Короткі характеристики соціотипів.

Етико-інтуїтивний екстраверт

«Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика» | © Каганець Ігор



Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=15

Етико-інтуїтивний екстраверт (Гамлет, ENFJ, Драматург)

А.
Любить розмірковувати про свої почуття, настрій, внутрішні переживання. Ці міркування звичайно мають драматичний характер, народжуються з боротьби суперечливих почуттів. Відзначається артистичними даними, уміє розкрити себе, висловити переживання. Своїх емоцій не соромиться і не приховує. Глибина, різноманітність і напруженість почувань — найхарактерніше, що має сам і за що цінує й інших. Звідси сильний потяг до поезії та музики.

Майже завжди змобілізований і напружений, він не вміє легко сприймати життя. Любить розповідати драматичні, навіть страшні історії, насичені епізодами боротьби з темними і таємничими силами, повні катастроф та жахів. Добрий драматург, який уміло поєднує гумор і трагедію, створює напружений і захоплюючий сюжет.

Спеціаліст з екстремальних ситуацій. Чим більш напружена ситуація, тим він активніший і рішучіший. Не може довго сидіти на одному місці, дуже легко переміщується в просторі.

Коли за щось береться — намагається обов'язково завершити. Часто йому легше зазнати поразки, ніж піти на компроміс.

Б. Ці люди володіють здатністю правильно і переконливо говорити, яскраво виступати в товаристві; це істинні знавці спілкування як на одинці, так і з великими групами людей. Мають дуже виразну міміку, що полегшує вплив на співрозмовників. Серйозно ставляться до проблем близьких їм людей, що може приводити до емоційних перевантажень. Володіють добре розвиненою інтуїцією, схильні довіряти своїм передчуттям. Вони знають, чого самі хочуть, і вміють оцінювати прагнення інших людей з надзвичайною точністю, рідко помиляються в оцінці прихованих мотивів їхньої поведінки. Люблять наперед планувати як ділові, так і особисті взаємини.

В. Володіють надзвичайною здатністю переконувати, використовуючи унікальні комбінації слів і особистої чарівності. Коли знайомляться з ситуацією, то найперше намагаються врахувати різноманітні міжособисті взаємини, які можуть мати відношення до справи. Автоматично аналізують, хто як відреагував, кого треба було б спровокувати на певні кроки, кому треба зробити зауваження, хто хоче, щоб його вислухали. Найкраще виявляють себе в діяльності, пов’язаній з “людськими проблемами”. Поважають встановлені терміни та інструкції. Однією з сильних їхніх сторін є вміння надихати людей на великі справи. Інша сильна риса ­— комунікабельність. Зазвичай, вони є добрими психологами, незалежно від здобутої освіти.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.