Аратта - На головну

19 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Тутанхамон був народжений від шлюбу брата з сестрою, мав клишоногість, ходив з палицею, а помер від малярії

У світі науки 11401 перегляд

Опубліковано - 17.02.2010 04:24 | Всі новини | Версія для друку

Дослідження, присвячене Тутанхамону, було проведено з граничною ретельністю і повагою до мертвих.
Дослідження, присвячене Тутанхамону, було проведено з граничною ретельністю і повагою до мертвих.
Вчені опублікували результати дослідження, що було присвячене фараону Тутанхамону, яке спростовує стереотипи про нього, що склалися за багато років.

Фахівці з Єгипту, Італії та Німеччини, використовуючи найсучасніші технології, застосовували аналіз ДНК для складання родового дерева і комп'ютерну томографію для визначення фізичних рис фараона та його предків, повідомляє РІА Новості.

Дослідженнями керував голова Верховної ради зі старожитностей Єгипту Захі Хавасс.

У середу Хавасс і міністр культури Єгипту Фарук Хосні на спільній прес-конференції в Каїрському музеї, де виставлено скарби з гробниці Тутанхамона, озвучать результати ДНК-аналізу, повідомили в прес-службі Вищої ради у справах старожитностей (ВРСС) Єгипту.

Як наголошується в звіті про дослідження, Тутанхамон і його предки в дійсності навряд чи володіли жіночними рисами обличчя і статурою, якими їх наділяли зображення трьохтисячолітньою давнини. У дослідженні наголошується, що давньоєгипетські правителі вважали за краще, щоб їх і членів їх сімей зображували у ідеалізованій манері.

Вчені проаналізували ДНК 11 мумій, включаючи мумію самого Тутанхамона, і вивчили відносини спорідненості між ними, можливі генетичні відхилення та інфекційні хвороби. Особливий інтерес для них представляла причина смерті фараона, який помер у 19 років приблизно на десятому році свого правління з 1333 року по 1324 роки до нашої ери.

"Багато дослідників раніше вважали, що причиною смерті Тутанхамона могли стати нещасний випадок, наприклад, падіння з колісниці або удар копитом коня, жирова емболія, вбивство ударом у голову ззаду, отруєння", - відзначається у звіті про дослідження.

Однак його результати свідчать про те, що Тутанхамон був інфікований паразитом plasmodium falciparum, що викликає потенційно смертельні форми малярії.

З'ясувалося також, що у фараона було кілька генетичних відхилень, включаючи хворобу кісток і клишоногість.

Вчені дійшли висновку, що насправді Тутанхамон був зовсім не величним правителем, як його зазвичай зображували, а молодою, хоча й слабкою людиною, яка не могла ходити без палиць через хворобу кісток, страждала від клишоногості в лівій стопі й олігодактилії (неповна кількість пальців) у правій.

У результаті численні захворювання Тутанхамона серйозно послабили його імунну систему. У такому стані він переніс перелом ноги, можливо, викликаного падінням з коня, а потім заразився малярією, вважають дослідники.

Використання методу генетичної дактилоскопії дозволило вченим встановити лінію споріднення фараона.

На їхню думку, батьком Тутанхамона був Ехнатон, що правив з 1351 по 1334 рр., відомий своїми спробами радикальним чином змінити релігію Стародавнього Єгипту. Матір'ю Тутанхамона була сестра Ехнатона.

Власне ж Тутанхамон зачав двох дітей, але вони померли в утробі.

На думку вчених, їхнє дослідження є новим кроком на шляху до об'єднання науки та історії в "молекулярну генеалогію" і "патогенну палеогеноміку Ери Фараонів".
Говард Картер біля гробниці Тутанхамона
Говард Картер біля гробниці Тутанхамона
У вступі до звіту про дослідження доктор Говард Маркел (Howard Markel) з Мічиганського університету відзначив, що воно також порушує етичні питання і, в першу чергу, питання про те, чи можна з науковою метою турбувати мертвих.

"Коротке правління Тутанхамона, його юне обличчя і передчасна смерть, так само як і знахідка його останків в 1922 році, багато десятиліть збуджували розуми єгиптологів", - відзначає Маркел.

"Але перед тим як порушити сон мертвих, ми повинні взяти до уваги те, з якою повагою більшість цивілізацій відносилася до своїх похованих", - продовжує вчений.

На його думку, подібні дослідження допустимі тільки в тому випадку, якщо вони справді здатні "збагатити наше уявлення про історичну епоху". Дослідження, присвячене Тутанхамону, відповідає цьому критерію і було проведено з граничною ретельністю і повагою до мертвих, з упевненістю заявив Маркел.

Хавасс оголосив про початок єгипетських досліджень походження Тутанхамона в червні 2009 року.

За даними єгипетської газети "Аль-Ахрам", підсумки ДНК-експертизи були підведені ще півроку тому, однак вчені з Єгипту ухвалили рішення перевірити результати своїх досліджень і направили їх у США для підтвердження американськими фахівцями.

Гробниця Тутанхамона була виявлена нерозграбованою відомим британським археологом Говардом Картером в Долині Царів поблизу Луксора 1922 року. У гробниці були виявлені незліченні скарби, вони були зроблені з величезної кількості дорогоцінних металів і дають лише віддалене уявлення про скарби великих фараонів Давнього Єгипту. Загальна вага знайдених в гробниці тільки золотих виробів і прикрас перевищила 1,2 тонни.

Мумія юного фараона перебувала в масивному саркофазі з чистого золота, прикрашеному бірюзою. Головним і найбільш упізнаваним скарбом гробниці Тутанхамона вважається майстерно виконана похоронна маска царя, що зробила цього фараона одним з найбільш відомих царів Стародавнього Єгипту, поряд з Хеопсом і Рамзесом Другим, не дивлячись на те, що правління Тутанхамона було досить коротким і скромним в історії Стародавнього Єгипту.

Багато десятиліть таємниця походження та ранньої смерті Тутанхамона була оповита романтичним ореолом. Його матір'ю вважали легендарну красуню Нефертіті, а в батьки записували Ехнатона, Аменхотепа Третього і Сменхкара. Причиною смерті дитини-царя називали вбивство, нещасний випадок під час полювання або ускладнення після хвороби.

Втім, західні експерти вже заявили, що нинішніх результатів ДНК-аналізів буде, швидше за все, недостатньо для точного визначення родоводу Тутанхамона. Вчені наполягають, що їх потрібно доповнити іншими археологічними доказами.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.