Феноменальні знахідки археологів на Кіровоградщині

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.12.2012 08:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19254

5 грудня в Кіровоград світила вітчизняної археології за круглим столом підвели підсумки археологічного року.

Як повідомляє регіональне видання «Ранкове місто», заступник губернатора області, а також очільник консультативної ради культурної спадщини Андрій Ніколаєнко привітав гостей з Києва, Одеси й області та подякував їм за вагомий внесок у вивчення Кіровоградщини. Він зазначив, що цього року обсяги пророблених вченими та археологами робіт надзвичайно значні і важливі, оскільки прикували до себе увагу не тільки всієї країни, але і всього світу.

Кіровоградщина - дуже багатий регіон у плані історичної схоронності унікальних пам’яток археології. Одним з показників цього стали дослідження україно-британської експедиції на території Новоархангельського району. У них взяли участь представники 9-ти держав, що говорить про важливість і масштаби даного дослідження. Вченим вдалося розкопати перший відомий храм в межах поселення трипільської культури, який вважається найбільшим поселенням людей Давньої Європи (6000 років).

На території того ж району вже 15 років тривають дослідження міста часів Золотої Орди. Над вивченням знахідок працювали вчені Інституту археології НАН України та Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова. Тут розкопали найдавнішу стоянку неандертальців Андріївка-4, яка датується часом 60-80 тис. років до н.е.

Древнє святилище було досліджено кіровоградськими науковцями на території Добровеличківського району. Там були знайдені поки незрозумілі кола, які, за попередніми висновками, могли бути найдавнішою обсерваторією або святилищем.

Також на території нашої області було розкопано багато поховань, знайдено найдавніший вівтар трипільців, який вже переданий обласному краєзнавчому музею у власність, де зараз проходить реставрацію.

Всі археологи та вчені зійшлися на тій думці, що басейн Синюхи просто феноменальний в плані історії. Тут присутні залишки всіх відомих епох, які існували раніше, при тому досить непоганої схоронності. На одних з розкопок виявили стародавній металургійний комплекс, який ще не повністю вивчений.

Облдержадміністрація, а також обласна рада спільно з відділом культурної спадщини нагородили вчених грамотами та подяками за їх нелегку і неоціненну працю в плані вивчення та історичної цілості області.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.