Аратта - На головну

9 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Якщо на виборах переможуть померанчеві, фірташі втечуть з України?

Економіка 6135 переглядів

Опубліковано - 21.08.2007 14:01 | Всі новини | Версія для друку

Якщо на виборах переможуть померанчеві, фірташі втечуть з України?
Якщо на виборах переможуть померанчеві, фірташі втечуть з України?
У компанії УкрГаз-Енерго, створеній у лютому 2006 року Нафтогазом і RosUkrEnergo для постачань газу промисловим споживачам, не виключають продажу пакету RUE у разі створення помаранчевої коаліції в новій Верховній Раді.

Офіційно в компанії УкрГаз-Енерго (УГЕ) вважають за краще про це не говорити. Голова правління УГЕ Ігор Воронін переконаний, що "економічними інструментами ліквідувати компанію чи обмежити її діяльність неможливо". "Коли побудована об’єктивна економічна модель бізнесу, її складно зруйнувати. УкрГаз-Енерго - стабільна компанія. З одного боку, ми маємо довгострокові контракти на купівлю газу, з іншого - договори на постачання, транспортування і зберігання. Таку схему відносин можна зруйнувати тільки адміністративним втручанням", - вважає він.

Таке втручання не виключене. Робота УГЕ безпосередньо пов’язана з дією угод на постачання газу до України, підписаних у 2006 р. Тому, як заявив президент Центру соціальних досліджень Софія Андрій Єрмолаєв, "є вірогідність, що залежно від складу виконавчої влади після парламентських виборів ці угоди будуть переглянуті". Відповідно зміниться й архітектура газового ринку.

"Можливі різні варіанти. Але в даному випадку я говорю про той випадок, коли майбутній український уряд піде на денонсацію нині чинних газових договорів, - міркує пан Єрмолаєв. - Наслідком цього стане зміна схеми постачань газу до України. Якою вона буде, зараз прогнозувати складно. У будь-якому випадку зміна схеми вплине і на діяльність компанії УкрГаз-Енерго, яка втратить можливість працювати у зв’язці з RosUkrEnergo. Якщо це відбудеться, можливий продаж RosUkrEnergo своєї частки в УГЕ, оскільки зміняться можливості цієї компанії на українському газовому ринку". Експерт зазначає, що самі по собі результати парламентських виборів на діяльність УГЕ не вплинуть. Головне питання, за його словами, - доля діючої схеми постачань газу до України.

Змінювати схему роботи змушують і внутрішні бізнес-процеси. Дмитро Фірташ у кінці червня заявив про консолідацію своїх широких активів, заздалегідь позбавлених від боргів і реструктуризованих, у компанії Group DF, щоб зробити бізнес більш відкритим. Компанія RosUkrEnergo, що отримала від Газпрому ексклюзивні права на постачання середньоазіатського газу до України та російського на експорт, також повинна увійти до групи. Пан Фірташ збирається в майбутньому розмістити акції Group DF на західних біржах.

Щоб забезпечити високі котирування акцій Group DF, компанії RosUkrEnergo, як найбільшій складовій холдингу, треба оптимізувати схему роботи, стати менш уразливою перед політичними ризиками, а також уникнути підозр у тіньових схемах ведення бізнесу.

Як повідомлялося раніше, компанія RosUkrEnergo отримала монопольні права на постачання газу в Україну після підписання, у 2004 році, прем'єром Януковичем міждержавного Договору із Росією. Після цього Україна фактично позбавила себе права на альтернативні джерела постачання газу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.