Аратта - На головну

19 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У НАТО немає консенсусу щодо прийняття України

Політика 1631 перегляд

Опубліковано - 15.11.2021 13:07 | Всі новини | Версія для друку

У НАТО немає консенсусу щодо прийняття України
У НАТО немає консенсусу щодо прийняття України
В інтерв’ю програмі “Axios on HBO” Єнс Столтенберг заявив, що в Альянсі немає згоди всіх держав-членів на вступ України до НАТО.

В Організації Північноатлантичного договору (НАТО) відсутній консенсус щодо запрошення України стати повноправним членом альянсу, заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг в інтерв’ю програмі "Axios on HBO", оприлюдненому в понеділок, 15 листопада.

"Щоби бути членом НАТО, необхідно відповідати стандартам НАТО. Ми допомагаємо їм з модернізацією, боротьбою з корупцією, але всі 30 членів альянсу мають погодитися, а в нас немає консенсусу зараз щодо запрошення України до повноцінного членства", - пояснив Столтенберг.

Водночас генсек визнав, що Україна розчарована тим, що обіцянка про приєднання країни до НАТО досі не виконана. Втім, на його думку, говорити, що з 2008 року, коли вона була зафіксована в рішенні Бухарестського саміту, нічого не зроблено - неправильно. "Україна не є членом НАТО, але передусім ми зміцнили наше партнерство і ми працюємо з ними набагато тісніше", - зазначив Столтенберг.



Він додав, що оскільки Україна не є частиною НАТО, то не підпадає під дію 5-ї статті Північноатлантичного договору - положення про колективну оборону. На запитання журналіста, що робитиме альянс, якщо "Росія вторгнеться до України знову", Столтенберг відповів, що зустрічався з президентом Володимиром Зеленським та "ще раз висловив підтримку з боку НАТО територіальної цілісності й суверенітету України".

За словами Столтенберга, НАТО уважно стежить за "незвичайними" переміщеннями російських військ поблизу кордону України й готові реагувати на зміну ситуації. Раніше повідомлялось, що, за даними американських ЗМІ, Росія концентрує війська біля кордонів з Україною . У міністерстві оборони тоді заявили, що на кордоні з Україною, а також на непідконтрольних Києву територіях зосереджено російські військові угруповання загальною чисельністю близько 90 тисяч з метою "підтримання напруги в регіоні". У Росії всі звинувачення у стягуванні військ спростовують.

Нагадаємо, що у 2008 році на саміті в Бухаресті країни НАТО зафіксували перспективу членства України та Грузії в організації. Наступним кроком на шляху до нього мав стати план дій щодо членства (ПДЧ), як ідеться в підсумковій декларації за результатами саміту. Втім, досі Україні не надали ПДЧ.

Наразі Україна має особливий статус співпраці з НАТО - партнер із розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partner - EOP). Мета цієї програми - посилити оперативну сумісність військ країн-учасниць із силами НАТО. Вона передбачає регулярні політичні консультації з безпекових питань, розширений доступ до навчань і обміну інформацією, тісніша співпраця у часи криз. Статус EOP, окрім України, мають п’ять країн: Швеція, Фінляндія, Австралія, Грузія та Йорданія.

На початку квітня цього року під час розмови зі Столтенбергом Зеленський назвав ПДЧ "найбільш актуальним питанням" для Києва і потенційним "справжнім сигналом для РФ".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.