Судді відмовляються працювати у Донецьку і Луганську

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 3.04.2012 20:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17148

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) констатує небажання осіб, які пройшли добір на посаду судді в 2011 році, іти працювати в суди Донецької й Луганської областей.

Про це на прес-конференції повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін.

«За результатами проведення першого добору, на жаль... вкрай складна ситуація, ви це знаєте, у таких регіонах, як Донецька й Луганська область», - сказав він.

Голова ВККС зазначив, що в першу чергу причиною сформованої ситуації є неможливість забезпечення в повному обсязі покладених соціальних гарантій для суддів, які працюють у регіонах.

«Зазначена обставина свідчить у першу чергу про відсутність чинного механізму впливу кандидатів і соціальну незахищеність. Сьогодні суддя може отримати службове житло, скажіть мені, будь ласка, де ви бачили, щоб суддя останнім часом, особливо у віддалених районах, отримував службове житло - це тільки в казках може бути», - сказав він.

Самсін звернув увагу осіб, що перебувають у резерві, які претендують на посаду судді (81 особа), що ВККС найближчим часом оголосить ще один конкурс на заняття посад у цих областях.

Він також додав, що всі посади суддів, поза залежністю від того, який цей суд, є рівнозначними, і на кожній з посад людина може реалізувати свій професійний потенціал.

Як повідомлялось, на 2012 рік прогнозуються 724 вакантні посади суддів, у той час як зараз у резерві перебуває 81 особа (особи, що успішно пройшли добір кандидатів на посаду судді в минулі роки, які в підсумку не були призначені на посаду).

За словами Координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана нині в Україні 90% суддівських посад обіймають родичі силовиків та народних депутатів.

Нагадаємо, згідно з результатами опитувань лише 9,2% суддів вважають, що суспільство їм довіряє, а кожен п’ятий суддя відзначає тиск з боку виконавчої влади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.