Аратта - На головну

9 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Маленькі росіяни затягують паски - обідати доводиться у борг

Імперія «Совок» 6312 переглядів

Опубліковано - 27.08.2009 18:53 | Всі новини | Версія для друку

Маленькі росіяни затягують паски - обідати доводиться у борг
Маленькі росіяни затягують паски - обідати доводиться у борг
Робітники уральських заводів почали затягувати паски не у переносному, а в буквальному розумінні.

Як було заявлено на вчорашній нараді Міністерства торгівлі, харчування та послуг із впровадження антикризових заходів в організації харчування робітничого класу, яка відбувалася у Свердловської області, заплатня на деяких виробництвах впала до рекордних 6 тисяч рублів.

«Сьогодні ми думаємо тільки про те, як нам вижити», - емоційно наголосив гендиректор ВАТ «Свердловський інструментальний завод» Алєксандр Луговцев, на базі якого проходив семінар для працівників заводських їдалень.

Вперше, через десятиліття, заводські «їдальні» повертаються до символу 90-х - талонів, а самих робітників переконують, що обідати в кредит краще, ніж взагалі не обідати.

Перехід свердловського пролетаріату на нове, «антикризове» меню був анонсований на нараді з організації харчування у нових економічних умовах, яке провів в.о. міністра торгівлі, харчування та послуг Дмітрій Ноженко.

Головне завдання влади, за його словами, зберегти 70%-не забезпечення гарячим харчуванням трудящих свердловських заводів. «Зрозуміло, що ситуація сьогодні міняється, ми хочемо, щоб підприємства і робітники сьогодні оптимізували свої витрати, пропонували нові, цікаві меню, може б трохи скоротили їхню вартість», - говорить в.о. міністра. Він зізнається: робітники вже харчуються в кредит і за картками - по суті, довелося повернутися до талонної системи, що широко практикувалася на Уралі у 90-ті роки минулого століття: «Сьогодні працівник підприємства може харчуватися в кредит, йому щодня видається чек на відповідну суму».

Про те, що насправді відбувається в реальному секторі економіки, директорам їдалень повідав гендиректор ВАТ «Свердловський інструментальний завод» Олександр Луговцев. «Ситуація на заводі - вижити за будь-яку ціну, машинобудування в країні у важкому становищі. Раніше ми цілодобово виготовляли вузли для заводу «Пневмостроймашина», а зараз, вже рік, нічого не виготовляємо - це підприємство стоїть. Тому ні про які перспективи розвитку їдальні ми не думаємо, головне - її просто зберегти».
Потьомкінське село для Путіна
Потьомкінське село для Путіна
Впродовж місяця робітник харчується, а потім ці гроші у нього вираховують з зарплатні. Для цього перед кожним вживанням їжі співробітник називає свій особистий табельний номер, на екрані з'являється його фото (щоб ніхто не прийшов є за нього), а після обіду робітник отримує чек. «Потім ми це віираховуємо з зарплатні, щопрвада певний час довелося переконувати персонал, що харчуватися в кредит дуже вигідно», - говорить пан Луговцев. «Середній чек» в заводському громадському харчуванні СІЗ - від 20 до 100 рублів.

У свою чергу Татьяна Гущина, власниця невеликого підприємства харчування «Дар», яке тримає мережу їдалень, буфетів і кафе на металургійних заводах Свердловської області, зізналася - після того, як декількох виробництвах зарплата впала до шести тисяч рублів, - їдальні довелося закривати.

Можливо, від закриття заводське громадське харчування врятує «антикризове меню». Як передає кореспондент «Нового Регіону», на деяких виробництвах - Заводі гумово-технічних виробів, на тому ж СІЗ, Уральському ліфтобудівному заводі, почали активно формувати заводські меню з ягід, грибів і овочів. Як повідомив виконавчий директор Облспоживспілки (займається заготівлею і скупкою у населення молока, м'яса, грибів і ягід, - прим. НР) Віктор Волянський, наразі на Середньому Уралі вдалося зібрати 16 тонн садових яблук, 70 тонн огірків і більше 7 тонн білих грибів. А ось томати, говорить він, довелося купувати в Астрахані - вони на Уралі поганенькі. «Зараз загтовлюємо гарбузи, кабачки. Все це можна давати як гарніри у заводських їдальнях», - вважає фахівець.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Імперія «Совок»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.