У Росії розсекретили таємницю загибелі сина Сталіна

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 8.05.2012 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17403

Розсекречені архівні документи пролили світло на обставини загибелі старшого сина Йосипа Сталіна – Якова Джугашвілі.

Він був убитий в німецькому концтаборі Заксенхаузен в 1943 році, коли не підкорився наказу вартового і сам закричав йому "Стріляй!"

Досі існувало дві версії загибелі Якова Джугашвілі - за однією, він загинув у бою, а за іншою - в німецькому полоні.

"Зараз розсекречені архівні документи, які вносять ясність у це питання. Так, з протоколу допиту німцями військовополоненого старшого лейтенанта Якова Йосиповича Джугашвілі випливає, що він 16 липня 1941 року в районі Лясново потрапив в полон, перебуваючи на посаді командира батареї 14-го гаубичного полку, при 14-й танковій дивізії", - розповів кандидат історичних наук Михайло Зуєв, старший науковий співробітник Інституту військової історії при Генштабі ЗС РФ.

З документів також випливає, що Джугашвілі з квітня по червень 1942 року утримувався в таборі військовополонених біля міста Гоммельсбург в Південній Баварії, а потім був переведений до Заксенхаузена.

"В архіві зберігається доповідна записка заступника міністра внутрішніх справ СРСР Івана Сєрова міністру внутрішніх справ Сергію Круглову від 14 вересня 1946 року. У ній йдеться, що на підставі допитів коменданта і командира батальйону охорони концтабору Заксенхаузен було з’ясовано, що в березні 1943 Джугашвілі був переведений в цей концтабір та утримувався в особливому таборі "А", - сказав Зуєв.

За його словами, з матеріалів випливає, що Джугашвілі тримався незалежно і замкнуто, ставився до адміністрації табору з деяким презирством, ні з ким не розмовляв.

Наприкінці 1943 року Яків Джугашвілі перебував на прогулянці біля барака, коли раптово відмовився повернутися і попрямував через нейтральну стежку до дроту.

"Після окрику вартового Яків став лаятися, розірвав воріт гімнастерки і закричав солдатові: "Стріляй!". Вартовий вистрілив в голову і вбив Джугашвілі", - розповів історик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.