Розділ 5. Психоінформатика і сучасна типологія

5.2. Характеристики соціотипів

«Психологія управління» | © Ходаківський Є. І., Богоявленська Ю. В., Грабар Т. П



Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=119

Для повної картини наведемо характеристики соціотипів, створені на основі розробок трьох різних авторів, тому опис кожного типу складатиметься з трьох частин.

В першій частині (А) опису соціотипу будуть наведені короткі стандартні характеристики, призначені для швидкої самоідентифікації типу. Це так звані "внутрішні характеристики", спеціально розроблені для швидкого самостійного визначення людиною власного соціотипу. За їх допомогою здійснюють самоідентифікацію - визначать власний соціотип.

У другій (Б) і третій (В) частині будуть міститися найяскравіші описи, запропоновані відповідно професором Девідом Кейрсі (Каліфорнійський університет, США) та Отто Крегером і Дженет Тьюсон (Асоціація Отто Крегера, США).

Ці підходи допомагатимуть зрозуміти унікальну сутність того чи іншого типу. Оскільки ці описи в оригіналах не є однаково вдалими, тому частини Б і В у одних типів будуть дещо більшими, в інших - дещо меншими.

Для позначення соціотипів у подальшому використаємо чотири форми позначень:

1. канонічна назва (наприклад, інтуїтивно-логічний екстраверт);

2. псевдонім (наприклад, Новатор);

3. код в міжнародній системі типології Юнга (наприклад, ENTP).

Повернемось до розглянутого вище поняття Програматора. Зазначимо, що з відомих нам сучасників програматорами є кубинський лідер Фідель Кастро, французький актор Жан-Поль Бельмондо, ведучий КВК Олександр Масляков, політик Микола Томенко.

Успішність організації багато в чому залежить від людей, здатних розпізнавати нові потенційні можливості, які несе розвиток зовнішньої ситуації. Крім того, до їх компетенції належать наукові відкриття, винаходи, ноу-хау, теоретичні моделі, нові підходи конкуруючих організацій, нові синтезуючі ідеї, приховані тенденції. Є соціотип, який займається зазначеними питаннями з великим задоволенням. Це - інтуїтивно-логічний екстраверт, Новатор, ENTP, "Дон Кіхот".

А.
Уміє швидко схоплювати сутність справ і будувати складні логічні моделі. Вирізняється як великою допитливістю, так і недостатньою терплячістю. Багато мріє і фантазує, характерною для нього фразою є: "А добре було б...". Отримавши бажане - порівняно швидко щодо нього байдужіє. Йому властива раптова зміна інтересів на інші, більш цікаві і захоплюючі, ідеї. Те, що зроблено, завжди здається незначним з огляду на нові перспективи, від яких відмовитись не можна, а вичерпати - неможливо.

Дуже полюбляє зміни. Спокійне, стабільне життя здається йому чимось нестерпним, у періоди життєвого спокою починає нудьгувати. Виконуючи роботу, часто розраховує на своє вміння імпровізувати і на щасливий випадок.

Може захоплюватися і сам здатний захоплювати інших. Активізує людей на незвичайні проекти, пропонує їм щось цікаве, нерідко першим береться за справу. При спілкуванні полюбляє легкий, жартівливий тон. Має веселу вдачу і компанійський характер. Любить всім подобатися і перебувати у центрі уваги. Проте часто не впевнений, як до нього ставляться інші.

Б. Покладається на власні передчуття і довіряє своїй уяві. Добрий аналітик, йому подобається вивчати складні об'єкти. Часто - ентузіаст, який виявляє інтерес до всього на світі і виступає джерелом натхнення для оточуючих. Не любить виконувати роботу звичайними методами, постійно вишукує нові методи, нові проекти, нові заняття, нестандартні процедури.

Його вирізняє здатність до імпровізації, різносторонній підхід до вирішення проблем. Нерідко він випереджає події. Товариський і рухливий, найменшого поштовху достатньо, щоб він із головою поринув у роботу. Не любить ретельної попередньої підготовки - здебільшого покладається на свою ділову кмітливість та здатність до імпровізації. В роботі не визнає одноманітності. Як тільки робота втрачає форму загадки чи виклику - вона відразу ж втрачає цінність та інтерес.

У будь-якій роботі не приймає загальноприйнятої традиційної системи - йому подобається кидати виклик. Володіє гострим гумором і оптимістичним світоглядом. Може бути непослідовними у своїй увазі

до рідних; почуття відповідальності при виконанні рутинних обов'язків його обтяжує.

В. Для ENTP немає нічого більш захоплюючого, ніж світ суспільних відносин, громадських взаємин (Е). Якщо якась справа недостатньо захоплююча, ENTP зробить її такою, адже зовнішній світ зберігає у собі безмежні можливості та причині зв'язки (ТТ). Сприйняте таким чином відбирається здатністю до прийняття об'єктивних рішень (Т), жодне з яких не є остаточним, тому що кожен день приносити із собою щось нове (Р).

Коли ENTP бере участь у роботі, то мало хто знає, чого слід чекати найближчим часом - треба завжди бути насторожі поряд із такою енергійною, творчою, винахідливою людиною. Якщо він зазнає невдачі з першої спроби, то легко переключається на щось інше. Майже завжди жвавий і радісний, є природженим жартівником. Його часто захоплює світ суспільних відносин. Якщо робота недостатньо цікава, то ENTP зробить її захоплюючою, тому що зовнішній світ приховує в собі безмежні можливості і причинні зв'язки. Жодне з його рішень не остаточне, адже кожний день приносить із собою щось нове. Він навряд чи буде надавати великого значення попередньо складеному розкладу і легко переключиться на інший, якщо він видається цікавішим. ENTP завжди дивиться вперед із надією - адже майбутнє дуже багате на хвилюючі можливості.

У колективі жінки-ENTP нерідко демонструють відчуття інтелектуальної переваги, а то й нетерпимість щодо тих, хто не здатен відразу зрозуміти, про що вони говорять. Чоловіки-ENTP здатні самостійно виконувати поставлені завдання, їх високо цінують за ентузіазм й інтелектуальну проникливість. "Вписавшись" у колектив, як чоловіки, так і жінки-ENTP за звичай досягають високого становища. їх вміння охоплювати проблему з усіх боків врівноважує проблемні боки характеру.

Найбільших нарікань викликає їх неприйняття рутини і непрогно-зованість. їхня здатність охоплювати проблему з усіх сторін зрівноважує проблемні сторони їх характеру. Для цього типу весь світ видається великою гральною дошкою, "шахівницею" - і робоче місце є не винятком. І, що дійсно важливо, - це атмосфера виклику, а не кінцевий результат. Як правило, всім ENTP властивий дух суперництва і відчуття власного шляху. У зв'язку з цим вони, швидше, "архітектори", які формують приблизні плани, що дозволяють людям і справам щодня приймати нову форму. їхній допитливий розум може приголомшити непосвяченого; запитання "чому?" і "чому ні?" не припиняються. Вони можуть відійти від реальності і захопитись обговоренням давно вирішеної проблеми або підняти неприємне питання в неслушний момент.

ENTP - люди ідеї. їхній основний внесок у життя полягає в генеруванні нових ідей. Для них немає більшого задоволення, ніж почати день з одним чи двома задумами, захопити ними когось з оточуючих чи захопитись ними самому, і закінчити день вже з п'ятьма-шістьма ідеями. Зрозуміло, що ENTP беруться за значно більшу кількість справ, ніж здатні завершити, але такий саме такий стиль їм притаманний, - і в цьому їхній внесок. Іншою сильною стороною є здатність вловлювати хід майбутнього та смак до життя. Вони не відділяють життя від наукової фантастики і цим самим впливають на інших, адже їх передбачення розсувають межі звичних речей і уявлень. ENTP відрізняються різноманітністю інтересів. Звична справа для них - займатись кількома проектами одночасно, які, як правило, мало пов'язані між собою. Вони можуть займати одночасно кілька суспільних, громадських постів, і всюди діють енергійно та діловито.

До їх недоліків можна віднести порівняно низьку здатність доводити справу до завершення. Якщо, наприклад, керівник належить до цього типу, то щодня він може приносити із собою нове починання, яке буде перерване другим, а друге - третім, і так далі, що погано впливає на підлеглих, які ніколи не знають, чого очікувати наступного дня. ENTP одержимі масою ідей, але лише малу частину з них пропра-цьовують до кінця. Вони займаються багатьма справами, але лише мала частина їхніх занять приносить очікувані результати. Іноді їм навіть здається, що вони завершили проект, хоча насправді вони його лише обміркували.

Їм також властиві різкі перепади настрою. В одну мить із підприємливих і винахідливих вони можуть перетворитись на пригнічених і невпевнених. їм важче дається робота з конкретними деталями; їм важко примусити себе розпрацьовувати проблему крок за кроком - вони намагаються розрубати вузол одним махом.

Яскраві представники соціотипу "Новатор": Альберт Ейнштейн, письменник-фантаст Роберт Шеклі, співаки і композитори Джон Лен-нон і Борис Гребенщиков (гурт "Акваріум"), актори П'єр Рішар і Олександр Абдулов.

Небезпека є таким явищем, для якого характерно те, що про неї мало або взагалі нічого не знаєш; вона приходить несподівано і звідти, звідки найменше чекаєш. Соціотип, що відповідає за безпеку, повинен володіти потужною уявою та бути завжди насторожі, адже напевно завчасно невідомо, звідки може з'явитись ця небезпека.

Відтак, з-серед безлічі можливих варіантів розвитку він має бачити найдраматичніші. Цей соціотип називається - Етико-інтуїтивний екстраверт, Драматург, ENTJ, "Гамлет".

А. Любить розмірковувати про свої почуття, настрій, внутрішні переживання. За звичай, ці міркування мають драматичний характер, народжуються з боротьби суперечливих почуттів. Відзначається артистичними даними, уміє розкривати себе, висловлювати переживання. Не соромиться і не приховує своїх емоцій. Глибина, різноманітність і напруженість відчуттів - найхарактерніше, що має сам і за що цінує інших. Звідси - сильний потяг до поезії та музики.

Майже завжди змобілізований і напружений, не вміє легко сприймати життя. Любить розповідати драматичні, навіть страшні історії, насичені епізодами боротьби з темними і таємничими силами, наповнені катастрофами та жахами. Гарний драматург, який уміло поєднує гумор і трагедію, створює напружений і захоплюючий сюжет.

Спеціаліст з екстремальних ситуацій. Чим напруженіша ситуація, тим він активніший і рішучіший. Не може довго сидіти на одному місці, дуже легко перемішується в просторі. Коли за щось береться - обов'язково намагається завершити. Часто йому легше зазнати поразки, ніж піти на компроміс.

Б. Володіє здатністю правильно і переконливо говорити, яскраво виступати в товаристві; є істинним знавцем спілкування як на одинці, так і з великими групами людей. Має дуже виразну міміку, що полегшує вплив на співрозмовників.

Серйозно ставиться до проблем близьких людей, що часом призводить до емоційних перевантажень. Має гарно розвинену інтуїцію, схильний довіряти своїм передчуттям. Знає, чого сам хоче, і вміє оцінити прагнення інших людей з надзвичайною точністю; рідко помиляється в оцінці прихованих мотивів їхньої поведінки. Любить наперед планувати як ділові, так і особисті взаємини.

В. Володіє надзвичайною здатністю переконувати, використовуючи унікальні комбінації слів і особистої чарівності. Коли знайомиться із ситуацією, то, перш за все, намагається врахувати різноманітні міжособисті-сні взаємини, які можуть стосуватися справи. Автоматично аналізує реакцію оточуючих, визначає, кого треба стимулювати на певні кроки, кому треба зробити зауваження, хто хоче, щоб його вислухали. Найкраще проявляє себе в діяльності, пов'язаній з гуманістичними аспектами (в більшій мірі із так званими "людськими проблемами"). Поважає встановлені терміни та інструкції. Однією із сильних сторін є вміння надихати людей на великі справи. Інша сильна риса - комунікабельність. Зазвичай, вони є добрими психологами, незалежно від здобутої освіти.

Яскраві представники соціотипу "Драматург": письменники Микола Гоголь і Едгар По, поети Вільям Шекспір і Володимир Маяковсь-кий, мислитель Іоганн Вольфганг Гете, політичні діячі Володимир Жириновський і Адольф Гітлер, актор Луї де Фюнес, журналістка Ольга Герасим'юк.

Світ постійно змінюється, причому все швидше і швидше. Стає дуже важко відслідковувати всі зміни, використовувати їх для блага своєї організації, особливо за умов невизначеності і хаосу (як дешевше купити і дорожче продати, проскочити через "хвіртки" в законодавстві, які несподівано відкриваються і тут же зачиняються). На вирішенні даних проблем якнайкраще "спеціалізується" Логіко-інтуїтивний екстраверт, Підприємець, ENTJ.

А.
Неспокійний дух, який ніколи не знає вдоволення. Прагне робити все дуже швидко. Часто - бунтівник, який відважно виступає проти начальства та існуючих порядків, якщо вони обмежують його права. Вірить у власну щасливу зірку.

Теоретик прикладних проблем. Виконуючи роботу, вперто шукає найкращий спосіб, найдоступніший і найекономніший. Навіть коли знаходить досить прийнятний варіант, продовжує шукати ще кращий - дешевший і простіший.

Невтомний шукач нових завдань, відкриттів, вражень; нерідко позбавляє себе добробуту й спокою. Девіз: "Час не чекає". Щоб не марнувати часу, швидко ходить. Дратується, коли хтось попереду ледве плентає. У розмовах не без того, щоб пофілософствувати. Властиве щось місіонерське, проповідницьке. Найближче майбутнє затуляє у свідомості турботи сьогоднішні.

У житті проникливий, особливо коли його хочуть підманути щодо об'єктивних речей. Якщо бачить якісь недоліки й логічні помилки - рідко стримується від зауважень, причому вони, як правило, доречні й корисні. Йому часто спадають на думку нові ідеї та комбінації.

Б. Емпіричне, об'єктивне мислення може бути високорозвиненим, в цьому разі любить класифікувати і узагальнювати, зіставляти всіляку інформацію. Не дивлячись на схильність до планування, важливішим виступає доцільність, ніж виконання якогось плану. Легко пристосовується до нових порядків, проте може відмовитись від будь-якого традиційного заходу, якщо не бачить у ньому користі. Особливо не терпить неефективних, пустопорожніх заходів. До будь-якого заходу намагається знайти об'єктивне пояснення його доцільності, оскільки суб'єктивні почуття не вважає достатньою підставою. Добре бореться з неефективністю виробництва, порівняно легко позбувається працівників, які погіршують ситуацію. Через велику увагу до роботи домашнім справам може приділяти менше часу. Як правило, не схильний до романтичних мрій та ідеалізації супутника життя.

В. Людину цього типу називають вродженим лідером. Особливе поєднання схильностей надає якостей, необхідних для будь-якого керівника: ентузіазм, об'єктивність і відповідальність. Ці якості настільки природні, що важко утриматись від того, аби не виступити вперед і не взяти керівництво у свої руки. В нових ситуаціях здатний швидко приймати рішення. В суперечках властиво відкрито і холодно обговорювати будь-які теми, а ентузіазм і прямолінійність нерідко можуть зачепити інших "за живе". Вважає за краще бути правим, ніж улюбленим. Гордий своєю незалежністю і самостійністю, ці якості намагається поширити серед свого оточення. Володіючи швидким розумом, може бути надзвичайно нетерплячими і різкими, якщо оточення не бачить того, що йому вже зрозуміло. Успішно діє там, де треба розробляти нові проекти і програми. Завдяки допитливості і об'єктивному мисленню, є гарним дослідником, адвокатом чи журналістом.

Яскраві представники соціотипу "Підприємець": американський прозаїк та публіцист Джек Лондон, шахіст Гаррі Каспаров, президент України (1994-2004 рр.) Леонід Кучма, перший президент Російської Федерації Борис Єльцин, американський фізик-експериментатор Роберт Вуд, російський політик Анатолій Чубайс, один із засновників НРУ В'ячеслав Чорновіл, а також персонаж Остап Бендер.

Знайти спільну мову з іншими організаціями, налагодити стосунки з урядовими службами, мати друзів у законодавчих органах, пом'якшити сутичку з конкурентами має здатність інтуїтивно-етичний екстраверт, адже він - "Психолог": Інтуїтивно-етичний екстраверт, Психолог, ENFP.

А. Любить розмірковувати про здібності й таланти людей. Вважає, що з людиною потрібно спілкуватися про те, до чого є хист, що вона робить краще за інших. Якщо помічає у людини якісь здібності, може зробити їй не один комплімент, до того ж у доволі емоційній формі. Здатний захоплюватися талантами співрозмовника, даючи йому цим справжнє задоволення. Приязність, емоційний контакт з усіма - це для нього нормальний стан.

Любить неймовірні події, нові ситуації і цікаві задуми, його тягне в ті місця, де щось відбувається чи затівається. Від нудьги просто "хиріє". Любить перебувати в центрі уваги, усім подобатися. Дуже комунікабельний. Легко контактує з людьми і здобуває їхню прихильність.

Мрійливий, має багату уяву. Копітка щоденна праця йому швидко набридає. Часто покладається на свою здатність миттєво імпровізувати, замість того, щоб завчасно підготуватися.

Б. Для нього ніщо не відбувається просто так, - він володіє неймовірним чуттям, яке дозволяє визначати мотиви вчинків інших людей, надаючи особливого значення, здавалось би випадковим словам і вчинкам. У житті уникає повторів; справжню радість дають творчість, нові люди і нові ситуації. Притаманний великий ентузіазм, який передається іншим і викликає захоплення.

З колегами завжди у добрих, дружніх відносинах, його присутність звичайно приносить людям радість. Зазвичай, має багато особистих і телефонних знайомств. У ENFP є видатна здатність примирювати і єднати людей, часто буває ініціатором різного роду зустрічей і конференцій, проте не бажає виступати у ролі відповідального організаторарозпорядника. Володіє багатою фантазією, його більше цікавить, що може бути, ніж те, що вже є.

Важко працює в системі з жорсткими правилами і стандартними процедурами. Непередбачені зміни в режимі дня і у взаємовідносинах сприяють його працездатності, оскільки потребує хоча б незначної широти вибору можливих альтернатив поведінки. ENFP поєднує в собі теплоту стосунків з людьми і гумор; узагалі, із людьми вміє налагоджувати відносини як ніхто інший.

В. Смак до життя у ENFP поєднується з безмежними можливостями і варіантами, які розглядаються з погляду міжособистісної динаміки, а щоденна активність будується так, щоб забезпечити найширший вибір. Властиві значні перепади настрою. Вносить пожвавлення в будь-яку діяльність і його приклад здатний захопити інших. Мета полягає в тому, щоб перекласти будь-яке завдання на мову гри, а потім зіграти його так, як дозволяють творчі здібності і вміння спонукати людей робити те, що треба.

Завдяки здатності переконувати чудово виконує основне завдання керівника - робити роботу руками своїх підлеглих - і щоб при цьому підлеглі відчували себе на своєму місці і знали, що від їхніх зусиль залежить успіх. Вважає за краще підбадьорювати і надихати підлеглих, а не контролювати кожний їхній крок.

Іншою сильною стороною ENFP є здатність генерувати різні варіанти, якими він схильний захоплюватись більше, ніж завершенням розпочатої справи.

Повною мірою володіє мистецтвом спілкування. Завжди намагається прийти на допомогу і щедрий на похвалу, завжди знаходить час, щоб вислухати людину і сказати їй підбадьорююче слово.

Яскраві представники соціотипу "Психолог": американський класик психології Дейл Карнегі, англійський гуморист та актор Бені Хілл, актор Михайло Боярський, співаки Андрій Макаревич, Валерій Сют-кін, Анжеліка Рудницька, персонаж Том Сойєр.

Можливо, в наведених описах чотирьох Програматорів можна впізнати себе і колег. Цікаво перевірити, наскільки виконувані функції відповідають їхній вродженій спеціалізації. Якщо в організації немає таких працівників, то їй загрожує хронічне відставання і застій. У цьому разі необхідно шукати Програматора.

Будь-яка корисна робота в організації виконується лише компетентними працівниками, - які мають відповідні здібності та кваліфікацію. Функції, пов'язані з чітким документообігом, своєчасним виконанням внутрішніх графіків, дотриманням трудової дисципліни та ефективною взаємодією між співробітниками найкраще виконують соціотипи, відомі як Синхронізатори.

Вивчення типології людини дозволяє зрозуміти, ким є Синхронізатор. Як відомо, це має бути:

1. Інтроверт - людина, яка дещо закрита для зовнішнього світу, але намагається впорядкувати внутрішній світ організації. Синхронізатору не властива демонстративність, тому його активна діяльність ніби знаходиться в тіні і не помітна стороннім.

2. Сенсорик - людина, яка сприймає світ "тут і зараз", мислить надзвичайно конкретно, володіє швидкими реакціями.

Завдяки інтроверсії і сенсориці Синхронізатор працює у реальному часі, і є неначе віссю, навколо якої з неймовірною швидкістю може обертатися "корпоративне колесо". Наприклад, інформація щодо попиту і пропозиції, зібрана Програматором, швидко опрацьовується Синхронізатором, "очищується" від "інформаційних шумів", узгоджується з можливостями організації з метою подальшої її передачі Ефектору - кінцевому продуценту товарів і послуг. В залежності від масштабів корпорації змінюється і потужність синхронізуючого елемента: від одного офіс-менеджера до великого інформаційно-диспетчерського центру.

Головне завдання Синхронізатора - підтримка внутрішнього порядку в організації. Його сутність полягає у наступному. Існують чотири типи Синхронізаторів, відповідно - чотири складових порядку: "комфорт", "контроль", "збереження традицій", "технологія".

Робота в організації займає приблизно половину активного життя. Щоб у цій його частині було менше незручностей і страждань, щоб люди йшли на роботу з очікуванням чогось приємного, необхідно мати відповідного Синхронізатора. Необхідно визначитись, чи досить затишно працювати, чи добре харчуватись, чи можна розслабитись на робочому місці після стресу. Якщо більшість відповідей на подібні питання негативна, то корпорації терміново потрібний Сенсорно-етичний інтроверт, Художник, ISFP.

А.
Комфорт і дискомфорт, здоров'я і недуги, щастя і нещастя, життя та смерть - ось координати системи цінностей. Любить розмірковувати про те, в яких умовах має проходити життя людини, щоб було приємно й затишно. Цінує життя в усіх його проявах. Любить утішати і вміє це робити.

Приязний. Майже завжди однаково теплий і уважний. Уміє запам'ятовувати та відтворювати пережиті, у свій час, емоції. Його сильна риса - уміння піднімати настрій іншим людям. Залюбки веселить жартами та анекдотами, тому часто стає душею компаній.

Зусиль над собою намагається не робити. Примушує себе дуже рідко, оскільки знає, що позитивного результату це, як правило, не дає.

Зазвичай, не позиціонує себе лідером, не прагне стати "володарем життя". Обтяжується життя "за жорстким планом", - щодня щось виконувати, наприклад, скласти собі розпорядок дня. Спокійно діє за ситуацією, чекаючи, що життя саме підкаже йому, куди прямувати.

Б. Поривчастий та імпульсивний, любить гостроту відчуттів поточного моменту, а не віддаленої перспективи. Тому не відкладає задоволень на пізніший термін і не чекає, адже чекати - означає спостерігати згасання і загибель власних імпульсів, а для нього внутрішній імпульс - основа життя. Треба відмовитись від уявлень про нього, як про захоплену плануванням і дуже обов'язкову людину, схильну до підготовки та репетицій. Насправді, для нього перспективні цілі не мають великого значення. Йому властива, так би мовити, "виконавча точність", яка зближує зі світом реальних речей, і потяг до барв, ліній, форм, тіней через відчуття і сприйняття навколишньої гармонії. У порівнянні з представниками інших типів має більш загострені відчуття. Мало цікавиться абстрактними речами - любить тримати руку на пульсі життя. Відчувати цей пульс допомагають очі, вуха, пальці.

ISFP припускатиметься суттєвої помилки, за умови вибору спеціальності, що пов'язана з виконанням вельми структурованих і розмірених стандартних операцій. Для того щоб бути щасливим і продуктивно працювати, має бути вільними у виборі дій та робочих операцій. Багато хто може відчувати інстинктивний потяг до природи. Дехто знаходить спільну мову з тваринами, легко налагоджує відносини з маленькими дітьми, яких інші вважають відлюдкуватими.

Зазвичай оптимістично налаштований і веселий; при цьому намагається уникати різного роду обов'язків і обіцянок, заборон та обмежень; любить свободу і шукає "збудження", уникаючи нудьги у своєму прагненні до нових відчуттів і випадкових радощів.

В. Не останню роль відіграє у трудовому колективі, але його рідко висувають на керівні посади. Значно спокійніше почувається там, де може комусь допомогти, залишаючись при цьому в тіні. Володіє рідкісним талантом спілкування з рослинним і тваринним світом, із людьми. Основний принцип: "Живи сам і дай жити іншим".

Здебільшого поступливий, добродушний і скромний, невимушений у спілкуванні, досить легко адаптується до будь-якої ситуації, не прагне впливати на інших людей. Не поспішає приймати остаточні рішення, міркуючи наступним чином: "Чи не зміниться ситуація, якщо ще трохи почекати?".

Упевнений, що люди працюють краще й ефективніше, коли зі сторони отримують більше підтримки та схвалення, ніж критики. Важко утримує дистанцію між собою і тими, хто займає нижче положення, - цією слабістю нерідко зловживають. Усім, хто любить робити справи на свій лад, приємно і зручно працювати з начальником такого типу. Підтримка, яку надає ISFP, нерідко виражається безсловесно - у вигляді несподіваного подарунку чи якоїсь іншої дії. Букет квітів, відгул чи яка-небудь несподівана почесть, виказана підлеглому - ось основні знаки схвалення з боку ISFP.

Вважає, що найкраще працює той колектив, в якому панує затишна емоційна атмосфера. Тому всі сили спрямовує на те, щоб оточення складалося з людей, із якими приємно мати справу, вважаючи, що все інше додасться. Спокійно ставиться до відхилень від розпорядку і ніколи не відмовляється випити зі співробітниками чашку кави та вислухати розповідь про чиїсь проблеми. Треба відмітити, що лише представник даного соціотипу вміє так самовіддано допомагати іншим, вникати в поточну ситуацію і злагоджувати її всім на втіху. ISFP приносить користь тихо і постійно; йому добре відомі найкоротші маршрути у нескінченному бюрократичному океані.

Інтерв'ю щодо "Художника" може звучати наступним чином: "Із ним завжди спокійно і приємно. У нього є потенційний талант цілителя, тому коли себе погано почуваєш, то завжди прислуховуєшся до його порад. Іноді здається, що він краще відчуває стан інших, ніж вони самі".

Яскраві представники соціотипу "Художник": актор і режисер Олег Табаков, ведучий шоу програм Леонід Якубович, письменники-сатирики Михайло Жванецький, Ярослав Гашек і його бравий солдат Швейк, співаки Сергій Крилов, Оксана Білозір.

Але якщо створенням порядку будуть займатися лише "Художники", то організація швидко перетвориться на якийсь будинок відпочинку чи клуб, де задоволення від роботи цінуватиметься вище, ніж сама робота. Але якщо необхідно, щоб працівники приходили вчасно, не байдикували на робочому місці і безпідставно не витрачали майно організації, для цього потрібний "найсуворіший" Синхронізатор, відомий як Логіко-сенсорний інтроверт, Контролер, ІSTJ.

А.
Послідовний борець. Мислення дуже систематичне. Педантичний, особливо щодо ділових питань. З повагою ставиться до ієрархічних систем, в яких кожний знає своє місце. Вважає, що поведінка людини також має відповідати її становищу: ступеню, званню, посаді. Повага й авторитет - це справжні цінності. Суворо дотримується субординації. Знає, як до кого належить звертатися.

Має добрі організаторські здібності. Його діяльність часто спрямована на утвердження дисципліни й порядку. Вимогливий і непримиренний до нехлюйства в роботі. Має потужну силу волі, яку використовує як засіб створення порядку. Коли стає начальником - уміло застосовує адміністративний тиск.

Надзвичайно наполегливий, дуже працьовитий, "посидючий". Тверезий реаліст. Знання намагається застосувати практично. Витривалий і невибагливий. Часом змушений боротися з власною замкнутістю і сором'язливістю. Властива суперечність між потягом до людей, до колективу, і відчуженістю, замкненістю в собі.

Б. їм властива рішучість і надійність у критичних ситуаціях. Удома і на роботі досить спокійний і серйозний. В роботу вносить практичний погляд на речі, люблять добротність і детальність. Чудово працює на посадах банківського контролера, ревізора, податкового інспектора. Цікавиться роботою у службі безпеки. Може бути дуже уважними до інтересів і завдань підприємства, проте значно менше уваги приділяє його працівникам та їхнім потребам.

Не терпить марнотратства і бажає, щоб інші брали з нього приклад бережливості. Схильний до патріархального сімейного укладу, підтримує прості та зрозумілі правила поведінки. Не любить вишуканих фраз, легковажного одягу і "пишної" домашньої обстановки - більше цікавиться зручністю у користуванні та надійністю, краса має менше значення. Любить зручний і практичний одяг, абсолютно не переймається останніми модними тенденціями. "Без дурниць" в їжі і одягу - ось девіз ІSTJ, на яких не справляють враження екзотична їжа, напої чи новомодний одяг.

Чоловік цього типу отримує "розрядку" на холостяцьких вечірках, - де часто жартують на "чоловічі" теми. Залюбки приймає участь у ритуальних святкуваннях: весіллях, днях народження, річницях, тощо.

В. Практичні результати - найважливіше. Надає великого значення раціональному витрачанню коштів. Сильна сторона - здатність діяти швидко і чітко. Завжди намагається довести свої справи до завершення - завдяки уважності до найменших деталей і зосередженості на конкретному. Якщо керує сімейним бізнесом, то переконаний, що в ньому братимуть участь всі члени сім'ї без винятку.

Відрізняється спокоєм і витримкою. Це робить його незамінними в екстремальних ситуаціях - від операційної до поля бою. І справді, представників цього типу багато зустрічається у збройних силах, від рядових до генералів (хоча й складають приблизно 6 відсотків населення, у збройних силах США - приблизно 30 відсотків).

Нерідко займає позицію, яка вимагає, щоб усе показували і переконливо доводили, як-то: "Покажіть мені, що ці витрати виправдані; доведіть мені, що ви праві". Як результат цієї наполегливості - незамінність службовця такого типу для кредитних установ. Не схильний хвалити людей, навіть там, де це необхідно. Вважає за очевидне, що будь-яка робота має виконуватись своєчасно, акуратно і точно, і дивується, чому когось треба хвалити за виконання прямих обов'язків. Зарплата сама по собі є достатньою винагородою; у разі, якщо такого працівника вистачить на двадцять років, гідною винагородою буде, наприклад, золотий годинник. В основному цікавиться конкретними проблеми сьогоднішнього дня, тому є гарним тактиком, але не стратегом.

Яскраві представники соціотипу "Контролер": письменники Максим Горький, Редьярд Кіплінг, екс-очільники країн Саддам Хусейн, Йосип Сталін, російський композитор Олександр Сєров, співак Павло Зібров, актори Леонід Філатов, Василь Шукшин.

Але буває, що "Контролер" надто захоплюється і втрачає почуття міри. А цілеспрямованість і гонитва за практичним результатом іноді призводить до ігнорування почуттів та інтересів колег і підлеглих. Зовсім нещодавно, в умовах дуже стабільної і механістичної тоталітарної системи, "Контролер" був найефективнішим і найпоширенішим типом Синхронізатора. Але сьогодні інші часи. Становлення нового, вітчизняного правового поля, висока соціальна динаміка і зростаюча роль неформальних рішень висувають на перший план нові вимоги до Синхронізаторів. Без рішучості і жорсткої дисципліни нині важко обійтися, проте, все більше потрібні фахівці з "людських відносин", що вміють відчувати людей і вірно враховувати їхні інтереси. З цими завданнями найкраще справляється Етико-сенсорний інтроверт, Мораліст, ISFJ.

А.
Критик моральності: у вузькому колі полюбляє критикувати вчинки людей. Часто вирізняється різкістю оцінок. Має сильно розвинуте почуття обов'язку. Якщо встановлює, що хтось повів себе непорядно, як негідник, - у колі своїх знайомих не робить із цього таємниці, адже вони не повинні помилятися, хто добрий, а хто поганий. Окрім того, негідник є негідник, навіть якщо особисто йому він нічого поганого не зробив. У зв'язку з цим один з гумористів пустив в обіг афоризм "Моралісти - санітари лісу".

Сильні риси - вимогливість, наполегливість і послідовність. Людина волі й витримки. Може перебувати в постійній напрузі, не втрачаючи сили волі, протягом тривалого часу - коли знає, що це дійсно потрібно. Завжди "застібнутий на всі ґудзики", внутрішньо змобілізо-ваний. Тільки близький друг може бачити його недостатньо зібраним, неохайним. Людям, які намагаються пригнітити його, підкорити своєму впливу, протиставляє твердість і непоступливість.

Прагне не вирізнятися. Стежить, щоб і його близькі особливо не "висовувались". У роботі наполегливий, ретельний, посидючий і сумлінний.

Б. Відзначається високою працездатністю, може працювати годинами, не відриваючись; завдання має бути виконаним досконало, наскільки це взагалі у людських силах. Високо цінує і поважає традиційні і перевірені методи роботи. Процедури, продиктовані керівництвами і довідниками - закон для ISFJ, а якщо хтось ними нехтує, то це викликає роздратування і незадоволення. Звичайно, це роздратування приховується всередині і стає джерелом зайвого напруження. Відрізняється високою виконавчою дисципліною; швидше за все, йому не сподобається робота в умовах непостійних і мінливих правил.

Добре почувається, коли турбується про інших людей, - таку роботу виконує уважно і терпляче. Володіє високою відповідальністю і видатним талантом у виконанні стандартних дій, які потребують повторних послідовних маніпуляцій. Не дуже цікавиться теорією; вбачає, що інші повинні користуватися свободою операцій в абстрактних сферах.

Схильний діяти швидше на основі особистих уявлень про людей, ніж користуватись якимись логічними міркуваннями. Добре розуміє переваги, пов'язані з титулом, становищем або званням, і вміє це практично застосовувати. Добре розуміє цінність матеріальних ресурсів, не терпить марнотратства.

В. Надзвичайно відданий, відповідальний, надійний та обов'язковий. Має чудову здатність трудитись непомітно, наближаючи значні події та радіючи за інших. Властиві обережність, стриманість і самозаглибленість, вміння працювати на самоті. На світ дивиться тверезо-реалістично; використання та інтерпретацію фактів визначає міжосо-бистісними стосунками. Вважає за краще, коли день розписаний по годинам і розпланований наперед. Не схильний повставати проти загальноприйнятих норм і смиренно несе тягар своїх обов'язків. Найголовніше в житті визначається словами "потрібно" і "має бути". Сильною стороною більшості ISFJ є низька втомлюваність від рутини, - деталі його не дратують. Добре почувається, коли треба рухатись усталеним курсом; найкраще виконує завдання, якщо знає, що від нього очікується буквальне дотримання інструкцій.

Яскраві представники соціотипу "Мораліст": прекрасний жіночий образ цього соціотипу створила Марлен Жобер у кінофільмі "Пасажир дощу". До етико-сенсорних екстравертів також відносять американського письменника-публіциста Теодора Драйзера, італійського режисера і сценариста Даміано Даміані, співачок Софію Ротару та Таїсію Повалій, політиків Володимира Горбуліна, Миколу Жулинського.

Будь-який перехідний період рано чи пізно завершується. На думку оптимістів, в Україні вже намітився період тимчасової стабілізації. Це означає, що пора фірм-одноденок, трастів-"привидів" і "великих комбінаторів", що діють під девізом "Вкрасти і втекти", поступово відходить у минуле. їх починають витісняти організації-виробники товарів і послуг, орієнтовані на тривалий і, по можливості, чесний бізнес, які бажають не лише заробляти гроші, але робити це гарно. У зв'язку з цим усе більш перспективним стає новий тип Синхронізатора - Сенсорно-логічний інтроверт, Майстер, ІSТР.

А.
У межах досяжного йому простору все добре організовано для роботи та відпочинку. Естет. Довіряє власному відчуттю прекрасного й неповторного. Любить читати й розмірковувати про красу навколишнього світу, приємні відчуття. Тягнеться до чистого, не перевантаженого простору.

Практичний. Бачить власну вигоду і буде наполегливо відстоювати свої інтереси. У роботі йому потрібно добре знати коло своїх обов'язків, і за що саме він отримує оплату. Рухи винятково економні. Тішиться здатністю займатися тільки корисними справами. Дуже винахідливий, особливо щодо практичних речей. Природжений раціоналізатор.

Справжній настрій приховує за удаваною незворушністю. У конфліктних ситуаціях набирає особливо спокійного й неприступного вигляду. Властиві лаконічність і стриманість. Не любить просити. Рідко, і лише близьким, розкриває власні почуття - усе носить у собі.

Б. ІSТР часто вирізняється безстрашністю і навіть схильністю до продуманого ризику, у зв'язку з чим нерідко займається туризмом, альпінізмом, мотогонками, полюванням тощо. Прагне гострих відчуттів і хвилюючих подій, - будь-яка нова дія рятує від нудьги, навіть якщо це рибальство чи звичайна подорож. Як правило, володіє чудовою здатністю обходитись з різними пристроями та інструментами. ІSТР - найкращий віртуоз у володінні зброєю.

Головною рисою є здатність діяти ефективно, спокійно і без "показухи". Якщо вперше завітати до його кабінету, то мимоволі виникає сумнів, що робота тут і не ведеться. Інтер'єр кабінету дуже лаконічний, немає стосів паперів, листів, документів та інших симптомів "бурхливої діяльності". Усе надзвичайно функціонально і зручно, все "під рукою". Відчувається добрий смак господаря кімнати і впевненість у власному розумінні краси. Більше за все вражає робочий стіл, на якому часто немає нічого, крім телефону. Господар - абсолютно спокійна, майже холоднокровна, як крига, небагатослівна, і впевнена в собі людина. Перше враження - вирафінований нероба, ледацюга. Проте після того, як невідомо звідки він, не дивлячись, точним рухом дістане потрібний вам документ або за 30 секунд вирішить питання, яке ви вже вважали безнадійним - думка стане протилежною. Пізніше прийде усвідомлення того, що у нього, виявляється, ніколи немає черг відвідувачів. Встигає робити все, але робота виконується ніби сама собою, невимушено і непомітно. Підтримує чіткий порядок і дисципліну, але без зайвого тиску і "солдафонщини". Завжди вкладається в поставлені терміни, але при цьому слідує лише своєму внутрішньому графіку.

В. Небагатослівність у поєднанні з реалістичним сприйняттям світу і орієнтацією на "тут і зараз" створюють ІSТР репутацію людини холодної і замкненої. Рішення, які він приймає, об'єктивні, знеособлені і є результатом аналізу. Проте стиль життя визначається рухливістю, гнучкістю і непередбачуваністю. Гнучкість дозволяє легко пристосовуватись до незапланованих заходів, більш того - в процесі роботи виникає потреба періодично відволікатись, що із задоволенням і робить. Сильною рисою є здатність накопичувати обширні технічні дані без складання інструкцій, описів та інших документів, які нерідко вимагаються на робочому місці. Тут його лякають тільки три речі: рутина, дріб'язкове керівництво і паперова тяганина.

Яскраві представники соціотипу "Майстер": Ліно Вентура та образ снайпера, створений ним у фільмі "Зануда". Образ Пробека, талановитого фахівця з планування і здійснення силових операцій, з кінобойовика "Кішка". Скритні і непередбачувані кіногероїні Маргарита Терехової у фільмах "Собака на сіні" і "Благочестива Марта". До цього соціотипу також відносять французького актора Жана Габена, американських - Чарльза Бронсона і Джоді Фостер, політика Євгена Марчука.

Масове продукування товарів і послуг, розширення організації та її активний вплив на зовнішній світ потребують людей з особливими психологічними якостями. Ними володіють особи, без яких будь-яка організаційна діяльність стає безглуздою. Це Ефектори - генії кінцевого результату. Для підготовки компетентних Ефекторів потрібно вміти виявляти людей, що володіють сенсорикою і екстраверсією.

Ефектори: захисник футбольного клубу "Дніпро" Олександр Радченко (Популяризатор), генерал-лейтенант Олександр Лебедь (Генерал), ректор КНУКіМ Михайло Поплавський (Покровитель), актор Арнольд Шварценегер (Адміністратор).

Перший крок в освоєнні оточуючого ділового простору - створення атмосфери, при якій сама згадка про організацію викликатиме в масовій свідомості приємні емоції і бажання "взяти участь". Далеко не просто генерувати для цього потужні і колоритні емоційні імпульси.

Проте є люди, в яких це виходить легко і невимушено, з неприхованим задоволенням. Всі вони належать до ефекторного соціотипу, що називається Етико-сенсорний екстраверт, Популяризатор, ESFJ.

А.
Емоції сильні й колоритні. Щиру емоційність вважає природною й нормальною, тому воліє не стримувати емоцій. Приємний співрозмовник. Любить застілля, веселощі. Даючи радість іншим, радіє сам. Гість - його улюбленець. Вміє зрозуміти, захопитися, схвалити, поспівчувати. Любить і вміє створювати комфорт. Вважає, що помешкання є комфортним лише тоді, коли в ньому піднімається настрій. Вміло готує і вміє зі смаком сервірувати стіл. Не любить чекати, не терпить зволікання.

Більше говорить про добре, ніж про погане. Оптиміст. Життєва філософія: "Краще пройти життєвий шлях сміючись, а не плачучи". Вірить у щасливу зірку для себе й своїх близьких. Любить галасливі компанії, де можна повеселитися досхочу. Подобається бути в гущині людей і в центрі їхньої уваги. Не може сидіти без діла, постійно готовий до дій, весь час у русі. На будь-яку спробу зовнішнього тиску і замаху на його інтереси відповідає енергійною відсіччю.

Б. Надзвичайно товариський і комунікабельний, черпає енергію з людських відносин і схильний ідеалізувати всіх і все, з чим має справу. Гостинність не знає меж - готовий перейти на "ти" вже після першої зустрічі. На громадських заходах постійно турбується про те, щоб усі почувались комфортно і не лишались осторонь обговорюваних проблем. Завжди щира і відкрита душа; властиві безпосередні емоційні реакції. Це м'яка, дещо сентиментальна людина. Сприймає різноманітні святкування (дні народження, річниці, ювілеї) як дійсно важливі події і зі смаком віддається збудливій атмосфері свята. Проте іноді бувають гострі приступи песимізму, коли доводиться енергійно відганяти привиди можливих катастроф і нещасть, відтак представник даного типу потребує постійного контролю над власним незрозумілим передчуттям невмолимої біди.

В. Вибачливість, люб'язність, товариськість - ось основне, що характеризує людину цього типу. Перш за все його увага спрямована на конкретні подробиці діяльності як усієї організації, так і конкретних людей. Щедрий на зовнішні знаки уваги і підтримку, керівник цього типу пам'ятає дні народження всіх своїх підлеглих і намагається прикрасити роботу приємними дрібничками. Не потрібно відгадувати, подобається щось людині цього типу чи ні - всі емоції відобразяться на його обличчі, навіть якщо жодне слово не буде промовлене. Акуратний і дуже працездатний, вміє турбуватись про оточуючих.

Яскраві представники соціотипу "Популяризатор": французький письменник Віктор Гюго, письменник Володимир Яворівський, акторки Лайза Мінеллі і Клара Новикова, російський співак Філіп Кіркоров, українська телеведуча Олена Фроляк.

Після масового "запалювання", здійсненого Популяризатором, необхідно розпочати фізичне освоєння простору: формувати мережу представництв, створювати філії, експериментальні ділянки тощо. Тут уже одними емоціями і ентузіазмом не обмежитись. Тому Ефектори "другої хвилі" мають володіти цілком іншими психологічними якостями. Так воно і є - це Сенсорно-логічний екстраверт, Генерал, ESTP.

A.
Вольова, цілеспрямована людина. Уміє зосередити свої сили в потрібний момент. Любить розмірковувати про дисципліну, необхідність виховувати сильний характер. Властива велика працездатність, наполегливість, яка збільшується пропорційно кількості перепон. У звичайних умовах стає ніби сам не свій, але з появою труднощів пожвавлюється, запалюється. Уміє ризикувати, йти "ва-банк".

Ніколи одразу не йде напролом. У цілому його стратегію можна назвати "методом залізного кільця, що стискається". Силу застосовує лише у разі потреби. Властива гнучкість, сміливість, сприймання життя таким, яким воно є.

Не має сумнівів щодо свого права керувати людьми. Уміє і любить брати на себе відповідальність. Вважає, що до людей потрібно ставитись не поблажливо, а вимогливо. Гарний організатор. Підкреслено недемонстративний, - враженням, яке справляє на інших, не переймається. Суворо дотримується принципу: "Добре роби свою справу і гарно про тебе скажуть інші".

Б. Зазвичай, це людина справи. Безжалісний прагматик, чудовий організатор, має широке коло ділових знайомств. Легко приходить у роздратування, тому схильний уникати ситуацій з напруженими між-особистими взаєминами. Активно прямує назустріч життю, "з величезним апетитом відкушуючи шматки від пирога задоволень, ризикованих розваг, бойових пригод і спортивних змагань".

B. Підприємливий і досить відчайдушний тип з широким спектром інтересів. Надзвичайно діловитий і любить тримати руки "на кількох горщиках одночасно", заварюючи якомога більше "каші", - щоб найбільша кількість людей залежала від нього і жити було цікавіше. Життєвий стиль відрізняє гнучкість, непередбачуваність і швидкі реакції на вимоги ситуації. Природні здібності і нахили мають характер об'єктивності і ухиляння від особистісного. Схильний до прямого, конкретного і безжалісного підходу до життєвих явищ. Чітко розділяє роботу і дім, суспільне і особисте, пристрасне і об'єктивне. Особливо ефективно діє в екстремальних ситуаціях.

Володіє гострим відчуттям моменту, довіряє лише теперішньому дню. Девіз: "Роби, що можеш, а за інше не турбуйся. Не берись за справу, мета якої надто віддалена - це марна трата часу". Сильна сторона - винятковий практицизм у всьому, пов'язаному з трудовою діяльністю. Має добре чуття на деталі і легко знаходять спільну мову з колегами у всьому, що стосується конкретних особливостей роботи.

Яскраві представники соціотипу "Генерал": гетьман України Богдан Хмельницький, французький генерал Наполеон Бонапарт, революціонер Володимир Ленін, маршал Георгій Жуков, актор Кирило Лавров. Відомо, що в кіно і театрі роль особливо вдається, коли персонаж і актор належать до того самого соціотипу. Підтвердження цього є роль, прекрасно зіграна Станіславом Говорухіним у кінофільмі "Асса".

Якщо Генерал створив розгалужену мережу, то це ще не означає, що вона буде рентабельною і здатною до саморозвитку. Зрозуміло, що рано чи пізно все неефективне вмирає... Але за цей час мертвонароджені філії і представництва організації ще встигатимуть "попити з центральних артерій немало крові". Тому, перефразувавши Мічуріна, можна сказати: "Ми не можемо чекати на милість від природи, провести селекцію на життєздатність - ось наше завдання!". Тим більше, що для цього є відповідний Ефектор, до того ж зі своєю авторською методикою. Сутність цієї методики проста: для перевірки організації на міцність її треба добряче потрясти. Цей Ефектор - Сенсорно-етичний екстраверт, Покровитель, ESFP.

А.
Людина дії. Властиві: неспокійна активність, жадібність до практичної діяльності. Всі дії оцінює насамперед з огляду на їх стрімкість і натиск. Тому часто виступає за негайну дію "тут і зараз", намагається бути ніби скрізь одночасно, тобто володіти простором. Любить бути лідером, із задоволенням веде за собою людей. Уміє і любить ризикувати. Відчуття небезпеки часто викликає в нього не тривогу, а бойове збудження, бажання негайно дати відсіч.

Ідеалами є гарно виявлені воля людини, шляхетність і звитяга. Має потяг до заступництва, протекції, опікунства, благодійності. Його влада тримається не на насильстві, а на довірі, захопленні, любові. Прагне, щоб його накази виконувались із задоволенням. Уміє впливати на людей, завойовувати їхню любов і повагу.

Комунікабельний - любить поговорити про що завгодно. Легко знайомиться з новими людьми, невимушено заводить з ними розмову. Його цікавить не пасивне спостереження, а активне втручання у перебіг подій. Дуже рухливий, не може довго всидіти на місці.

Б. Людина цього типу випромінює оптимізм і доброту. Ввічливий, дотепний, балакучій, чарівний співрозмовник, відкритий для сприйняття навколишнього світу. Часто здається, що з усіх типів це найбільш щедра і весела людина. Чи не найкраще описує ESFP слово "актор". Постійно шукає спілкування з людьми, втікаючи від самотності. Добродушні жарти і дотепність роблять його приємним у будь-якій компанії, здається, що він іде по життю сміючись. Схильний одягатись за останньою модою і брати від життя все краще: одяг, їжу, фізичний і психологічний комфорт.

Може бути нестямно щедрим, і тоді все, що належить йому, належить у рівній мірі його друзям. Розглядає життя як ріг достатку, з якого безперервним потоком ллються приємні речі, причому без найменших зусиль з боку ESFP. Вміння радіти життю іноді підводить і робить схильним до всіляких спокус. Схильний до імпульсивних вчинків, тому і чоловіки, і жінки цього типу дуже чутливі до впливу психологічних і фізичних зваб. ESFP чи не найбільш дратівливий з усіх типів, проте намагається не засмучуватись, в чому йому допомагає схильність прощати собі дрібні грішки.

Віддає перевагу активним видам діяльності, тому не варто примушувати його працювати в самотності. Володіючи непересічними здібностями в налагодженні гарних відносин, досягає успіху в роботі з людьми. Рішення приймає з великою теплотою, спираючись на особисті стосунки і власний життєвий досвід; мова наповнена емоційною виразністю. Знання цікавлять лише як засіб до негайного практичного застосування, тому часто уникає роботи в науковій сфері чи інженерії, проте тяжіє до бізнесу і торгівлі. Особливо вдається робота з людьми у критичних ситуаціях, що приводить до зайнятості саме такого типу в соціальній сфері. Дарують радість велелюдні прийоми і перевтілення на сцені, коли вогні рампи яскраво освітлюють обличчя і життя навколо починає вирувати.

В. Любить несподіванки і сам їх створює. Збуджений і захоплений, повний веселощів і вільнодумства, вносить пожвавлення в будь-яку ситуацію, а роботу намагається перетворити на забаву. Якщо ж роботу жодним чином не вдається перетворити на гру і отримати від неї задоволення, то воліє її уникнути або просто кидає і береться за щось інше. Надзвичайно товариський і відкритий; сприйняття світу відрізняється надзвичайною конкретністю, рішення завжди приймаються з урахуванням людського фактора. Життєвому стилю властиві гнучкість, не-передбачуваність і легкість. Бажає якомога більше побачити, відчути і пережити, за що його іноді вважають поверховими і несерйозними. Нерідко відчуває проблеми щодо завершення розпочатих справ і не встигає за своїми задумами, що може супроводжуватись сумнівами у власній компетентності.

Манері працювати властиві енергійність і невтомне прагнення до спілкування. Якщо в кімнаті знаходиться ESFP, то в ній нікому не буде сумно. Мають здатність одночасно займатись кількома справами. Непередбачені обставини сприймаються як бажані гості, а несподівана або незапланована перерва в роботі - як приємна нагода поговорити і поділитись службовими плітками. В критичних ситуаціях вміє знайти потрібне слово, щоб підбадьорити або втішити колег і послабити напруженість. Слова тіточки Мейм: "Нам потрібне невеличке свято", - сказані під час всезагального фінансового краху, можуть бути класичним прикладом того, як ESFP прагне відволікти себе і оточуючих від тяжких думок і підготувати урочистість життя.

Яскраві представники соціотипу "Покровитель": римський імператор Гай Юлій Цезар, примадонна російської естради Алла Пугачо-ва, екс-президент СРСР Михайло Горбачов, екс-президент СІНА Білл Клінтон, екс-мер Москви Юрій Лужков, акторка Джоан Коллінз.

Після того як Популяризатор, Генерал і Покровитель ретельно заґрунтували навколишній простір і довели його до потрібної кондиції, приходить час найцікавішого Ефектора з його "квадратно-гніздовим методом" організації життя. Одні його називають "Бульдозером", інші - "Корпоративним тараном", треті - науковіше - "Робочим органом". Насправді це Логіко-сенсорний екстраверт, Адміністратор, ESTJ.

А.
Адепт чесної праці. Не вірить у легкий успіх. Надає перевагу чесній грі. Не терпить хитрощів і підступу, ненавидить злодіїв та шахраїв. Займається тільки практичними і корисними справами. Високо цінує компетентність, професіоналізм. У праці - винятково надійний партнер. Поняття "кодекс честі", "лицарство" - для нього справжня цінність.

Вважає дотримання правил сильною рисою, виявом характеру. Ретельно виконує свої обов'язки. Не може сидіти без діла, завжди готовий до активності. Має велику вроджену енергію. Не терпить зволікань, не любить відкладати виконання рішень. Виконуючи відповідальну роботу, розраховує не на імпровізацію, випадок чи несподіване натхнення, а на своєчасний початок і наполегливість.

Зовні охайний, зібраний, постава завжди пряма. Одягається добре й елегантно, але не виряджається. Речами користується довго, постійно дивує своєю свіжістю, так ніби час над ним не владний. Іноді здається, що боротьба з хаосом - це його життєве призначення.

Б. Володіє виключною здатністю організовувати обов'язкові заходи і детально керуватись прийнятими правилами. ESTJ нетерпимий до тих, хто виконує завдання без потрібної уваги до деталей і тонкощів, рекомендованих більш досвідченими у цій сфері людьми. ESTJ - реаліст, які любить і поважає факти; здебільшого цікавиться новими технологічними процесами і технічними засобами, ніж принципами і теоріями. Як правило, відданий своїй роботі, організації і суспільству; знає, в чому полягають його обов'язки і навряд чи стане від них ухилятись, навіть якщо це потребує значних жертв. Пунктуальний і сподівається зустріти цю якість у всіх інших, дотримується розпорядку на роботі і вдома, намагаючись знайти кожній речі її місце і бажаючи бачити її саме на цьому місці. Як правило, точний та обов'язковий і в роботі, і у грі.

Не любить бентежити співрозмовників двозначними висловлюваннями і жартами. ESTJ будує стосунки з людьми на основі традицій і звичаїв, підтримуючи гармонійні зв'язки шляхом організації добре підготовлених заходів. Для нього багато важать сімейні традиції, тому охоче їх підтримує.

В. Якщо необхідно, щоб робота була виконана, інструкції втілені в життя, система вдосконалена, а діюча програма вірно оцінена - для цього необхідно запросити ESTJ. Він схильний до прямого і відкритого висловлювання власних поглядів, що може призводити до суперечок. Часто демонструє високу академічну успішність, що забезпечують відповідні дипломи, які сам високо цінує і вимагає того ж від інших. Узагалі, вимагає до себе поваги і сам не відстає, коли це потрібно.

ESTJ не може працювати на повну силу, якщо не має перед собою чіткого плану. Надзвичайно нетерпимий до дезорганізуючих факторів і неналежної поведінки легковажних колег. Не дуже прислуховується до тих, хто, на його думку, не має достатньої кваліфікації, щоб висловлювати свої міркування. Найважче для нього - розслабитись і відпочити.

Соціотипом "Адміністратор" у цілому описується лицарська складова української етнопсихіки. Цей тип етнопсихіки також мали галілеяни, варяги та литовське лицарство, які виступали в ролі чоловічого (батьківського) начала при "етнічному зачатті" українських етносів - антів, русів та козаків.

Яскраві представники соціотипу "Адміністратор": князь Київської Русі Святослав Завойовник, гетьман Петро Сагайдачний, великий менеджер Генрі Форд, екс-прем'єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер, актриса Джулія Роберте, телеведуча Людмила Добровольська.

Головна риса "Адміністраторів" на роботі і відпочинку - прагнення до логічної завершеності: усі справи на роботі треба виконати, всі фляжки на вечірці треба випити. "Коли ми працюємо, то маємо ставитись до справи серйозно; коли веселимось, то вже в повній мірі. Безглуздо змішувати одне з іншим" (Генрі Форд).

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.