Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені зафіксували зростання сонячної активності

У світі науки 7147 переглядів

Опубліковано - 6.07.2009 14:39 | Всі новини | Версія для друку

Вчені зафіксували зростання сонячної активності
Вчені зафіксували зростання сонячної активності
У неділю, 5 липня, зафіксовано найпотужніший з березня 2008 року сонячний спалах.

Дані надійшли з російської орбітальної обсерваторії Тесіс на борту супутника Коронас-Фотон, повідомляють у лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лєбєдєва (ФІАН).

Спалах тривав протягом 11 хвилин з 10.07 до 10.18 за московським часом із максимумом о 10.13 за московським часом. Інтенсивність рентгенівського випромінювання від Сонця в найвищій точці досягла рівня С2.7 за п'ятибальною шкалою GOES, зазначили вчені.

Сонячні спалахи поділяються, залежно від потужності рентгенівського випромінювання Сонця, на п'ять класів, які позначаються літерами латинського алфавіту: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі у 10 нановатт на квадратний метр, і при переході в кожну наступну категорію збільшується у 10 разів. Під час максимуму попереднього сонячного циклу наприкінці жовтня 2003 року спостерігалися спалахи з потоком випромінювання більше 1 мільйона нановатт - аж до класу X17.

У повідомленні говориться, що спалах, який спостерігався, є найбільшим із зареєстрованих за період більше року - з 25 березня 2008 року, коли стався спалах рівня M1.7.

Вчені зазначають, що повільне зростання активності Сонця спостерігається з березня 2009 року, коли після надзвичайно затяжного трирічного мінімуму в північній півкулі світила почали формуватися перші області активності, що утворили так званий північний пояс, з яким впродовж двох місяців було пов'язано перші, в цьому році, спалахи і викиди корональної речовини. Наприкінці травня сформувався південний пояс активності, й магнітна конфігурація Сонця знову стала симетричною.

Найбільший за рік сонячний спалах стався саме в південному поясі активності. При цьому активна область, де він відбувся, виникла лише два дні тому - в ніч з 3 на 4 липня. Це говорить про те, що область розвивається із незвичайно високою швидкістю. Про це говорять спостереження сонячних плям - основних індикаторів сонячної активності.

"Їхня кількість в області зростає надзвичайно швидко: 3 липня в цій області не було жодної плями, 4 липня їх було сім, а 5 липня - вже 14 . Якщо в найближчі дні не настане перелому, то сьогоднішній великий спалах може виявитися не останнім", - припускають в ФІАН.

Обсерваторію Тесіс було виведено на орбіту на борту супутника Коронас-Фотон 30 січня. Її призначено для моніторингу сонячної активності і поточного стану космічної погоди, отримання відповідей на актуальні питання фізики Сонця, такі, як проблема нагріву корони, механізм сонячних спалахів, природа сонячного циклу. В ході експерименту буде отримане близько мільйона нових зображень Сонця.

Загальне керівництво проектом Коронас-Фотон здійснює Інститут астрофізики МІФІ. Цей супутник є третім у ряду супутників Коронас (від Комплексні орбітальні навколоземні спостереження активності Сонця). Перший з них, Коронас-І, було запущено в 1994 році, і він пропрацював на орбіті до 2001 року. Тоді ж, в 2001 році, було запущено наступний супутник, Коронас-Ф, який закінчив роботу в грудні 2005 року.

Нагадаємо, в 2008 році Сонце вступило у новий 11-річний цикл, який загрожує землянам магнітними бурями, що ведуть до погіршення самопочуття навіть здорових людей.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Релігія це зітхання пригнобленої тварі, серце безсердечного світу, подібно до того як вона - дух бездушних порядків. Релігія є опіум народу ”
Карл Маркс

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.