Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Арктика скоро може залишитися без льоду

Довкілля 7281 перегляд

Опубліковано - 21.09.2009 17:51 | Всі новини | Версія для друку

Арктика скоро може залишитися без льоду
Арктика скоро може залишитися без льоду
За весну і літо 2009 року площа арктичних льодовиків скоротилася до 5,1 мільйонів квадратних кілометрів.

Це значення було меншим тільки у 2007 і 2008 роках. Обговорення "третього місця" і прогнози подальшого розвитку ситуації приведені на порталі Nature News.

Сезонного мінімуму площа льодовиків досягла 12 вересня. Надалі, з настанням зимових холодів, крижаний покрив Арктики поступово збільшуватиметься. Мінімальне значення в 2007 році склало 4,1 мільйона квадратних кілометрів, а в 2008 році - 4,52 мільйона квадратних кілометрів.

Кліматологи уважно стежать за динамікою арктичних льодовиків, використовуючи супутники, з 1979 року. Весь цей час вони спостерігали скорочення площі льоду від року в рік. Чим менший розмір льодовика влітку, тим важче йому досягти торішніх показників взимку.

Учені вважають, що зменшення інтенсивності танення льодовиків Арктики в 2009 році не є показником поліпшення ситуації. На думку кліматологів, льодовики частково зберегли свої позиції завдяки зміні погоди на прикінці літа. Але попри на "допомогу" погоди, площа льодовиків в точці мінімуму 2009 року на 1,28 мільйона квадратних кілометрів менше, ніж середнє значення за період з 1979 по 2008 роки, і на 1,61 мільйона квадратних кілометрів менше, ніж середній показник між 1979 і 2000 роками.

Дослідники передрікають подальше скорочення площі льодовиків.

Арктика є регіоном, де ефекти глобального потеплення виявляються особливо яскраво. Наразі кліматологи не можуть точно прогнозувати, коли влітку льод повністю зникне. Найбільш вірогідною датою називають 2030 рік.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.