Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Одна фінансова група де-факто контролює постачання понад 70% газу для населення

Газоват 1936 переглядів

Опубліковано - 15.02.2021 15:03 | Всі новини | Версія для друку

Одна фінансова група де-факто контролює постачання понад 70% газу для населення
Одна фінансова група де-факто контролює постачання понад 70% газу для населення
Оптовий ринок газу в Україні працює ефективніше за роздрібний, який все ще перебуває під дією монополістів.

Про це в ході Всеукраїнського форуму "Україна 30. Платіжка" заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Одна фінансова група де-факто контролює постачання понад 70% газу для населення. НАК "Нафтогаз" на цьому ринку має приблизно 10%", - наголосив Коболєв.

Він зазначив, що роздрібний ринок є більш інертним, а отже, найбільше страждає від зловживань.

"Цей ринок є дуже інертним, споживачі цього ринку є менш обізнаними з точки зору своїх можливостей. Вони є більш вразливими. Вони набагато більше страждають від зловживань монополістів", - наголосив Коболєв.

При цьому він підкреслив, що "Нафтогаз" навіть після обмеження верхньої межі ціни на газ пропонує споживачам вигідніші тарифи ніж інші постачальники.

"Ми постійно зростаємо і наразі пропонуємо найнижчу ціну, яка навіть після втручання держави і обмеження верхньої межі ціни є ще нижчою, ніж в інших збутових компаній", - зазначив глва Нафтогазу.

Натомість, за словами Коболєва, про ефективність оптового ринку свідчить той факт, що наразі в Україні є можливість купувати газ дешевше, ніж у Європі.

"В Україні уже відносно давно і відносно ефективно працює оптовий ринок природного газу: це кількасот приватних компаній, які у великих обсягах продають та купують природний газ абсолютно вільно, без державного регулювання. Газ вільно імпортується", - сказав Коболєв.

Він також звернув увагу, що через велику пропозицію і відносно обмежений попит на оптовому ринку ціна стала формуватися фактично за принципом "хаб мінус". І цієї зими виникла цікава тенденція, коли Україна стала чистим експортером газу.

"Ми почали експортувати той газ, який закачували влітку у підземні сховища, до Європи. Це є дуже позитивним моментом, який свідчить про те, що відсутність державного регулювання при правильно сформованих передумовах робить ринок ефективним, справедливим та прозорим", - прокоментував він.

Від "Аратти":нам в черговий раз цікаво: а що АМКУ цього явно монопольного становища не бачить? І як відбувався процес приватизації, що 70% ринку опинилося практично в одних руках?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.