Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Помер Володимир Дахно - автор “Козаків” і “Енеїди”

Втрата 18370 переглядів

Опубліковано - 1.08.2006 00:29 | Всі новини | Версія для друку

Славетний український аніматор в останні роки жив на пенсію у 280 грн.
Славетний український аніматор в останні роки жив на пенсію у 280 грн.
29 липня 2006 р. помер Володимир Дахно, один з найвідоміших режисерів української анімації, автор знаменитого мультсеріалу про козаків.

Володимир Авксентійович Дахно народився 7 березня 1932 р. у Запоріжжі. У 10 років мріяв вступити до Суворовського училища. Закінчив Київський інженерно-будівельний інститут (факультет архітектури). Після інституту певний час працював за спеціальністю (його останнім проектом було шкільне містечко біля ринку “Юність”). У 1962 р. прийшов на студію “Київнаукфільм” і став художником-мультиплікатором (за словами Дахна, анімацією його зацікавив Давид Черкаський). Створив 23 фільми, найперший з яких, “Як козаки куліш варили”, було знято у 1967 р. Він започаткував шалено популярний свого часу не тільки у нас, а й у Європі мультсеріал про пригоди трьох козаків (“Як козаки у футбол грали”, “Як козаки наречених визволяли”, “Як козаки сіль купували”, “Як козаки олімпійцями стали” тощо).

Дахно згадував, що не мудрував особливо з героями, намалювавши їх на манер трьох мушкетерів: один вийшов кругленьким і маленьким, другий – худим та високим, третій – справжнім здорованем. Вже потім йому казали, що йому вдалось точно передати у своїх персонажах український характер. Стрічка “Як козаки у футбол грали” виявилась пророцькою: вона вийшла до того, як київське “Динамо” сягнуло вершин слави, і, напевно, дала спортсменам сильний позитивний заряд. У динамівців потім навіть склалась традиція – вести Дахна до пивбару щоразу, коли вони його зустрічали.

Іншою популярною роботою Володимира Авксентійовича була екранізація “Енеїди”, створена у 1991 р. Це був, здається, останній український мультфільм, який вийшов у більш-менш широкий прокат. На заваді наступних проектів режисера стали фінансові проблеми, які спричинили крах української анімації.

“Цілими днями сиджу і дивлюсь телевізор, - казав Дахно в одному з останніх інтерв’ю. - Чекаю появи кіно. Української мультиплікації як індустрії не існує. Анімацію можуть підняти тільки меценати. Меценатів теж немає. Є кілька студій, які перебиваються рекламою… Не приховую, мені зараз дуже важко. Але з часом, думаю, все встане на свої місця. Хоча ні мене, ні вас вже не буде”.

Один з найкращих українських аніматорів, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1988), в останні роки жив на пенсію у 280 грн. (дані за лютий 2005 р.). Країна вміє шанувати свої таланти.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.