Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні проходить перепис тисячолітніх дерев

Довкілля 11370 переглядів

Опубліковано - 17.10.2009 02:34 | Всі новини | Версія для друку

Кримський суничник. Вік 1000 років. Росте на західному схилі гори Ай-Нікола на висоті 320 м. над рівнем моря в районі Ялти
Кримський суничник. Вік 1000 років. Росте на західному схилі гори Ай-Нікола на висоті 320 м. над рівнем моря в районі Ялти
Активісти Київського еколого-культурного центру під час експедиції до Криму виявили 33 старих дерева, вік яких понад 1000 років.

Згідно з повідомленням центру, серед кримських довгожителів 3 фісташки, 7 тисів, 20 ялівців, 2 суничника і одна олива. Екологи припускають, що цій оливі більше 2 тис. років і вона є найстарішим деревом Криму і, можливо, всієї України. Олива росте в Нікітському ботанічному саду.

Також серед найбільш древніх дерев Криму екологи відзначили 1400-річний ялівець, що росте в урочищі Батіліман біля мису Айя. Також біля нього на площі 4 га росте ще 15 тисячолітніх ялівців.

Екологи відзначають, що до всіх давніх дерев «варварське відношення»: незважаючи на заборони, під ними паркують машини, туристи ставлять намети, розводять вогні і навіть влаштовують закусочні. Жодне дерево не взято під охорону.

Раніше київські екологи оприлюднули результати дослідження інших регіонів України. Це - вісім дубів. Такі дерева ростуть в Черкаській, Закарпатській, Львівській і Рівненській областях. Також було виявлено 8 лип, що мають вік 600-900 років.

Найстаріший дуб, який зветься “Дідо-дуб”, був знайдений в селі Стужиця Веліикоберезнянського району Закарпатської області (1100-1200 років). Він висувається на почесне звання “Національне дерево України”.
Тисячолітній дуб Максима Залізняка
Тисячолітній дуб Максима Залізняка
“Немирівський дуб” - росте в м.Немирів, в парку курорту “Немирів”, Яворівського району на Львівщині. Його висота - 25 м. Вік - 1000 років.

“Дуб Шевченка”, віком близько 1000 років. Знаходиться в Шевченківському лісництві, поблизу села Моринці (батьківщина Шевченка) Звенигородського району Черкаської області.

“Дуб Максима Залізняка” - росте в урочищі Холодний Яр, с. Буда, Чигиринський р-н. Черкащини. Висота - 30 м. Вік - понад 1000 років.

Під його кроною проводили ради Б.Хмельницький, С.Наливайко, М.Залізняк. Т. Шевченко малював картину “Дуб на хуторі Буда”, писав поему “Гайдамаки”. Під дубом збиралися гайдамаки на чолі з Максимом Залізняком, одним з лідерів Коліївщини.

Вважається одним з природних чудес України.

Велику шкоду дереву наносять численні туристи, які, керуючись безглуздим повір'ям, віддирають і жують нібито “лікувальну” кору дуба.

У 2000 році під дубом закопали декілька дохлих корів, що удобрило землю і дозволило дубу ожити. Дуб шість разів вражала блискавка.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.