Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Довжина печери Млинка збільшилася на 40%

Довкілля Регіон: Тернопільська область 12309 переглядів

Опубліковано - 23.03.2009 08:49 | Всі новини | Версія для друку

Фото - www.vox.com.ua
Фото - www.vox.com.ua
На Тернопільщині у найдоступнішій з великих печер “Млинки” за рахунок щойно відкритого району довжину печери збільшено на 40%.

Як повідомив прес-секретар туристичного клубу “Кристал” Андрій ЯНОВИЧ, після того, як в крайній західній точці печери спелеологи натрапили на тріщину, з якої відчувалася тяга повітря, а також помітили, що у тріщину залітають кажани, виникло припущення, що там може бути ще один район.

Прохід місцеві спелеологи та їхні колеги з Києва довбали близько двох років. В кінці вузького проходу, видовбаного в глині та камені, першопрохідцям відкрилися об’ємні зали невідомого лабіринту.

«Новий район відзначився не характерними для Млинків великими залами, глибокими розпорами та двоповерховим розташуванням ходів. Оскільки цей район дуже великий і має перспективи для розширення, його назвали «Глобальним». Під час нещодавньої експедиції спелеологи, завдяки відкритому новому району, нанесли на карту ще близько двох кілометрів нових лабіринтів печери Млинки», – розповів А. ЯНОВИЧ.

За його словами, попасти у новий район нечисленні бажаючі зможуть лише під час експедицій, оскільки йти до нього потрібно кілька годин. Окрім цього, в дальні райони печери туристів, як правило, не водять задля її збереження.
Фото - ukr-tur.narod.ru
Фото - ukr-tur.narod.ru
Довідка. Печера Млинки знаходиться в Тернопільській області поблизу Чорткова. Відкрита тернопільськими спелеологами в 1960 році (тоді ще гуртківцями обласної дитячої екскурсійно-туристської станції). Входить у десятку найдовших гіпсових печер України. Загальна довжина ходів - 28 км (до останніх досліджень).

Походження назви “Млинки”: на безіменному струмку, що протікав біля печери, наприкінці 18 – на початку 19 століть був побудований водяний млин, після чого річечку назвали Млиночки, а хутір, який виник неподалік – Млинки. У 70-і роки хутір приєднали до села Залісся і назва “Млинки” пропала з карти. Лишилась лише пам’ять у назві печери.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.