Аратта - На головну

10 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Бойко подарує фірташам найбільше родовище, а державі - скандал із Румунією?

Економіка 6386 переглядів

Опубліковано - 16.08.2007 14:43 | Всі новини | Версія для друку

Бойко подарує фірташам найбільше родовище, а державі - скандал із Румунією?
Бойко подарує фірташам найбільше родовище, а державі - скандал із Румунією?
Керівництво НАК Нафтогаз України прийняло рішення про створення спільного підприємства з освоєння й експлуатації Одеського газоконденсатного родовища, розташованого в північно-західній частині Чорного моря в 50 км. від острова Зміїний.

Нове СП буде створено на базі Чорноморнафтогазу, дочірньої компанії НАК, що володіє ліцензією на це родовище, і СП УкрГаз-Енерго, власниками якого є Нафтогаз України і РосУкр-Енерго (акціонери - російський Газпром, а також українські бізнесмени Дмитро Фірташ та Іван Фурсін). Згодом, за умовами операції, ліцензія на освоєння одеського родовища повинна перейти від Чорноморнафтогазу до новоствореного СП.

Джерело в Нафтогаз України не виключає, що держкомпанія згодом не зможе розпоряджатися енергоресурсом (розвідані промислові запаси одеського родовища - близько 30 млрд. куб. м) і направляти його на потреби українських споживачів за низькими цінами.

Про необхідність привернути інвестора для освоєння Одеського газоконденсатного родовища ще минулого року говорив глава Чорноморнафтогазу Анатолій Присяжнюк. За його словами, необхідний обсяг інвестицій - близько 1 млрд. грн. При цьому пан Присяжнюк звернув увагу на важливість залучення саме українського інвестора. Уточнюючи, хто конкретно з українських компаній або фінансових інститутів може виступити в цій ролі, він заявив: "Я говорю про тих потенційних інвесторів, про тих спроможних людей, які сьогодні проживають в Україні та мають запас ресурсів".

За його словами, Чорноморнафтогаз не розглядав НАК Нафтогаз України як потенційного інвестора цього проекту.

Із вуст Присяжнюка також прозвучала інформація, що результати, отримані після завершення буріння першої експлуатаційної свердловини на Одеському родовищі, дають підстави для збільшення прогнозного обсягу витягуваних запасів газу до 40-50 млрд. куб. м. "Це дуже перспективне родовище", - підсумував глава Чорноморнафтогазу.

Тепер очевидно, що все-таки НАК буде опосередкованим інвестором родовища, оскільки є співвласником УкрГаз-Енерго, а також материнською компанією Чорноморнафтогазу. Вплив приватного інвестора в СП (Дмитра Фірташа) буде обмежено 25%.

Аналітик Марина Полякова з консалтингової компанії НТЦ Псіхея сказала, що якщо ліцензія на освоєння Одеського родовища в результаті справді перейде до СП, то "швидше за все до нього не застосовуватиметься вимога про обов’язковий продаж газу Нафтогазу України для реалізації населенню, тому що це СП уже не буде 100%-ою держкомпанією". А значить, "для УкрГаз-Енерго це буде цікаво". "Інакше для компанії немає сенсу вплутуватися до СП. У таких випадках зазвичай ділять навіть невидобутий газ, а гроші, отримані від його продажу", - вважає пані Полякова. УкрГаз-Енерго, отже, не дістане доступ до родовища, а тільки проінвестує видобування й отримає прибуток.

За словами координатора групи експертів із виконання Меморандуму енергетичної співпраці України з ЄС Олександра Тодійчука, створення СП Чорноморнафтогазом і УкрГаз-Енерго "буде продовженням монополізації ринку газу в Україні". "Потрібно залучати інвестиції в розвиток родовищ, але бажано, щоб ці інвестиції припускали диверсифікацію. Зараз умови тендерів такі, що вони найбільш зручні для росіян. При цьому західні компанії, які успішні в Казахстані чи Азербайджані, в Україні наштовхуються на проблеми", - сказав він.

Як повідомлялося раніше, острів Зміїний є предметом суперечки між Україною та Румунією. Наразі справа перебуває у міжнародних судових інстанціях і не вирішена по-суті.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.