Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Побічні ефекти економії

Довкілля 8356 переглядів

Опубліковано - 10.02.2010 04:38 | Всі новини | Версія для друку

Побічні ефекти економії
Побічні ефекти економії
Нещодавно ЄС з помпою афішував свій перехід на використання енергозберігаючих лампочок. Лампи розжарювання поступово мають вийти з ужитку і не виготовлятися. Проте мало хто знає про... шкідливість нових енергозберігаючих ламп.

Ртуть, що міститься в них, може завдати шкоди здоров’ю людини. При цьому в країнах Східної Європи практично немає під приємств, які б правильно утилізували ці лампи, повідомляє "Персонал-Плюс".

Вже зараз відпрацьовані енергозберігаючі лампи викидаються разом із звичайним сміттям з подальшим розміщенням на полігонах твердих побутових відходів. При цьому небезпеку представляє не тільки процес утилізації відпрацьованих ламп, але і приватне неакуратне поводження з ними.

Зруйнована або пошкоджена колба лампи вивільняє пари ртуті, яка може викликати важке отруєння. Проникнення ртуті в організм частіше відбувається саме при вдиханні її парів, що не мають запаху, з подальшим ураженням нервової системи, печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту.

Ртуть — надзвичайно небезпечна хімічна речовина. Кожна люмінесцентна лампа містить три-п’ять міліграмів ртуті у вигляді пари. Найбільш небезпечними вважаються органічні сполуки ртуті, яка утворюється після її попадання в навколишнє середовище.

Від “Аратти”. Насправді енергозберігаючі лампи - це компактний різновид добре відомих нам люмінісцентних ламп, або як їх ще називають - "денного світла", лише з уже вмонтованим у цоколь електронним пускорегулюючим блоком, різноманітними формами освітлювальної колби і можливості вкуручування у патрон для звичайних ламп.

У більшості енергозберігаючих ламп цоколь має найпоширеніший розмір Е27, однак часто зустрічаються й лампи, зазвичай меншої потужності, із розміром цоколя Е14, який використовується у невеликих світильниках. Іноді зустрічаються компактні люмінесцентні лампи із розміром цоколя Е40.

Більшість енергозберігаючих ламп представлені в трьох колірних температурах: 2700 К (жовте світло, як у лампи розжарювання), 4200 К (м’яке біле світло), 6400 К (насичене біле світло). Чим більше К(Кельвінів), тим світло від лампи «холодніше» або біліше.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.