Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Кам’янець-Подільському впала Польська брама

Надзвичайна подія Регіон: Хмельницька область 15476 переглядів

Опубліковано - 23.02.2009 13:17 | Всі новини | Версія для друку

Фото від 22 лютого 2009 року. Автор - Ірина Пустиннікова - http://info.kp.km.ua
Фото від 22 лютого 2009 року. Автор - Ірина Пустиннікова - http://info.kp.km.ua
В Україні продовжується руйнація історичних архітектурних пам’яток державного значення. Не дочекавшись реставраторів, Польська брама, яка є частиною фортифікаційних споруд XVI—XVII ст., що захищали Старе місто, нещодавно була зруйнована.

Ця випадок, можливо й пройшов би не поміченим, якби не спостережливість місцевих краєзнавців, які привернули увагу до цієї надзвичайної події.

За словами директора Національного історико-архітектурного заповідника «Кам'яне́ць» Василя Володимировича Фенцура, відбулася саморуйнація вежі. Це трапилося 15 лютого. Можлива причина - перепад денної та нічної температур та волога, що накопичилася в тріщинах стін вежі.

На реставрацію Польської брами за проектом УКРзахідпроектреставрації необхідно було виділити 1 млн. 865 тис. грн. станом на 2007 рік. Минулого року на консервацію пам`ятки необхідно було виділити хоча б 870 тисяч гривень. Але, у нашій державі, такі кошти, як правило "з`їдають миші" десь на шляху до виконання робіт...

Маємо надію, що компетентні органи почнуть розслідування, яке дасть відповідь на питання, чому вчасно не почалися роботи з укріплення архітектурної пам`ятки XVI століття державного значення, хоча проект реконструкції був завчасно підготований і поданий керівництвом національного заповідника "Кам`янець".
Фото від 9 січня 2009 року. Автор - Ірина Пустиннікова - http://info.kp.km.ua
Фото від 9 січня 2009 року. Автор - Ірина Пустиннікова - http://info.kp.km.ua

Довідка.

Польська брама XVI—XVII ст. Побудована в північно-західній частині Старого міста у Кам`янець-Подільському. За системою оборонних споруд вона подібна до Руської брами. В’їзд у Старе місто з Польських фільварків у XVI—XVIII ст. захищали п’ять башт, з’єднаних між собою мурами загальною довжиною 180 метрів, які ламаною лінією перетинали каньйон річки. Три башти були розташовані на правому березі, а дві — на лівому. Стіна, що перетинала русло Смотрича, мала два шлюзи, якими в разі потреби перекривали течію ріки. Найбільш укріпленою баштою була Надбрамна, через неї проходив в’їзд у місто.

У другій половині XIX ст. при прокладенні нової дороги Польську браму зруйнували. Залишились тільки мури з бійницями вздовж правого берега Смотрича та три башти, в яких згодом були розміщені кузні, від чого їх назвали Ковальськими.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.