Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Козацька чайка причалить на Трухановому острові

Анонси Регіон: м.Київ 15185 переглядів

Опубліковано - 12.06.2007 02:27 | Всі новини | Версія для друку

Козацька чайка причалить на Трухановому острові
Козацька чайка причалить на Трухановому острові
На копії чайки «Спас» сучасні козаки сходили в Грузію, набрали вина та причалять сьогодні о 17:00 в Києві на Трухановому острові - на галявині, що вище за течією від Пішохідного мосту.

Зустрічатимуть мандрівників Олег Скрипка, гурти «Перкалаба», «Пропала грамота», «ДахаБраха», грузинський «Джорджія» та казкар Лірник Сашко. Козаки везуть 10 дiжок грузинського вина та фільм, відзнятий у поході. Вином та тут же звареним кулішем обіцяють частувати всіх охочих. Крім того, хлопці влаштують на березі козацькі забави. «Як ми будемо відпочивати — так і будемо жити», — пояснив мету цього дійства напередодні під час прес-конференції в «УНІАН» продюсер акції Юрко Червінський.

Ідея зробити копію унікального старовинного бойового корабля прийшла, мов муза, до організатора проекту, президента Фонду розвитку екотуризму «Витоки» Романа Рося ще у 2001 році. Дерев'яний 20-метровий корабель з невеликим трюмом будували власним коштом. Грошима допомагали також друзі — художники, музиканти, журналісти, спортсмени — й загалом люди, які захоплюються морем або козацькою романтикою. Професійних столярів і теслярів серед хлопців не було. «Але ми робили чайку з такою любов'ю, з таким відчуттям матеріалу, що не сумнівалися: вона не лише буде ходити по воді, вона літати могла би», — розповів «УМ» Роман Рось.

Чайку збудували під Львовом, потім поставили її на ресори з колесами та поїхали таким дивним транспортом аж до Одеси. «Міліція, «даішники» нас постійно зупиняли, — сміється пан Роман, — але ми брали камеру, виходили у козацьких строях, і це так дивувало правоохоронців, що ми благополучно дісталися до місця призначення. «Спас» зимував у Балаклаві в музеї Військово-Морських сил. Як розповів капітан корабля Мирон Гуменецький, з них «за експозицію» в музеї стягували по 300 доларів на місяць.

20 травня чайка відчалила з Севастополя. Через три дні корабель причалив у Батумі й через п'ять днів вирушив на Одесу. Місцеві жителі вразили українців своєю привітністю та гостинністю. На чайці гостювали мери грузинських міст, бував колишній капітан далекого плавання, а тепер консул України в Грузії Микола Спис. Проект зацікавив навіть президентів обох країн Віктора Ющенка та Михаїла Саакашвілі.

Грузини розповіли легенду, згідно з якою одну з грузинських фортець визволили від турків козаки, які проїздили собі тоді повз Грузію морем. У Європі також бачили іншу чайку — «Покрову Пресвятої Богородиці». Ходові якості чайок по достоїнству оцінили не лише любителі старовини, а й сучасних яхт. І лише росіяни довго не могли зрозуміти, хто такі козаки (донські? — перепитували вони) і чому яхта називається чайкою.

Восени команда на цій чайці збирається перетнути Атлантичний океан та йти до Америки (якщо дадуть візу) або Аргентини. «Впевнений, що козаки і там бували, то, може, ми знайдемо когось із своїх далеких родичів», — жартує пан Роман.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Анонси»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.