Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Колесса знайшов вічний спокій біля Франка та Людкевича

Втрата Регіон: Львівська область 12951 перегляд

Опубліковано - 13.06.2006 16:15 | Всі новини | Версія для друку

Фото Мирона МАСЛЮКА
Фото Мирона МАСЛЮКА
Вчора у Львові на Личаківському цвинтарі поховали видатного композитора та диригента Миколу Філаретовича Колессу

На жодному поважному зібранні, виставі, концерті, презентації книжки – ніде і ніколи не бачила одночасно стільки відомих діячів культури, як учора. Віддати шану Миколі Колессі, провести його в останню путь прийшли композитори, музиканти, диригенти, співаки, письменники, художники, науковці, фотохудожники... У велелюдному натовпі бачила Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Марію Байко, Олександра Козаренка, Ніну Бічую, Ігоря Калинця, Івана Самотоса, Мирона Кипріяна, Богдана Стельмаха, Олега Кульчицького, Івана Вакарчука, Андрія Бокотея, Любов Кияновську, Юрія Ланюка, Богдана Козака, Марію та Ларису Крушельницьких... Відомі і невідомі обличчя, сотні людей – і старших, і зовсім юних. І потужне відчуття єдності, однодумства та непоправної спільної втрати, розчинене у повітрі...

Домовину з тілом Миколи Філаретовича встановили у вестибюлі філармонії. Двері концертного залу відчинені – звідти лунає музика. На сцені - симфонічний оркестр філармонії, диригентом якого свого часу був Микола Колесса. Чимало колег Миколи Філаретовича з Музичної академії ім. М.Лисенка прийшли віддати шану тому, хто почав викладати у цьому науковому закладі ще у далекому 1931 році – і працював в академії до останніх днів свого життя.

Дванадцять років – з 1953 по 1965 – Колесса був ректором академії (тоді ще - консерваторії). Серед представників музичної громади Львова вчора було чимало диригентів. Усі – учні Миколи Філаретовича, адже саме він сімдесят років тому заснував у Львові перші в Західній Україні професійні курси диригентів, і з того часу почався відлік галицької школи диригентства. В останню путь проводжала свого колишнього керівника хорова капела “Трембіта”. Почесну варту несли пластуни, віддаючи шану одному з найвідоміших та найпочесніших своїх побратимів. Обличчя Миколи Філаретовича було, як завжди, натхненне і гарне, але цього разу – немов мармурове, ніби створене руками геніального скульптора, якому вдалося вкласти у своє творіння і велич, і простоту, і так багато цим сказати.

Траурні процесії тепер містом не ходять - хіба як виняток. За тілом Миколи Філаретовича від філармонії до Личаківського цвинтаря йшли пішки широкою людською рікою. Львів проводжав Колессу, зупинивши навіть рух пішоходів на тротуарах. Люди зупинялися самі – немов передаючи по естафеті хвилину мовчання. Львів відбивався у спалахах сонячних променів на шибках вікон, підняв у повітря зграйку голубів біля пам’ятника Данилові Галицькому, завмер почесною вартою каштанів уздовж вулиці Пекарської. Коли ж на головній алеї Личаківського цвинтаря відзвучали прощальні промови, почулися раптом трелі соловейка... “Вічная пам’ять” співали разом – до хору професіоналів приєдналися голоси усіх присутніх.

Микола Філаретович Колесса знайшов вічний спокій у пантеоні видатних культурних діячів Львова – на головній алеї Личакова. Вічним сном спочив біля Івана Франка, якого пам’ятав зі свого дитинства, та біля вчителя та колеги - Святослава Людкевича. Зі смертю Миколи Колесси – останнього лицаря минулої доби, перегорнуто чергову сторінку нашої історії...
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.