З чого сміються українці?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 1.04.2011 12:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13582

Україна відзначає день сміху. З чого ж властиво сміятися українцям? Із самих себе, з сусідів, а чи може з недолугих політиків?

Природною для українців є самоіронія, що обертається навколо традиційних життєвих тем – господарства, стосунків чоловіків та жінок, сусідських взаємин. Фахівці зауважують: найголовніше, щоб гумор мав терапевтичний характер. Психологи взагалі називають почуття гумору одним із індикаторів душевного здоров’я.

«Так, я космонавт – абсолютно реальний», – ось таке зізнання зробив на одній із прес-конференцій мер Києва Леонід Черновецький. Однак така самоіронія властива далеко не всім українським політикам. Їхні обличчя і слова, як правило, серйозні й стримані. Але і така, нібито звичайна поведінка, є тривожним сигналом для психологів.

На думку соціопсихолога Олега Покальчука, українські можновладці формувалися в умовах постійних стресів, всі вони об’єднані страхом втратити накопичене.

«Тому треба весь час бути серйозним. «Дєржать ліцо», так би мовити», – зауважує Олег Покальчук.

Почуття гумору та здатність до самоіронії є індикатором психічного здоров’я. Самоіронія – це легкість, якої не може бути у відчутті постійного страху.

Українці часто сміються з себе

Та на відміну від українських політиків, пересічні громадяни у більшості своїй схильні до самоіронії. В цьому сенсі українці одна з найдотепніших націй, вважає письменник і драматург Лесь Подерев’янський.

«Українці сміються часто-густо з самих себе, що дуже привабливо і симпатично. І це є ознакою їхньої сили й душевного здоров’я. Адже кожен психіатр знає, що людина, схильна до самоіронії, – здорова», – наголошує письменник.

Етнографи вбачають в українському гуморі «аграрний характер»

Специфіка гумору кожного народу зумовлюється його світоглядом, який формується тисячоліттями, зазначає етнограф Ольга Поріцька. Оскільки українці традиційно були землеробською нацією, то й справжній гумор має, так би мовити, «аграрний» характер.

«У нас насправді так і не розвинувся український міський гумор, – говорить етнограф. – Ще на початку 20 століття 90% населення України жило в сільській місцевості. Тому і зараз сільська культура домінує. Саме село зберігає давні засади, а не місто».

Традиційні жарти також часто зачіпають теми стосунків чоловіків та жінок, пристрасті останніх до алкоголю та кумедних ситуацій між сусідами.

У будь-яких неприємних ситуаціях психологи радять знаходити комічний бік, або ж по максимуму намагатися не засвоювати негатив. Крім того, самоіронія не лише допомагає уникати критичних ситуацій, а має й терапевтичний ефект.

Тому: посміхайтеся!


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.