стан і оголосили мобілізацію.

Туреччина, союзниця Азербайджану, закликала Вірменію повністю вивести свої війська з Нагірного Карабаху. Головний радник турецького президента Реджепа Ердогана Ільнур Чевік заявив також, що Туреччина запевнила Баку в своїй підтримці, яких би масштабів не набув конфлікт. Крім того, Анкара вважає, що Баку може діяти, як забажає.

Вірменія продовжує звинувачувати Туреччину в спробі втрутитися в конфлікт. Президент Вірменії Армен Саркісян звинуватив її в підтримці Азербайджану винищувачами F-16 і найманцями. Туреччина це заперечує.

Водночас генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав сторони до деескалації та перемовин, такий же заклик зробив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у розмові з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Наступ Азербайджану продовжується

Міноборони Азербайджану повідомило про запеклі бої в ніч проти вівторка на лінії зіткнення азербайджанських та вірменських військових в зоні конфлікту.

"У ніч на 29 вересня тривали бої уздовж всієї лінії фронту. Вірменська сторона здійснила контратаки у Фізулі-Джабраїльскому та Агдере-Тертерському напрямках фронту з метою повернути втрачені позиції, але азербайджанська армія негайно припиняла ці спроби", - стверджують азербайджанські військові.

Наразі запеклі бої тривають, випливає з повідомлення Міноборони Азербайджану.

Крім того, в Баку заявляють, що "вірменські військові з території Варденіського району Вірменії ведуть артобстріл Дашкесанського району Азербайджану".

Міноборони Азербайджану також повідомляє, що вранці у вівторок триває наступ азербайджанської армії в напрямку міста Фізулі: "Ще чотири танка вірменської армії знищені нашими солдатами на Фізулі-Джебраїльському напрямку фронту".

Представник Міноборони Вірменії Арцруні Ованесян раніше повідомив, що збройні сили Азербайджану "почали посилену артпідготовку, готується черговий напад".

Зростає кількість жертв серед цивільних

У місті Гадрут в Нагірному Карабаху одна цивільна людина загинула, та ще троє поранені. Про це повідомив керівник міста.

"Удар безпілотник завдав по двору будинку. Загинула жінка похилого віку, троє жителів поранені", - стверджує він.

ЗМІ Вірменії повідомили про загибель дев’ятирічної дитини внаслідок обстрілу карабахського міста Мартакерт азербайджанськими військовими. За даними медиків, що працюють в Мартакерті, дитина та її мати отримали вогнепальні поранення.

Раніше у вірменських ЗМІ повідомлялося про загибель ще однієї дитини в Мартакерті - дев’ятирічної дівчинки, яка потрапила під обстріл разом зі своєю бабусею.

Повідомляється про втрати і серед азербайджанського цивільного населення.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.