Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Селяни викопали найбільший в історії Закарпаття скарб

За межею віків Регіон: Закарпатська область 18792 перегляди

Опубліковано - 22.12.2008 08:58 | Всі новини | Версія для друку

Подібний скарб епохи бронзи було знайдено минулого року в Чернівецькій області
Подібний скарб епохи бронзи було знайдено минулого року в Чернівецькій області
Найбільший за всю історію Закарпатської області скарб викопали селяни цього року на городі. Знахідку презентував в Ужгородському прес-клубі завідуючий відділом археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль.

Як передає кореспондент УНІАН, він повідомив, що восени поблизу села Геєвці в Ужгородському районі селяни під час обробки землі знайшли 113 предметів із бронзи (прикраси та елементи зброї), а також фрагмент посуду, в якому скарб був закопаний у землю.

Предмети датуються 1300 роком до нашої ери, тобто були створені 3300 років тому. «Знайдений скарб - справжній подарунок для культури, історії та науки області», - підкреслив археолог.

За його словами, найчастіше подібні скарби потрапляють у приватні руки і практично втрачаються. «Проте у цьому випадку Закарпатський краєзнавчий музей зумів виграти конкурентну боротьбу, і цінна знахідка стала надбанням усіх мешканців та крайової історії», - зауважив Й. Кобаль.

Він також повідомив, що люди, котрі знайшли бронзові предмети, отримають винагороду від музею – «кілька тисяч гривень». Ціна ж самої знахідки, за словами науковця, щонайменше у 5 разів більша. У даному випадку треба дякувати «патріотизмові» селян.

«Цінність археологічної знахідки полягає у тому, чи знаємо ми, де і коли вона знайдена. Це важлива інформація, лише при наявності якої може йтися про наукові дослідження і опис історії краю», - сказав Й. Кобаль.

За словами археолога, Закарпаття - найбагатший в Україні регіон на знахідки бронзового віку. На території Європи немає жодної території, щоб на 1 квадратний кілометр було знайдено таку кількість скарбів, як у Закарпатській області.

Усі знайдені й презентовані речі мають культовий характер. В одній із втулок наконечника спису знайшли невелику пластину. Такі випадки були зафіксовані лише двічі у Європі. Це приклад ритуалу, пов’язаного із замовлянням проти хвороби.

«Закарпатські скарби відомі далеко за межами Закарпаття, колекція знахідок обласного краєзнавчого музею була другою за цінністю серед музеїв у Радянському Союзі. На жаль, здійснений мною опис закарпатських знахідок у нас не видрукували, бо економічна криза, вічний брак коштів. Натомість у Німеччині вже за два тижні знайшли можливість видати цю наукову працю», - розповів Й. Кобаль.
Закарпатський краєзнавчий музей
Закарпатський краєзнавчий музей
Закарпатський краєзнавчий музей має намір винагородити селян, повідомляє zaxid.net. Йдеться про премію у кілька тисяч гривень. Проте сама знахідка - безцінна, зауважив Й. Кобаль. З його слів, у згаданому селі уже знаходили скарби. У 1977 році тут були знайдені бронзові мечі, прикраси, датовані 15 сторіччям до н.е.

Цей рік став щедрим для закарпатських археологів. У серпні цього року археологічна експедиція Ужгородського національного університету на розкопках поблизу села Мала Копаня під час розкопок городища давніх племен даків знайшла золоті прикраси, датовані 80-70 роками до н.е. Вага виробів сягає 450 г. Також було знайдено зброю, яка належала вершникам бойової аристократії - 7 кельтських і 3 дакійські мечі першого сторіччя до н.е.

Довідка УНІАН. У Закарпатському краєзнавчому музеї зберігається понад 130 тис. оригінальних експонатів. В Україні серед обласних музеїв це 6-7 місце. Колекція бронзових скарбів музею найбільша в Україні, крім того, тільки закарпатський музей володіє колекцією кельтських старожитностей.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.