Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Президент Казахстану віддав наказ про придушення повстання

Світ навколо нас 1770 переглядів

Опубліковано - 7.01.2022 14:05 | Всі новини | Версія для друку

Президент Казахстану віддав наказ про придушення повстання
Президент Казахстану віддав наказ про придушення повстання
Президент Казахстану заявив у п’ятницю, що наказав своїм силам стріляти на ураження, щоб впоратися з заворушеннями тих, кого він називав бандитами та терористами, через день після того, як Росія направила війська для придушення повстання в країні .

давалося, що сили безпеки контролювали вулиці головного міста Алмати в п’ятницю вранці, але після днів заворушень, під час яких загинули десятки людей, а громадські будівлі були розграбовані та спалені, все ще чути стрілянину.

"Бойовики не склали зброю, вони продовжують чинити злочини або готуються до них. Боротьбу з ними потрібно вести до кінця. Хто не здасться, той буде знищений", - заявив президент Касим-Жомарт Токаєв в телевізійній телепередачі.

«Я віддав наказ правоохоронним органам і армії стріляти на ураження без попередження».

Токаєв звинуватив підготовлених за кордоном терористів у найгіршому насильстві за 30 років незалежності центральноазіатської держави.

Міністерство оборони Росії, на яке посилається Інтерфакс, повідомило, що понад 70 літаків цілодобово літали, щоб ввести російські війська в Казахстан, і тепер вони контролюють головний аеропорт Алмати, відвойований у четвер у протестувальників.

Демонстрації, які почалися як відповідь на підвищення цін на паливо, переросли в широкий рух проти уряду та 81-річного колишнього лідера Нурсултана Назарбаєва, правителя з найдовшою посадою в будь-якій колишній радянській державі.

Він передав пост президента Токаєву три роки тому, але широко вважають, що його сім’я зберегла владу в Нур-Султані, спеціально побудованій столиці, яка носить його ім’я.

ВІЙСЬКА В АЛМАТИ

Міністерство внутрішніх справ заявило, що 26 «озброєних злочинців» були «ліквідовані», тоді як 18 військовослужбовців поліції та національної гвардії були вбиті з початку протестів, цифри, які, схоже, не оновлювалися з четверга. Державне телебачення повідомило про понад 3700 арештів.

У п’ятницю вранці біля головної площі Алмати, де протягом попереднього дня війська билися з протестувальниками, було чути нову стрілянину. Кореспонденти Reuters бачили, як на позиції площі зайняли бронетранспортери та війська.

За кілька сотень метрів від площі, в сильно пошкодженому цивільному автомобілі, лежало тіло. В іншій частині міста розграбували магазин боєприпасів.

Повідомляється про масові заворушення в ряді інших міст у величезній країні з населенням 19 мільйонів людей. З середи Інтернет вимкнено, що ускладнює визначення повного масштабу насильства.

Швидке розгортання військ Москви продемонструвало готовність Кремля застосувати силу, щоб зберегти свій вплив у колишньому Радянському Союзі. Війська були відправлені під егідою Організації Договору про колективну безпеку, до складу якої входять Росія та п’ять колишніх радянських союзників. У ньому заявили, що його війська будуть налічувати близько 2500 осіб і залишаться в Казахстані на кілька днів або тижнів.

Заступник міністра закордонних справ Олександр Грушко заявив, що Москва «заступалася за Казахстан і робила так, як повинні союзники».

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що Вашингтон уважно стежить за розгортанням під проводом Росії. Вона буде спостерігати за будь-якими порушеннями прав людини та «будь-якими діями, які можуть стати передумовою для захоплення казахстанських установ».

Адміністрація Токаєва заявила, що росіяни не брали участі в бойових діях або «знищенні бойовиків».

Насильство стало безпрецедентним у країні, якою протягом десятиліть твердо керував Назарбаєв, який був останнім керівником Комуністичної партії радянської епохи, який все ще був при владі в колишній радянській державі, коли він передав президентство Токаєву в 2019 році.

Назарбаєва ніхто не бачив і не чув від початку протестів. Токаєв намагався відмежуватися від свого попередника, усунувши Назарбаєва та його племінника з постів безпеки з моменту початку протестів.

Казахстан є великим виробником нафти і провідним у світі виробником урану.

Видобуток нафти на найбільшому родовищі Тенгіз було скорочено у четвер, повідомив оператор родовища Chevron, оскільки деякі підрядники припинили залізничні перевезення на підтримку протестів. Світові ціни на нафту зросли, а ціна на уран різко підскочила від початку зіткнень.

На країну також припадає близько п’ятої частини світового «майнінгу» біткоїнів, енергоємного процесу реєстрації криптовалютних транзакцій, а відключення Інтернету в Казахстані знизило обчислювальну потужність глобальної мережі біткойну.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.