Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Померла останній носій однієї з найдавніших мов на планеті

За межею віків 12483 перегляди

Опубліковано - 6.02.2010 03:45 | Всі новини | Версія для друку

На Андаманських островах померла остання представниця племені бо, яке проживало там останні 65 тисяч років
На Андаманських островах померла остання представниця племені бо, яке проживало там останні 65 тисяч років
На Андаманських островах у віці 85 років померла остання представниця племені бо. Жінка на ім’я Боа-старша була останнім у світі носієм стародавньої мови бо.

Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на AFP.

Андаманські острови розташовані в Індійському океані і належать Індії. Вважається, що плем'я бо проживало там останні 65 тисяч років.

Вчені вважають, що мови корінних андаманців, які вважаються переселенцями зі східної Африки, є останніми в світі мовами, які виникли у палеоліті, коли людина ще не займалася землеробством. Таким чином, мові бо й іншим мовам андаманців не менше 10 тисяч років.

Після смерті Боа-старшої () на Андаманських островах залишилися представники дев'яти корінних народностей, кожна з яких розмовляє своєю мовою. Представники однієї з них, як і раніше, уникають будь-яких контактів із зовнішнім світом, про їх кількість нічого не відомо. Водночас чисельність інших восьми племен складає всього 52 людини.

У 1858 році, коли англійці почали завоювання Андаманських і Нікобарських островів, тут налічувалося 5 тисяч аборигенів. Пізніше більша їх частина померла від занесених завойовниками хвороб.

Боа-старша зуміла пережити цунамі в південно-східній Азії в грудні 2004 року. Після нього, як повідомляє AFP, вона сказала лінгвістам, які оточували її, наступне: "Ми всі були там, коли прийшов землетрус. Старійшина сказав нам: Земля розділиться на частини, не біжіть і не рухайтеся".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.